Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

Nemojte da se prepadnete, kada vidite prvu fotografiju. Jer će ih biti još. Znam, najpre ćete biti u neverici koja će se pretvoriti u gađenje i mučninu, želećete da zaplačete, a onda će nastupiti strah. Strah, u kom pravcu ide ovaj svet. Šta se to legalno dešava, pred očima cele planete? To je jedini rijaliti šou koji zaista jeste stvarnost. Nažalost.

toddlers tiaras eden 2 Žive porcelanske lutke

’’Devojčice i dijademe’’ (Toddlers and tiaras) je jedna od onih emisija, za koje je kanal TLC specijalizovan. Znate na šta mislim. Prezentuju bizarne aspekte naše kulture – ‘’Najdeblji tinejdžeri na svetu’’, ‘’Čovek drvo’’, ‘’Jedem 70.000 kalorija dnevno’’. Toliko je zastrašujuće da se ne možete zaustaviti i ne pogledati o čemu je reč. Ono čemu nikako da se načudimo je upravo emisija o pripremanju devojčica za izbore lepote, na kojima izledaju poput porcelanskih lutaka.

Videćete ta mala tela. Iskvarcovana, savršene kose (uglavnom perike) sa scenskom šmikom kakvu ne koriste ni stariji po 20 godina od njih. Ali, zar ne bi trebalo da se one igraju ploveći u maminim cipelama, par brojeva većim, i gnjave se u očevom krilu? Gledajući ovaj šou, čujem majku koja priznaje da je fotografija njene ćerke posle čitave kozmetičke torture koju je dete preživelo, toliko obrađena u fotošopu, da ono sada ima nove obraze, nove usne i nove oči. Zapravo ono više i ne izgleda kao njeno dete, na šta bi ista majka dodala – ’’sve zbog krune’’.

Četvorogodišnje devojčice su bile na već preko sto izbora i nadaju se da će jednog dana postati Mis Amerike. Gledamo kako im popunjavaju obrve, izbeljuju zube ili stavljaju veštačke (kako su još uvek male i krezave), dodaju trepavice, sočiva u boji i potamnjuju telo. Nekima čak farbaju kosu i izvlače pramenove. Ubrizgavaju i botoks u lice. Mnoge majke ulažu ogromne svote novca, prodaju kuće i kola, a sve to kako bi platile devojčici lične trenere, koreografe, šminkere i šnajdere. Uče ih kako da se smeju, da gledaju žiri pravo u oči, koketirajući i namigujući publici, a sve to kako bi osvojile što više titula, koje se roditeljima vraćaju u novcu. A ustvari, sve ove zahteve prebacuju na decu, kako su ona ta koja to žele, pa kako da im ne udovolje? Međutim, van scene ćete videti, kako mnoge devojčice ne žele da se bave time, bojkotuju, opiru se, vrište, plaču, ciče da ih boli, spavaju u krilima roditelja i mole da ih ostave na miru, ali ne! Majke se samo još više ljute, vređaju ih, ukidaju im normalne aktivnosti, drže predavanja, a zapravo trebalo bi da one odu na par seansi kod psihijatra. Ionako je to popularno u Americi. Ukoliko devojčice ipak poslušaju i odrade svoj deo, dobijaju lilihip, kao da su kućni ljubimci. Ali bez muke, nema uspeha, pretpostavljam.

Kada izbor počne, vidimo devojčice svih uzrasta, čak i bebe, kao i nekolicinu dečkića, kako paradiraju, izvodeći svoje igračke i pevačke tačke, pred publikom i žirijem. Takmiče se u raznim kategorijama, od najšarmatnije, najtalentovanije, najbolje u plesu do najlepše, kraljice ili mis izbora, koja dobija novac i mnogo štošta uz titulu.

