Upoznajte Milenu Mićanović, direktorku za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke Srbija – koja veruje da svako od nas svojim radom ima priliku da promeni okruženje u kojem živi. Više o uspešnim projektima iza kojih stoji OTP banka Srbija – kao što su Generator Zero konkurs, saradnja sa galerijom Maticom srpskom i podrška Olimpijskom komitetu, o tome koje su nam veštine potrebne za vešto komuniciranje u poslu, kako pronaći vremena za sebe u danima kada nam posao zahteva mnogo energije i koji biznis savet bi Milena volela da je i sama dobila na početku svoje uspešne karijere – saznajte u nastavku.

 Žene u biznisu: Milena Mićanović

Direktorka si za komunikacije i odnose s javnošću OTP banke Srbija. Šta je ono što te najviše motiviše u poslu, zbog čega svakog dana postaješ sve bolja?

Verujem da svako od nas ima priliku da svojim radom menja okruženje u kojem živi, da bude predvodnik promena i kreator novih mogućnosti. Upravo u tome pronalazim svakodnevnu motivaciju – u želji da na svom primeru, najpre svojoj deci, pokažem da je uz trud, rad i zalaganje sve moguće. Srećna sam što radim u organizaciji koja počiva na vrednostima koje u biti i sama delim, i gde smo podstaknuti da agilno delujemo uz otvorenost uma, kreativnost i kritičko razmišljanje. 

Svaki posao sa sobom donosi i uspehe i izazove. Sa kojim izazovima se susrećeš i na koji si karijerni uspeh, odnosno projekat, najponosnija?

Upravljati komunikacijama je izazovno više nego ikada pre i vrlo dinamično, a i krajnje odgovorno – posebno imajući u vidu da je OTP banka najveći kreditor privrede i stanovništva i lider u lizing, faktoring i ecommerce uslugama. U eri digitalnih medija i društvenih mreža, svako na planeti svoje mišljenje može izneti javno, proširiti netačne informacije i tom prilikom nanetu ozbiljnu reputacionu štetu jednom brendu, a da pri tome za to ne snosi ikakvu odgovornost. S druge strane, nove tehnologije i komunikacioni kanali nam otvaraju nove mogućnosti i prilike da se izdvojimo od konkurencije. Veoma sam ponosna na našu zelenu agendu i stratešku opredeljenost ka zelenoj tranziciji i celokupno društveno odgovorno poslovanje OTP banke, uključujući Generator Zero, sponzorstvo Olimpijskog komiteta Srbije, projekat Odgovorno u kulturi sa Galerijom matice Srpske kao i partnerstvo sa izdavačkom kućom „Booka“.

 Žene u biznisu: Milena Mićanović

OTP banka Srbija je organizator jedinstvenog Generator Zero konkursa. Kaži nam nešto više o ovom konkursu i na koji način njegovi učesnici menjaju svet nabolje?

Generator je višegodišnji projekat OTP banke, koji raste iz godine u godinu, a to je rezultat toga što tematski pratimo trendove i potrebe tržišta. Poslednji u nizu smo simbolično nazvali Generator ZERO i namenili mikro, malim i srednjim preduzećima, startap kompanijama, startap neformalnim timovima i preduzetnicima, koji žele da svojim idejama i projektima doprinesu smanjenju karbonskog otiska, jednom od najvećih izazova današnjice.  Ove godine na konkurs su prijavljena ukupno 72 rešenja, dok je u finale ušlo njih 10. Projekat B-fresh, domaćeg startapa B-fresh Technologies, koji rešava problem brzog kvarenja voća i povrća, osvojio je dva miliona dinara kao i podršku OTP banke u daljoj realizaciji i promociji projekta. Pored toga, sjajni partneri na projektu su, takođe, dodelili vredne nagrade ostalim finalistima. 

Koliko OTP banka Srbija i sama koristi clean energiju? Da li smatraš da OTP banka Srbija svojim primerom može inspirisati svoje klijente na promenu?

