shopping Zimska sniženja u BeograduNapokon je zvanično otvorena sezona zimskih sniženja u Beogradu, što verujem da će obradovati svaku damu koja ovo čita. Ipak, nemojte žuriti i odmah prazniti novčanik, već dobro procenite koliko ste spremne nešto da platite, jer će biti još i većih sniženja za koji dan ili nedelju, ali vam se isto tako može desiti da ono što vam treba do tada bude prodato. Dakle, prošetajte, pogledajte i napravite mudre odluke u vezi kupovine. Ukoliko još niste pogledali šta je i koliko procenata na rasprodaji, evo mog malog vodiča za vas:

U Carpisi je počelo sniženje 30%-50%, u radnju se ne može ući od navale žena, ne znam baš zašto, ova kolekcija im je najnekreativnija do sada, svega dve-tri lepe torbe sam videla u celom katalogu. Ako planirate da nabavite sebi jednu Carpisa torbu ove sezone, budite spremne na gužvanjac ili krenite rano ujutru kako biste mogli na miru da razgledate.

Women’s secret takodje ima 20%-50% popusta na kolekciju jesen/zima, vredi otići, nije tolika gužva u njihovim radnjama, a imate i onu na Bulevaru kralja Aleksandra ako vam se ne ide do tržnih centara.

Marcs&Spenser takođe ima sniženje, na pojedine artikle, nigde nisam videla istaknuto tačno u kom rasponu se kreće popust ali pretpostavljam da ide sve do 50%.

U NewYorker-u je sve kao i obično, malo je sniženje u procentima ali se sve više stvari snižava, posebno su mi upadljive zimske jakne i kaputi koji su vec neko vreme na sniženju. Od ‘lingerie’ dela asortimana skoro ništa nije sniženo, a ako je nesto i sniženo, onda je sniženo za nekih 100-300 din. Biće sigurno vecih sniženja u ovoj radnji, oni umeju po nekoliko puta da snize artikle, posebno kad su u pitanju farmerice, jakne i slično. Moj savet – strpljenje.

Zara ima neko kaobajagi sniženje. Snizili su neki deo artikala, najviše majice, tunike, bluze, u proseku za po 500-800din. I sve pobacali na gomile, onako kako samo oni znaju i praktikuju vec godinama, tako da se osetim kao na buvljaku kad udjem u njihovu radnju. A tek ako krenu neka veća sniženja, ima haos da nastane, tradicionalno. Naišla sam i na obuću, sandale tačnije, od prethodnog proleća, možda čak i nešto od prošle zime. I dalje uporno odbijaju da ih snize na fabričku cenu, i pokušavaju da ih prodaju za po 4000din. Možete misliti tek u kakvom je stanju ta obuća kad je stajala u radnji oko godinu dana. Zara nije moja preporuka ove sezone, iako ima simpatičnih stvari. Kvalitet je i dalje loš za cenu koju nude, biće potrebno veliko sniženje da bih tamo nešto kupila ove sezone. Očekujem da će uskoro još sniziti cene, i ovoga puta, nadam se, za neki veći procenat.

Mango, s druge strane, izgleda nešto kvalitetniji nego proteklih godina, ima zanimljiv asortiman, i pravo snizenje od 20% do 50%. Čini mi se da je čak počelo i sniženje od 70% što znači da je pravi čas da se uputite u Mango. Svaka preporuka za kupovinu ako vam se nešto tamo svidi, već sad, jer se Mango svake godine poprilično isprazni do poslednjeg kruga sniženja. Ne kažem da su cene realne, i nisu baš, ali ovde je u pitanju to koliko zapravo želite neki komad.

Accessorize je počeo sa popustom od 50% poslednjeg četvrtka. Mene je to više nego obradovao, jer tamo uvek nađem nešto lepo, ali po astronomskoj ceni. Accessorize na kraju sezone daje popust od 70%, ali tada je već izbor veoma sužen.

Peacocks ima sniženje do 50%, na određene stvari, koliko sam primetila kompleti za spavanje, veš, nakit, kozmetika nisu uključeni. Peacocks je takođe prošle godine davao popust studentima uz index, 10%, što se nadam da će raditi i ove godine.

Terranova do 70% popusta, dakle poslednja rasprodaja. Doduše, mušterije se žale kako su cene ostale iste kao i na sniženju od 50%. Ono što sam ja primetila je da su prošle godine džemperi na poslednjem sniženju koštali 700din a ove godine koštaju 990din. U radnju u Knez Mihailovoj se ne može ući, pa preporucujem radnju u Delta City-ju.

U Kotton-u u Ušću ima do 50% popusta, tamo su stvari i inače pristupačnije nego u ostalim radnjama pa stoga vredi pogledati šta nude, posebno sto se tiče obuće koja je uvek simpatična a i po regularnim cenama ne košta puno.

P.S. fashion daje sniženje do 50%, jedan deo radnje je snižen, drugi nije, pomalo mi nije jasno kako su to raspodelili, meni lično deluje kao da su “ružnji” deo asortimana snizili a onaj lepi ostavili po starim cenama.

Fashion&Friends, Guess i slični u toj kategoriji su do pre neki dan davali samo 10% popusta. Iskreno govoreći to je smešno a i tužno. Ako neko ima da da 180 evra na čizme, imao je sigurno i 200 evra, popust od 10% u tim radnjama stvarno ništa ne znači. Na svu sreću, sada daju od 20%-50% popusta. Iskreno, tamo retko kupujem, posebno nešto skupo, dok nije sniženje 50% + 20% na kasi, jer su im cene astronomske, pa bih to i vama preporučila.

Golden point daje 20% popusta na ceo asortiman, Oysho 50% popusta, na većinu stvari, i zaista je toliki popust. Da, znam da je bezveze što pored svake informacije treba da navodim da li je popust zapravo toliki ili nije, ali šta sad, srpska posla su to.

Mona daje 20% popusta na tekstilne artikle.

Stradivarius i Bershka daju oko 30% popusta za sada i Yamamay do 50% popusta.

Počelo je sniženje i u Novecentu za 50%, a već imaju sniženje na Sexy kolekciju (koju inače nikad ne snižavaju, mislim da im je ovo prvi put) od 50%, tako da ako ste nešto planirali tamo da pazarite, možda je dobar trenutak.

Time out i Springfield su definitivno vredni malo gužve, jer su do sada dostigli veliku cifru popusta, oko 60%. Takodje su i jedini u gradu za koje sam primetila da su stigli dotle.

Aldo daje do 40% popusta, i dalje ima modela od pre nekoliko kolekcija koji se drže na ceni od 3000-4000 i ne uspevaju da ih prodaju, a ovi noviji modeli su tek za koju hiljadu dinara sniženi i to uglavnom cipele a manje čizme. Biće tu jos krugova sniženja, nema potrebe za žurbom.

Šta god da pazarite na rasprodajama ove sezone, želim vam što više novih krpica i cipela po što nižoj ceni i, naravno, srećne praznike!


Milica Nedeljković Venoma je student ekonomije iz Beograda i autor bloga Venoma’s Fashion Diary. Obožava slatkiše i shopping, a inspiraciju traži na modnim pistama poznatih kreatora. Provodi svoje dane negde između fakulteta, kafića i večite potrage za najnižim cenama i najboljim ponudama u gradu.

Comments