U zapadnjačkoj kulturi, ljubav je proizvod, konzumira se i troši, kao i sve drugo. Ako nam se čini da u ljubavi stalno grešimo i propuštamo nešto suštinski i da zapravo i ne znamo šta je prava ljubav – u pravu smo. Istočnjačka mudrost pojednostavljuje stvari – zato što zna šta one stvarno jesu, od čega se sastoje, kolike su ljudske moći i gde su granice. U poređenju sa njima, mi smo arogantni, prosti, halapljivi, površni – i zato ostajemo prazni.

Maitri

Ovo je sanskritska reč, koja znači prijatelj. Onaj koga volimo, pre svega treba da nam bude prijatelj. A to znači da imamo u njega poverenja, da ga prihvatamo takvog kakav je, da se oslanjamo na njega i nudimo mu oslonac, da sa njim delimo radost, kao i teške trenutke. Prijatelj je onaj ko je uvek uz nas, osoba na koju računamo, koja nam je uvek draga i prihvatljiva i nikada je ne napuštamo. Poznajemo takva prijateljstva, ali nam je teško da ih povežemo sa seksualnim aspektom veze – čim smo sa nekim prisni i intimni, gubimo sposobnost da nam prijateljstvo u tom odnosu bude na prvom mestu. Postajemo posesivni i ljubomorni i zaboravljamo da svom prijatelju uvek želimo sve najbolje, čak i kad to nije u našem interesu. Možda je to zato, jer nismo u skadu i harmoniji – u prijateljstvu – ni sami sa sobom.

Karuna

Znači saosećanje – sposobnost da sa drugima podelimo njihov teret. Da drugujemo u tuzi i nevolji, da pružimo razumevanje i prihvatanje tamo gde druga osoba osuđuje i odbacuje sama sebe, da prosto budemo tu, ako ne možemo ništa drugo da uradimo. Razmevanje nečije patnje i tuge je najdragceniji poklon koji možemo da damo drugoj osobi – ako nekog ne razumemo, ne možemo ni da ga volimo.

Comments