Lepo vreme nas nekako uvek navede da počnemo da razmišljamo o tome kako izgledamo, a čisto usput i o tome da li smo i koliko zdrave. Pa, drage naše, ovakav stav i ovakvu brigu bi trebalo da pokazujete tokom cele godine, a ne samo u trenucima kada se približava leto i sezona minijaturnih kupaćih kostima. Tako da, ukoliko želite da o svom zdravlju malo dugoročnije razmišljate, evo koje namirnice bi već od danas trebalo da uvrstite u svoj jelovnik.

Proteini

Količina proteina koju bi trebalo dnevno da unesete zavisi od toga koliko ste teške i visoke, ali negde je praksa da žene unose oko 40 do 75 grama proteina dnevno. Neka svaki vaš obrok sadrži zdrave proteine sa manje masti, a dobar izbor je pileće belo meso, mahunarke, riba, mlečni proizvodi, ali oni sa manjim procentom mlečne masti. Malo masti, malo kalorija, a ipak ukusan i zdrav obrok, što je najvažnije.

proteini Želite da budete zdrave? Ove namirnice OBAVEZNO jedite!

Zdravi ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati su dobri i zdravi, drže sitost i telu daju potrebnu energiju. Ipak, vodite računa o tome da birate zdrave ugljene hidrate kao što su integralne žitarice, a zaobiđite sva ona ukusna, ali nezdrava testa.

ugljeni hidrati1 Želite da budete zdrave? Ove namirnice OBAVEZNO jedite!
Comments