Važnost džentlmenstva poslednjih godina je znatno umanjena, verovatno zato što su se muškarci našli u zamci, balansirajući između džentlmenskog ponašanja s jedne, i poštovanja ravnopravnosti polova – s druge strane. Nedostatak odgovarajućeg uzora na kog bi se muškarci ugledali u ponašanju čini da istinski džentlmeni sve više postaju retkost. Primenom naših saveta, osiguraćete da vaš prvi sastanak ne bude i poslednji. Iako suptilni, ovi saveti su svi značajni načini da pokažete devojci kako ste pažljivi, puni poštovanja i da posedujete lepe manire. Naravno, mnogi od njih su i generalno lepe navike, koje možete negovati u svakodnevnim situacijama, ali su posebno važni ako ste u ženskom društvu.

slika 11 Žene padaju na džentlmene – učite od njih

Sve je objašnjeno u filmu “Prohujalo s vihorom”. Žene su jednostavno slabe na muškarce sa lepim manirima

Pridržavanje vrata

U anketama, oko 90 odsto žena navelo je ovo kao broj jedan. Vrlo je jednostavno, ali čini da se žena oseća poštovanom. Uopšteno govoreći, trebali biste uvek pridržati vrata onome ko ulazi iza vas. To pokazuje poštovanje prema drugima, što se dobro odražava na vaš sopstveni imidž. Važno je, ipak, upamtiti da ne trebate trčati ispred partnera kako biste prvi došli do vrata – u tom slučaju bi bilo jasno da se previše trudite.

Za stolom isključite svoj telefon

Neverovatno je koliko muškaraca će prekinuti svoj sastanak radi telefonskog poziva. Ovo je jedna od najnepristojnijih stvari koju možete prirediti nekome, bilo da je u pitanju devojka ili društvo. Kada ste na sastanku, vaša pratilja bi trebalo da se u tom trenutku, oseća kao najvažnija osoba na svetu. Telefonski poziv joj daje do znanja da je isključena iz razgovora i ostavljena da nelagodno čeka dok ne završite. Kao džentlmen, trebalo bi da isključite svoj telefon i odgovorite na propuštene pozive kasnije, kada budete imali vremena.

Predstavite je

Poput ignorisanja devojke zbog telefonskog razgovora, izostanak njenog predstavljanja nekome na koga slučajno naletite, učiniće da se ona oseti neprijatno i izolovano. Džentlmen će se uvek pobrinuti da se njegova pratilja oseća prijatno, a za to je prilično važno da već imate naviku da je upoznajete sa svojim prijateljima ili poznanicima. Sve što treba da uradite je da zastanete nakratko da izgovorite njeno ime, a obratite pažnju da telo okrenete ka njoj, kako bi bila uključena u razgovor. Čak i ako ne kaže ništa, osećaće se uključeno i prijatnije.

Ponudite joj svoju jaknu

Kada se žena potrudi oko spremanja za izlazak, praktičnost često nije njen prvi izbor. U nekim situacijama, ta haljina, iako očaravajuća, jednostavno nije prikladna vremenskim uslovima. Ukoliko primetite da je veče hladno ili kišovito, trebalo bi da joj, kao džentlmen ponudite svoju jaknu. Možda odbije, ali imajte na umu činjenicu da, iako joj u tom trenutku nije hladno, vreme može da se pogorša, stoga nemojte oklevati da ponudu ponovite kasnije. Sad, ako i sami osetite hladnoću – izdržite, šta da vam kažem. Vaš glavni prioritet je da dami bude prijatno.

Otpratite je kući

Pratnja do kuće je ekstremno važan deo ponašanja jednog džentlmena. Možda vam nije usput, ali vaš prioritet je da ona dođe kući bezbedno. Osećaće se sigurnije na kraju večeri, ako zna da će biti ispraćena sve do ulaznih vrata, a vama će to obezbediti dosta poena. No, rizikujete da te poene izgubite, ukoliko otvoreno pokažete da zauzvrat očekujete nagradu. Zapamtite da je njeno pravo da odluči šta će se desiti kod ulaza.

Hodajte spoljašnjom stranom trotoara

Poreklo ovog klasičnog, a ipak nedovoljno korištenog znaka pažnje, krajnje je interesantno. U prošlosti, držanje dame sa unutrašnje strane trotoara, značilo bi da ona ne hoda direktno ispod balkona na zgradi, tako da je zaštićena u slučaju da neko iznad izlije posudu. Takođe, na taj način bi dama bila dalje od gužve. Iako ne iz istih razloga, žene će i u današnje vreme znati da cene ovo. One mudrije će možda prepoznati i viteštvo u takvom gestu. Sada kada znate, nemate izgovor da to ne primenite. Možda je zadivi vaše poznavanje istorijskih zanimljivosti.

Izvori fotografija: newsobserver.com, dailymail.co.uk


Maja Vuković je definicija rastresenosti. Prečesto ozbiljna, nedovoljno luckasta. Prihvata promene, ali ih prezire. Idealista. Ne stiže da dovrši započetu misao, jer je već naredna demantuje. Voli pravila, šablone, koncepte. Manire. Čokoladne torte. I svako novo jutro.

Comments