Upoznajte Ivonu Marinković, product menadžera L’Oréal Paris Makeupa, koja, u saradnji sa drugim timovima, svakom potrošaču pomaže da pronađe ono što mu je najpotrebnije, i svakom proizvodu pronalazi put do odgovarajućeg potrošača. Ona ističe da potrošač uvek treba da bude u fokusu! Sa Ivonom smo porazgovarali o tome šta je to što je najviše privlači u beauty industriji, za kakvim tipovima proizvoda postoji najveća potražnja, koje L’Oréal Paris proizvode koristi i koje preporučuje našim čitateljkama.

Ivona Marinkovic WANNABE Magazine 1 Žene u biznisu: Ivona Marinković
Q

Već više od dve godine nalaziš se na poziciji product menadžera L'Oréal Paris Makeupa. Šta sve podrazumeva tvoja pozicija?

A

Pozicija product menadžera podrazumeva mnogo toga. Potrebno je da pratim sve šta se dešava na tržištu – kakve su potrebe potrošača, postoje li novi trendovi, šta radi konkurencija. Pored toga, moram biti uključena u sve interne procese koji se tiču mog brenda bilo da se radi o novim proizvodima koji tek treba da stignu na tržište ili o postojećem asortimanu proizvoda. Na meni je da zajedno sa svim ostalim timovima pomognem svakom potrošaču da pronađe ono što bi mu bilo najpotrebnije, kao i da svakom proizvodu pronađem put do baš njegovog potrošača. 

Potrošač treba da je uvek u fokusu. Mi smo tu da odgovorimo na njegove potrebe i ovo konstantno treba imati na umu. Od izuzetne važnosti je osluškivati šta je to što potrošač želi da mu ponudimo, šta misli da nam možda nedostaje, kao i pratiti na kojim mestima ga možemo pronaći – kojih je sve više i više zbog razvoja socijalnih mreža. Zadovoljan potrošač će uvek nastaviti da kupuje od vas i biće vaš najveći zagovornik i vaša najuspešnija reklama.

Q

U čemu pronalaziš motivaciju za stalni napredak?

A

Kako u svojim uspesima, tako i u uspesima ljudi sa kojima sarađujem – moram spomenuti makeup tim čiji sam deo i koji je moja prava mala beauty porodica i velika podrška u svemu što radim.

Ivona Marinkovic WANNABE Magazine 5 Žene u biznisu: Ivona Marinković
Q

Šta te najviše privlači kod menadžmenta u beauty industriji?

A

Velika strast prema kozmetici me je privukla ovoj industriji (i moram priznati da me i dalje “radi”), a zatim sam se na prvi pogled zaljubila i u dinamiku koja postoji u beauty svetu. Svedoci smo činjenice da se trendovi izuzetno brzo menjaju, a u eri Tik Toka vidimo da za njih više ne postoje fizičke granice koje bi tu dinamiku usporavale – ono što je danas trend u Los Anđelesu već sutra će tražiti i potrošači u Srbiji. Sve to čini moj posao mnogo nepredvidivim, svaki dan je drugačiji i to je ono što kod njega najviše i volim.

Q

Sa kojim izazovima se susrećeš i šta te najviše ispunjava kod posla kojim se baviš?

A

Ono što je interesantno jeste da se u Beogradu nalazi centrala L’Oréalove divizije proizvoda široke potrošnje iz koje upravljamo poslovanjem na devet tržišta u regionu – tako da ta činjenica posao čini devet puta dinamičnijim i to jeste najveći izazov sa kojim se svakodnevno suočavam. Sa druge strane, baš me to najviše i ispunjava jer imam priliku da sarađujem sa velikim brojem kolega iz različitih zemalja u isto vreme.

Ivona Marinkovic WANNABE Magazine 6 Žene u biznisu: Ivona Marinković
Q

Koji su to trenutni trendovi u beauty svetu, za kakvim tipovima proizvoda postoji najveća potražnja?

A

Definitivno hibridni proizvodi, poput L’Oréal Paris True Match Nude toniranog seruma – to je proizvod koji istovremeno neguje kožu poput seruma, a ima pokrivnu moć tečnog pudera. Potrošači sve više žude za makeup proizvodima koji će imati dodatni skin care benefit.

Q

Šta bi izdvojila kao jedan od najznačajnijih projekata u dosadašnjoj karijeri u L'Oréalu?

