Najbolji frajer Holivuda. Otac. Suprug. Legenda američke kinematografije. Glumac. Vozač trkačkih automobila. Filantrop. Ikona stila. Ne nužno tim redom, ali razumete. Jedan jedini: Pol Njumen!

Pol Njumen (Paul Newman) rođen je u mestu Šejker Hajts u državi Ohajo 26. Januara 1925. godine. U porodici Slovakinje i Jevreja, čije je poreklo vodilo od Mađarske i Poljske, religija nije bila ni od kakvog značaja. Doduše, kasnije u svom životu Pol se izjašnjavao kao pripadnik judaizma.  Detinjstvo je proveo na daskama koje život znače, debitujući u ulozi Robina Huda i družeći se sa bratom Arturom, kasnije velikim producentom i menadžerom, dok su njihovi roditelji vodili radnju sportske opreme u Polovom rodnom mestu. Posle srednje škole u Hajtsu odlučuje da pohađa Ohajo Univerzitet.

221534.196paul newman v3 orig1 Zgodni daltonista: Paul Newman

Njegovu mladost obeležio je Drugi svetski rat u kome je učestvovao, služeći u američkoj ratnoj mornarici. Njegove želja da postane pilot pala je u vodu kada je otkriveno da je daltonista. Zatim ga šalju u kamp, gde ga obučavaju za mehaničara i mitraljesca i šalju na bojno polje. Za korak izbegavši sigurnu smrt, vraća se iz rata i odlučuje da se posveti obrazovanju. Diplomira engleski jezik na Univerzitetu u Ohaju, a zatim godinu dana studira glumu na Jejlu, da bi konačno svoje kofere spakovao i uputio se u Njujork kako bi pohađao časove glume u studiju Lija Strasberga (Lee Strasberg).

215 Zgodni daltonista: Paul Newman

U Njujork stiže sa suprugom Džeki Viti (Jackie Witte) 1951. godine,  gde mu sledi debi u komadu “Piknik” (Picnic) Vilijama Indža sa glumicom Kim Stenli (Kim Stanley). Nastupa u dramama “Sati očaja” (The Desperate Hours) i “Slatka ptica mladosti” (Sweet Bird of Youth), a kasnije svoje glumačko umeće prikazuje i u filmskoj adaptaciji dela “Slatka ptica mladosti”, sa koleginicom iz predstave Džeraldinom Pejdž (Geraldine Paige).

311 Zgodni daltonista: Paul Newman

Sa Džejmsom Dinom (James Dean) pojavio se na audiciji za film “Istočno od raja” (East of Eden) gde Din dobija glavnu ulogu, dok uloga namenjena Njumanu odlazi u ruke drugom glumcu. Nešto kasnije, u predstavi koja se uživo prenosila na televiziji u boji “Naš grad” (Our Town), Njumen u poslednjem trenutku zamenjuje Dina i na sceni se pridružuje Evi Meri Sejnt (Eva Marie Saint) i Frenku Sinatri (Frank Sinatra).

410 Zgodni daltonista: Paul Newman

Posle prvog većeg filma “Srebrni putir” (The Silver Chalice), slede uloge u filmovima “Neko tamo gore me voli”(Somebody Up There Likes Me) i “Mačka na usijanom limenom krovu” (Cat on a Hot Tin Roof), sa Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor ), kada prvi put biva nominovan za Oskara, a 1958. godine film “Dugo toplo leto” (The Long Hot Summer) donosi mu nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu te godine. Inače, na setu ovog filma upoznaje i svoju drugu suprugu Džoanu Vudvard (Joanne Woodward).

510 Zgodni daltonista: Paul Newman

Polova buntovna ličnost bila je privlačna kako publici tako i filmskim producentima ali i kritičarima, pa se njegova karijera uspešno nastavlja i 60-ih i 70-ih godina u filmovima: “Egzodus” (Exodus), “Hazarder” (The Hustler), “Had” (Hud), “Pokretna meta” (Harper), “Hombre” (Hombre), “Hladnoruki kažnjenik” (Cool Hand Luke), “Pakleni toranj” (The Towering Inferno), “Surova igra” (Slap Shot) i “Presuda” (The Verdict).

68 Zgodni daltonista: Paul Newman

Sa glumcem Robertom Redfordom (Robert Redford) glumio je u filmovima “Buč Kasidi i Sandens Kid” (Butch Cassidy and the Sundance Kid) i “Žaoka” (The Sting), a dosta je sarađivao i sa suprugom, glumicom Džoanom Vudvard , kako u filmovima tako i na televiziji.

Za ulogu u filmu Martina Skorsezea (Martin Scorsese) “Boja novca” (Color of Money), 62-godišnji glumac uzima Oskara za glavnu mušku ulogu.

77 Zgodni daltonista: Paul Newman

U brodvejskoj adaptaciji “Naš grad” ima zapaženu ulogu koja mu donosi Toni i Emi nominacije, a u poslednjem filmu “Put bez povratka” (Road to Perdition) tumači ulogu mafijaša pored Toma Henksa (Tom Hanks). Ljubav prema automobilima i trkama dočarava i na biskopskom platnu naratorskom ulogom u filmu “Dejl” (Dale) o legendarnom vozaču ali i u animiranom filmu “Cars”.

86 Zgodni daltonista: Paul Newman

Sredinom 2007. godine zauvek se povlači iz sveta filma uz uverenje da nema više šta da pokaže publici. Bio je oženjen dva puta i iz tih brakova ima šestoro dece. Kažu da je bio porodičan čovek i živeo daleko od očiju javnosti. Važio je za posvećenog filantropa i bio politički aktivan. Juna 2008. godine Njumanu, pasioniranom pušaču, dijagnostikovan je rak pluća od koga nažalost umire, u 83. godini okružen porodicom i prijateljima.

95 Zgodni daltonista: Paul Newman

O njegovom stilu i dan-danas se priča. Bio je, ali i danas ostaje, velika ikona svih muškaraca. Njegova građa bila je savršena za svaku kombinaciju a omiljeni komadi bili su mu džemperi od kašmira,  košulje i aviators naočari. Bilo da je nosio formalno odelo ili ležernu kombinaciju – niko to nije umeo bolje. Doza samopouzdanja i kristalno plave oči radile su posao za njega a opuštenije zavezana kravata pružala mu je i u formalnosti odela dozu opuštenosti. Voleo je V-neck džempere, nosio trenč kao niko do tad ali i odela kao salivena, sa sakoom preko ramena. Međutim, nama omiljena kombinacija bila je ona kada je na sebi imao samo bokserice i potkošulju, koja nam dozvoljava da i dalje uzdišemo za njim ali i za njegovim pogledom u kome bi svaka žena i danas volela da se ogleda.

102 Zgodni daltonista: Paul Newman

Anđela Najdanović voli da voli. Život. Modu. Amelijin Pariz. Kerin Njujork. Pozorište. Vogue. Beograd. I to u proleće. Uz miris jorgovana. Obožava kada je njen iPod shuffle iznenadi glasom Louis-a Armstrong-a dok se šeta beogradskim asfaltom. U podne. I uživa u sladoledu. Sa ukusom maline. Sour&Sweet. “J’aime bien les couchers de soleil. Allons voir un coucher de soleil…

Comments