Upoznajte Zoranu Antić, marketing direktorku dobro poznate kompanije Bambi, koja i sama kaže kako “živi marketing”. Zorana je osoba koju uspeh motiviše daleko više nego što je izazovi mogu poremetiti, a u nastavku intervjua saznaćete kako izgleda kreirati kampanju za kultnu kompaniju kao što je Bambi, u čemu Zorana svakodnevno pronalazi inspiraciju, koje su prednosti tradicionalnog a koje digitalnog marketinga, kao i koji je njen poslovni moto.

IMG 0848 Žene u biznisu: Zorana Antić

Nalaziš se na mestu marketing direktorke poznate kompanije Bambi. Zašto si se odlučila za karijeru u marketingu i šta najviše voliš kod svog posla?

Moj put ka karijeri filologa je dobio marketing znakove pored puta (smeh). Tokom studija sam dobila priliku da započnem stručnu praksu u PR sektoru jedne uspešne konditorske kompanije, nakon čega je moja karijera preusmerena u pravcu marketinga. Uživam u dinamici koju marketing pruža, u odnosima između potrošača i brendova, i u čarima advertisinga.

U čemu pronalaziš inspiraciju za kreativne marketinške kampanje?

Bez preterivanja, mogu da kažem da ja marketing živim. Kao što je marketing mene pronašao, tako isto i ja pronalazim inspiraciju za kreativu 24/7 (pa i kada spavam). Naravno, izuzetno je važno da imamo dobre partnere (agencije) i da sve što to radimo stavimo u kontekst potrošača, kupca i tržišta.

IMG 0837 Žene u biznisu: Zorana Antić

Proizvodi kompanije Bambi već imaju kultni status. Kako se to odražava na marketing strategije?

Veličina i snaga brenda sa sobom donosi isto toliko odgovornosti. Ne bi kompanija Bambi bila tržišni lider da tim na čelu sa marketingom nije pažljivo upravljao brendovima i pratio potrebe potrošača. Jako smo ponosni na naše brendove za koje imamo velike strateške planove u budućem periodu.

Najpopularniji proizvod kompanije Bambi je čuveni Plazma keks. Kako izgleda kreirati marketinšku kampanju za proizvod koji je svima dobro poznat?

Plazma je mnogo više od brenda, isto tako i više od kampanje. Plazma je deo života svih nas, nas kada smo bili deca, danas kada smo roditelji i kada tu istu Plazmu dajemo svojoj deci. Kroz svaku Plazma aktivaciju nastojimo da našem potrošaču ponudimo neko novo iskustvo, emociju, novi proizvod, ili da ga podsetimo da sa svojim omiljenim Plazma ritualom može da započne dan na najbolji način.

IMG 0858 Žene u biznisu: Zorana Antić

Da li se kompanija Bambi više oslanja na tradicionalni ili digitalni marketing? Ili su oba podjednako značajna?

Digitalni mediji su svakako i sadašnjost i budućnost, ali ne treba zaboraviti i tradicionalne koje naši potrošači većinski konzumiraju. Bambi ima brendove koji se isključivo oglašavaju na digitalnim mrežama jer je naša ciljna grupa upravo tamo, dok za brendove sa širom ciljnom grupom treba prilagoditi optimalan media mix.

Sa kojim se izazovima susrećeš i šta te svakodnevno motiviše da budeš bolja u svom poslu?

Izazovi postoje na dnevnom nivou, ali ja sam neko koga motiviše uspeh više nego što me izazovi mogu poremetiti. Takvu energiju sam uvek prenosila na tim. Treba izvagati situaciju i proceniti da li nešto za šta se borite ima pozitivnu perspektivu – ako je izazova 30% dok će benefita biti 70%, uvek se fokusiram na benefite i radujem se uspehu. Takav pristup životu pokušavam da približim i svojoj ćerki, koja je prvi razred osnovne škole.

IMG 0845 Žene u biznisu: Zorana Antić

Imaš li do sada najdražu Bambi marketinšku kampanju?

Naravno, imam ih veoma mnogo, ali moja najdraža je kampanja Rituali – nagrađivana od strane Effie Awards.

Imaš li hobije u kojima uživaš van posla i da li oni pospešuju kreativnost koju tvoj posao zahteva?

Mislim da nam u današnje vreme treba više od 24h da bismo postigli sve obaveze i imali vremena za sebe. Tokom dana balansiram između privatnog i poslovnog života, a uveče pred spavanje je trenutak kada se posvetim svojim interesovanjima – i tada se skuplja materijal za kreativnost. Dosta vremena sam online i pratim trendove u oglašavanju, svetske i lokalne brendove, ekspanziju digitala i dobre prakse i imam tu privilegiju što moj suprug radi u FMCGu i često smo jedno drugome stručni sagovornici.

IMG 0894 Žene u biznisu: Zorana Antić

Kako bi opisala svoj poslovni stil? Sa kojim autfitom si sigurna da nećeš pogrešiti?

Business casual, to sam ja.

Da li bi nam preporučila knjigu, podcast ili TED talk koji je promenio tvoj pogled na svet marketinga?

Skoro sam pogledala Ted talk na temu govora tela – ne samo o tome šta govor tela govori o drugima, već šta govori o nama samima. Nije usko vezan za marketing brendova, ali jeste za naš lični marketing i kako se mi predstavljamo. 

IMG 0856 Žene u biznisu: Zorana Antić

Koji je tvoj lični poslovni moto i zašto?

Citirala bih Stevea Jobsa jer se i privatno i poslovno pronalazim u jednoj od njegovih izjava – a to je ‘’Budi hrabar da pratiš svoje srce i intuiciju’’

Fotografije: wannabemedia.rs

Pitanja: Jovana Pantić

Comments