A

To je definitivno projekat She is more, so much more kojim je brend L’Oréal Paris prošle godine proslavio 50. rođendan svog čuvenog slogana Jer mi to zaslužujemo. Projekat je nastao u saradnji sa WANNABE Magazineom i NINAMILÁN studiom i njime smo skrenuli pažnju na predrasude sa kojima se žene svakodnevno suočavaju, a o kojima se ne govori dovoljno. Svaka žena je mnogo više od onoga kakvom je društvo percipira i od etiketa koje joj se dodeljuju na osnovu njenog izgleda, godina ili činjenice da je, prosto, žena. Misija L’Oréal Paris brenda jeste da pomogne ženama da prepoznaju svoju istinsku vrednost i velika nam je čast što smo bili deo ovog projekta.

Ivona Marinkovic WANNABE Magazine 7 Žene u biznisu: Ivona Marinković
Q

Da li i koje L'Oréal Paris proizvode i sama koristiš i koje bi preporučila našim čitateljkama?

A

Naravno! Makeup proizvode naročito – nezaobilazni su mi već spomenuti True Match Nude tonirani serum i Air Volume 30H Mega Black maskara. Kada je u pitanju skin care, obožavam Revitalift laser Retinol serum koji sam koristila u toku hladnijih meseci i jedva čekam oktobar da mu se ponovo vratim. Od hair care proizvoda bih izdvojila Elseve Hyaluron Plump serum za kosu kojim svakog jutra osvežavam kovrdže i obezbeđujem im dovoljno hidratacije.

Q

Kako izgleda tvoja go to svakodnevna beauty rutina za odlazak na posao?

A

Veliki sam ljubitelj kozmetike i istinski uživam u svakom koraku svoje dnevne rutine, iako nekad zna da mi oduzme nešto više vremena. Dan mi započinje hidratacijom – kako kože lica i tela, tako i hidratacijom kose – u te svrhe koristim proizvode na bazi hijaluronske kiseline i povremeno dodatne preparate ukoliko primetim da ima potrebe za tim. Kada je nega u pitanju, mislim da je najvažnije slušati svoje telo, šta mu je potrebno i to mu obezbeđivati. Sledi nanošenje SPF-a, obavezan korak čak i zimskih meseci. Za kraj – šminka. No makeup makeup je moj najčešći odabir – a bez obzira koliko to jednostavno zvučalo, nekad je u njega uključeno i dvadesetak različitih proizvoda i otpirlike 45 minuta posvećenog vremena. Ono što je sigurno – bez sređenih obrva, barem jednog sloja maskare i hajlajtera neću izaći iz kuće.

Ivona Marinkovic WANNABE Magazine 9 Žene u biznisu: Ivona Marinković
Q

Šta bi poručila onima koji žele da se upuste u polje menadžmenta u beauty i drugim industrijama?

A

S obzirom na to da sam od početka karijere u beauty industriji, mogu dati savet u vezi samo sa tom oblašću. Postoje određene predrasude kada je ova grana u pitanju: kako je to posao striktno za žene, kako ne bi bio interesantan nekome ko nije veliki potrošač kozmetike, kako najveći deo zaposlenih čine zaposleni u marketingu itd.

Beauty industrija je, pre svega, jedna velika biznis škola koju čine kako žene, tako i muškarci, i pružiće veliko iskustvo svakom pojedincu bez obzira na pol. Pored toga, u beauty svetu se svake godine pojavi veliki broj inovacija – i to ne samo iz oblasti marketinga! Inovacije pakovanja, načina poslovanja, pristupa potrošačima i mnoge druge. Ključ za uspeh jeste brza reakcija na tako dinamično okruženje i ona je moguća jedino ako svi timovi rade simultano – logistika, finansije, prodaja.., pa i marketing. I na samom kraju, apsolutno ne morate biti beauty junkie da biste radili u ovoj oblasti! Ukoliko vas “loži” dinamično okruženje, posedujete preduzetnički duh, spremni ste da izađete iz svoje zone komfora zarad ličnog razvoja i prija vam da radite u okruženju gde ima mesta za svakog – beauty industrija je definitivno avantura na koju treba da se otisnete.

Q

Koji je tvoj poslovni moto i da li se u toku godina promenio?

A

Oduvek sam se vodila Konfučijevim citatom koji je i dalje moj moto – Izaberi posao koji voliš, i neceš morati raditi ni dana u životu. Na taj način sam birala i u kom smeru želim da ide moja karijera. Naravno da će uvek postojati delovi posla koji će biti manje zanimljivi, ali kada voliš to što radiš i kada te strast ka poslu vuče napred – zavoliš i to što isprva nisi voleo do te mere. 

Ivona Marinkovic WANNABE Magazine 8 Žene u biznisu: Ivona Marinković
Q

Šta te trenutno najviše raduje?

A

Svaki trenutak proveden na suncu. Leto je moje omiljeno godišnje doba.

Fotografije: wannabemedia.rs

Pitanja: Jovana Pantić

Comments