Apsolutno, mišljenja sam da jedino kroz lični primer možemo uticati na promene i da svako od nas mora da učini sve što može u borbi za održivu budućnost. Kao što se prethodnih godina samo govorilo o digitalizaciji, danas su popularne reči ESG i zelena agenda. A bojim se da ćemo se više susretati sa fenomenom greenwashing nego sa konkretnim inicijativama. Upravo iz tih razloga, OTP je istinski zelena banka, ne samo po logotipu, već po ubeđenju. I veoma smo ponosni na činjenicu da OTP banka koristi isključivo zelenu energiju, što potvrđuje zeleni sertifikat EPS-a, dok naša centralna zgrada koristi sopstvene solarne panele. Želimo da ohrabrimo i naše klijente da budu ekološki odgovorni kroz ponudu novih zelenih bankarskih proizvoda koje intenzivno razvijamo, a koji će podrazumevati finansijsku, ekspertsku i savetodavnu podršku. Takođe, mi smo prva banka u Srbiji koja je deo Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard, koja ima za cilj da u sledećih pet godina posadi 100 miliona stabala širom sveta. Potpisnici smo i Principa za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija, što je jedinstveni okvir za održivo poslovanje ovog sektora.

 Žene u biznisu: Milena Mićanović

OTP banka Srbija i galerija Matice srpske imaju uspešnu saradnju u polju digitalizacije umetničkih dela. Koliko smatraš da su očuvanje i digitalizacija umetničkih dela, zapravo, važni za očuvanje umetnosti i kulture?

Svedoci smo razvoja novih tehnologija i njihove primene u sferi umetnosti, a zahvaljujući blokčejnu, najbolji primer je eksplozija tržišta NFT umetnosti koje već danas vredi skoro 3 milijarde evra u poređenju sa 14.6 milijardi evra vrednosti tradicionalnog tržišta umetnosti u 2021. Svakako nam to govori da je digitalizacija umetničkih dela neophodna, ali nikako ne znači da će manje važna biti tradicionalna, materijalizovana umetnost.  Zanimljivo je da OTP banka poseduje jednu od najimpozantnijih korporativnih umetničkih kolekcija u zemlji koja broji više od 600 umetničkih dela, uključujući radove Milana Konjovića, Miće Popovića, Nikole Graovca, Milana Kečića i drugih. U jednom trenutku smo odlučili da uradimo katalogizaciju svih dela i tako je krenula saradnja sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada, jedne od najstarijih i najkredibilnijih ustanova kulture u našoj zemlji. Kroz projekat Odgovorno u kulturi, sa Galerijom smo realizovali brojne inicijative u želji da podržimo digitalizaciju nacionalnog kulturnog nasleđa i time doprinesemo uvođenju inovacija na polju umetnosti.

Pored standardne ponude usluga, OTP banka Srbija zaista se bavi projektima od društvenog i kulturno-umetničkog značaja. Šta je glavna misija OTP banke Srbija?

Naša vizija je da OTP banka bude prepoznata kao šampion na srpskom tržištu u kreiranju iskustva klijenata kroz servis i inovativna rešenja. U ostvarenju ovog cilja, vrednosti koje negujemo nas podstiču da unutar OTP banke živimo inovacije i verujemo u promene. A društveno-korporativna odgovornost je jedan od osnovnih stubova poslovanja naše banke u svim aspektima. Najbolji dokaz je činjenica da aktivnosti OTP banke direktno doprinose ostvarenju čak devet Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Pored partnerstva sa Olimpijskim komitetom Srbije koje traje 20 godina i strateške podrške Galeriji matice Srpske, u segmentu korporativne filantropije veoma nam je važno negovanje projekata iz oblasti kulture od nacionalnog značaja. Nedavno smo podržali nov nagradni konkurs na domaćoj književnoj sceni za najbolji, originalni i neobjavljeni roman na srpskom jeziku koji je raspisala izdavačka kuća Booka. Podrškom ovom konkursu želeli smo da zajedno sa Bookom damo vetar u leđa onima koji tek treba da ispričaju neke velike priče. S druge strane, važno nam je da pružimo svoj doprinos i u finansijskoj edukaciji mladih i dece i trenutno pripremamo veoma lep projekat u saradnji sa renomiranim partnerima.

