U zapadnjačkoj kulturi, ljubav je proizvod, konzumira se i troši, kao i sve drugo. Ako nam se čini da u ljubavi stalno grešimo i propuštamo nešto suštinski i da zapravo i ne znamo šta je prava ljubav – u pravu smo. Istočnjačka mudrost pojednostavljuje stvari – zato što zna šta one stvarno jesu, od čega se sastoje, kolike su ljudske moći i gde su granice. U poređenju sa njima, mi smo arogantni, prosti, halapljivi, površni – i zato ostajemo prazni.

Maitri

Ovo je sanskritska reč, koja znači prijatelj. Onaj koga volimo, pre svega treba da nam bude prijatelj. A to znači da imamo u njega poverenja, da ga prihvatamo takvog kakav je, da se oslanjamo na njega i nudimo mu oslonac, da sa njim delimo radost, kao i teške trenutke. Prijatelj je onaj ko je uvek uz nas, osoba na koju računamo, koja nam je uvek draga i prihvatljiva i nikada je ne napuštamo. Poznajemo takva prijateljstva, ali nam je teško da ih povežemo sa seksualnim aspektom veze – čim smo sa nekim prisni i intimni, gubimo sposobnost da nam prijateljstvo u tom odnosu bude na prvom mestu. Postajemo posesivni i ljubomorni i zaboravljamo da svom prijatelju uvek želimo sve najbolje, čak i kad to nije u našem interesu. Možda je to zato, jer nismo u skadu i harmoniji – u prijateljstvu – ni sami sa sobom.

View this post on Instagram

Writing a beautiful love story begins before you even meet your soulmate. You can not expect someone to fill a void that exists in you. You have to love you first. You have to solve your inner problems. You have to be happy with yourself. Only then are you prepared to love and be happy on another person's side. Your happiness does not depend on another person, it depends on you, but sharing it with someone will be even better ✨ . PT.: Escrever uma bonita história de amor começa antes mesmo de conheceres a tua cara metade. Não podes esperar que alguém preencha um vazio que existe em ti. Tens que te amar primeiro. Tens que resolver os teus problemas interiores. Tens que ser feliz contigo. Só depois estás preparada para amar e ser feliz do lado de outra pessoa. A tua felicidade não depende de outra pessoa, depende de ti, mas partilha-lá com alguém será melhor ainda ✨ . . #madrid#españa#spain#spain🇪🇸#couplesgoals#couplequotes#kiss#instacouple#cutecouple#love#amor#kisskiss#couplegoals#onewayticketrip

A post shared by Carina Pinheiro & Ivo Filipe (@carinapinheiroivofilipe) on

Karuna

Znači saosećanje – sposobnost da sa drugima podelimo njihov teret. Da drugujemo u tuzi i nevolji, da pružimo razumevanje i prihvatanje tamo gde druga osoba osuđuje i odbacuje sama sebe, da prosto budemo tu, ako ne možemo ništa drugo da uradimo. Razmevanje nečije patnje i tuge je najdragceniji poklon koji možemo da damo drugoj osobi – ako nekog ne razumemo, ne možemo ni da ga volimo.

Comments