Upoznajte Aleksandru Parezanović – koja se nalazi na vodećoj poziciji odeljenja za digitalne komunikacije u kompaniji Tehnomanija. Sa Aleksandrom smo razgovarali o specifičnostima digitalnog marketinga u odnosu na tradicionalni, brand awarenessu u retail industriji i postavkama uspešnih digitalnih kampanja, ali i o tome šta ona smatra najvećim uspehom i na koji način provodi svoje offline vreme. 

Saznajte pojedinosti o digitalnom marketingu koje su vas interesovale, koji je Aleksandrin najdraži Tehnomanija proizvod i koji je njen poslovni moto.

IMG 2736 scaled Žene u biznisu: Aleksandra Parezanović

Nalaziš se na vodećoj poziciji odeljenja za digitalne komunikacije u Tehnomaniji. Zašto si svoju karijeru usmerila specifično ka digitalnom marketingu?

Marketing me je privlačio još od srednje škole. Završila sam marketing na Ekonomskom fakultetu, i iako nisam odmah dobila posao u marketingu, nekako je sve vodilo u tom smeru i ubrzo sam radila ono što volim.

Digital je danas toliko ušao u sve pore društva da nam je svaki segment života, a i poslovanja, digitalizovan. U marketingu i komunikacijama je to možda najdominantnije, a skoro sam čula i izjavu koja mi se lično dopala: ako nije digitalni, onda nije ni marketing.

U kompaniji u kojoj online prodaja ima značajan udeo i ka čemu smo strateški okrenuti, digitalne komunikacije u okviru marketinga su bile nekako prirodan put.

Digitalni marketing je daleko "brži" i dinamičniji od tradicionalnog. Koji je tvoj recept za uspešno kreiranje online strategija, praćenje trendova i opstajanje u digitalnom svetu?

Suština je razumevanje digitalnih kanala, ponašanja ciljne grupe potrošača koji se „nalazi“ na svakom od tih kanala i prilagođavanje sadržaja kanalu, tj. ciljnoj grupi.

Idealan recept verovatno ne postoji, svodi se na istraživanje, planiranje, pokušaj, testiranje, praćenje rezultata i opet ukrug.

Iskustvo me je naučilo da su u digitalnim komunikacijama čekanje i strah da se isproba nešto novo – možda najveći neprijatelji.

IMG 2435 scaled Žene u biznisu: Aleksandra Parezanović

Pored prodajnog aspekta, u digitalnom marketingu susrećemo se i sa celokupnom izgradnjom svesti o brendu kod potrošača. Na koji način jedan brend može uspešno izgraditi brend awareness u online svetu?

Retailer uvek ima izazov da izgradi brand awareness jer je „brend različitih brendova“. Ipak, stavljamo veliki akcenat na brand awareness, želeći da se fokusiramo na to da odgovorimo na pitanje koji to problem baš MI rešavamo našem kupcu?

Danas nije dovoljno samo imati širok asortiman ili najnižu cenu na tržištu. Ono što kupac daleko više vrednuje jeste ceo experience koji doživi – u procesu donošenja odluke o kupovini; u samom procesu kupovine; i u postprodajnom procesu.

Probuditi kod kupca osećaj da smo baš mi trgovina za njega, omogućiti mu da doživi najbolji experience sa našim brendom na svakom koraku, olakšati mu i dati mu opcije koje baš njemu odgovaraju su naši najviši ciljevi.

Omichanel iskustvo, Click&Collect, premium pogodnosti, usluge i proizvodi, personalizovana komunikacija i ponuda, brza isporuka poručenih proizvoda, brza zamena uređaja i garancija su samo neke od artibuta koji su važni za naš brand awareness.

Naš put je sve ovo, upakovano u najbolji mogući sadržaj.

Šta misliš da je najveći izazov kada je u pitanju osmišljavanje i postavka uspešne digitalne kampanje?

Svi mi, naravno, želimo da naša kampanja postane viralna – da se dopadne ljudima, što više engagementa, reacha i sharea.

I svi mi, naravno, znamo da se to ne dešava baš slučajno. Trudimo se da postavimo što jasnije ciljeve, pratimo promene i istražimo sve aspekte koji su potrebni za kampanju i da budemo u „trendu“ sa sadržajem.

U dinamičnom okruženju današnjice, sa svakodnevnim novim trendovima na internetu, verovatno je jedna od najvažnijih stavki iskoristiti pravi trenutak.

IMG 2444 scaled Žene u biznisu: Aleksandra Parezanović

Koliko je važno da pored online vremena pronađemo offline vreme za sebe i kako ti najviše voliš da koristiš svoje?

Verujem da je jednako važno. Trudim se da živim 50:50. Offline najviše volim da provedem sa mužem i decom.

Koji je tvoj omiljeni proizvod iz ponude Tehnomanije?

AirPods. Olakšavaju mi život na svakom koraku.

IMG 2742 scaled Žene u biznisu: Aleksandra Parezanović

Koju bi strategiju preporučila preduzetnicima koji su tek pokrenuli svoj brend?

Dosta zavisi od delatnosti i proizvoda/usluge/brenda…Lično bih bila fokusirana na online prodaju, svoj sajt i sadržaj, kao i neizostavnne društvene mreže.

Ali, pored svih business strana, verovatno su najvažnije ljubav prema svom brendu, hrabrost i upornost.

Kako možemo ukombinovati modne trendove i poslovni stil? Koji je tvoj predlog autfita koji možemo nositi i na poslovnim sastancima i u svakodnevnom životu?

Za mene je bela košulja/farmerice kombinacija koja je neprevaziđena. Uvek je u trendu i može se uvek dobro kombinovati – poslovno i privatno.

Kombinaciju „podignem“ zanimljivom obućom ili statement detaljom. (smeh)

IMG 2201 scaled Žene u biznisu: Aleksandra Parezanović

Šta smatraš svojim najvećim uspehom do sada?

Svoju porodicu.

Koji je tvoj omiljeni poslovni moto i zašto?

„Fokusiran um je jedna od najmoćnijih stvari u univerzumu.“

Kada smo dovoljno fokusirani, sve možemo da postignemo.

Fotografije: wannabemedia.rs

Pitanja: Jovana Pantić

Comments