 Žene u biznisu: Milena Mićanović

OTP banka Srbija već dugi niz godina pruža podršku i Olimpijskom komitetu. Da li na ovaj način podržavate zdrav način života i timski duh?

Upravo tako. Podrška i ulaganje u sport i promocija olimpijskih vrednosti predstavljaju jedno od najznačajnijih oblasti u segmentu korporativnih davanja naše banke. Već 20 godina smo zvanična banka Olimpijskog komiteta Srbije i naša saradnja predstavlja ubedljivo najduže sponzorstvo u srpskom sportu i primer je plodonosne, inspirativne i uspešne saradnje između biznis sektora i institucija sporta. OTP banka je ostala najveći sponzor i zvanična banka OKS-a i u toku 2020. i 2021. godine, kada je bilo neizvesno održavanje Olimpijskih igara, i uprkos velikoj neizvesnosti obnovili smo ugovor o sponzorstvu u cilju apsolutne podrške našim najboljim olimpijcima. Trudimo se da vrednosti olimpizma, bavljenje sportom i zdrav način života promovišemo i izvan profesionalnih sportskih terena, prvenstveno među decom školskog uzrasta za koje smo do sada organizovali više od 70 olimpijskih treninga, ali i među zaposlenima i klijentima Banke.

Koje su nam to veštine potrebne kako bismo vešto komunicirali u poslu?

Strpljenje i sposobnost da zaista čujemo drugu stranu, taktičnost, brza, ali smirena reakcija i da u svakom trenutku vladamo relevantnim informacijama. Uspešno i efektno komuniciramo kada to radimo integrisano, kroz ujednačenu internu i eksternu komunikaciju, offline i online, ka identifikovanoj ciljnoj grupi, sa jasnom porukom koju želimo da prenesemo. U slučaju krize, proaktivnost, transparentnost i brzina su posebno važni aspekti komunikacije.

 Žene u biznisu: Milena Mićanović

Kako bi definisala svoj poslovni stil i koji su tvoji stilski saveti za žene u svetu biznisa?

Garderoba oslikava stil, ali je važnije ko i kako je nosi. Biram garderobu u kojoj se osećam samouvereno i moćno, sve prema raspoloženju i obavezama u datom danu. Važno je da žena ostavi utisak svojom pojavom, a ne komad garderobe na njoj.

Koliko je važno pronaći vremena za sebe čak i u onim danima kada posao zahteva veliku količinu naše energije? Kako tada izgledaju tvoji beauty ili skin care rituali?

Preduslov uspeha u svim aspektima života i rada je da posvećujemo dovoljno vremena upravo sebi. Bez obzira na tempo dana koji me čeka, započinjem ga treningom u ranim jutarnjim časovima i limunadom, a kada sam dovoljno hrabra i ledenim tušem. Za mene su pravilna ishrana, san i fizička aktivnost podjednako važni. 

Koji biznis savet bi poželela da si dobila na početku svoje karijere, i čime bi sa svoje pozicije posavetovala mlade ljude koji se upuštaju u odnose sa javnošću?

Da je sasvim u redu nekad reći ne novim projektima, pomeranju rokova i nemogućim zadacima. Da nije slabost osloniti se na druge i da ne mora sve biti perfektno urađeno. Svesno izgovaram ovaj savet, ali ga, nažalost, retko primenjujem. Mladim kolegama koji ulaze u svet komunikacija bih poručila da je važno da uče od iskusnijih kolega, prate trendove i zapamte da osmeh i lepa reč otvaraju mnoga vrata.

Fotografije: wannabemedia.rs

Pitanja: Jovana Pantić

Comments