Liče na umanjene žene sa natapiranim frizurama i kilom šminke. Zamrznutih, uvežbanih osmeha, izgledaju morbidno. Naučene su zavodničkim pogledima i naoružane samopouzdanjem. Živčane majke, sa frustriranim izrazima lica, iščekuju rezultate. Ushićeno aplaudiraju i igraju u publici, podržavajući ćerke, kako ne bi došlo do zabušavanja tačke, pošto je dete toliko malo da ne može da zapamti ni par koraka, a kamo li da igra uz celu pesmu. Pri izvođenju svoje tačke, koriste krajnje vulgarne pokrete, sijajući sjajem teta iz Las Vegasa. Nastupaju obučene u perverzne kostime zečica, sa perjem i ogolićene. Zapanjujući je kostim devojčice koju je majka obukla u anđela, da bi na pola pesme malena strgla ogrtač i ostala u zlatnom kostimu sa kupastim korpama za grudi i lancima, a sve to imitirajući Madonu. Ono što je još strašnije, publika je ushićena i oduševljena, dok devojčica posramljeno silazi sa bine. Majka je bespomoćno vraća, terajući je da njiše guzom i kukovima u zanosnom stilu i govoreći – ’’budi seksi!’’. Uče ih da je njihov izgled jedino bitan u životu, dok sa 12 godina, već postaju istrošene i stare. To vam je nešto poput legalnog nutkanja sopstvene dece matorcima i njihovim bolesnim maštarijama. Zastrašujuće.

Jedna od majki je čak razdvojila bliznakinje da bi se takmičile jedna protiv druge, govoreći kako je jedna lepša od druge, jer liči na majku. Kada su pitali jednu od devojčica kako se oseća takmičeći se protiv svoje sestre, pomislićete da je rekla da je teško, jer joj je to sestra? Ne, odgovor je glasio da joj je teško, jer su slične, pa nikako ne može da je pobedi.

toddtiara1 Žive porcelanske lutke

Očevi su uglavnom protiv guranja devojčica u promet, ali ima i onih koji preuzimaju uloge od majki i postaju još ambiciozniji. Sami šiju haljine i vežbaju sa ćerkama.

Ono najgore što se krije iza sjaja ove emisije, jesu slučajevi poput male Amerikanke, koja je misteriozno ubijena nakon nekoliko izgubljenih titula. I dan danas se sumnja da su je roditelji zlostavljali, kao i da su krivi za njenu smrt. Nakon svega toga, izgleda da roditelji više “skrenu”, nego ova malena bespomoćna bića prepuštena sudbini.

Da li majke, zloupotrebljavajući ih, guraju svoju decu u pornografiju, zarad lakše zarađenog novca? Da li smatraju da će se deca lepotom, manekenstvom i pevačkom karijerom, lakše probiti i uspeti u životu? Motivi su svakakvi i ne znamo zasigurno šta se dešava u glavama nezapolenih majki od 150 kg, koje leče svoje komplekse preko dece. Jedno je sigurno, izopačenost daje na izvol’te starijim čikama, raj za oči i igrarije. A onda će nam neko reći kako je Amerika predvodnica u zalaganju za prava deteta. Gde je sada? Zašto se niko ne oglašava? Možda zato što je jadnoj deci ispran mozak zabludama, i što nisu ni svesna šta ih je snašlo niti mogu tome da se odupru, već postaju sve agresivnija ukoliko ne dobiju željenu haljinu i cipele. Kada pitaju majke zašto muče decu na ovakav način, one ubeđene odgovaraju da će im devojčice biti zahvalne u budućnosti kada budu zarađivale milione, pa što ne bi pretrpele malo bola dok su male. Svaki put do uspeha je posut trnjem. Zar ne? Ma, kako da ne. Izgleda da su ustvari cirkusi u modi, pa šou mora da se nastavi.

Kako uvek imamo tračicu nade, tako su evropske zemlje one koje se protive ovoj praksi zlostavljanja dece i pišu zahteve za ukidanjem ove vrste zabave. Mada, činjenica da je od skoro ova emisija počela da se prikazuje i u Velikoj Britaniji, ne ohrabruje. Ostaje da se nadamo da je ovo samo još jedna od američkih nebuloznih ludosti koja neće zaživeti na našim prostorima.

Ako i dalje ne možete da poverujete da ovo postoji, pogledajte video koji sledi. I obratite pažnju na zadovoljni glas voditelja. Šta li je strašnije – devojčica, koja je postala zvezda (ima svoju pesmu i spot za nju, sveske i knjige sa svojim likom) i koja je uzor drugoj deci ili ovaj čika koji od svog tog ushićenja, samo još fali da se zahvali Bogu za ovaj raj na Zemlji.


Katarina Mihajlović skoro pa mlada novinarka iz Beograda, sa novosadskim naglaskom. Obožava duge šetnje, uživa u putovanjima i redovan je posetilac restorana, o kojima rado piše na svom blogu Gli esperienze di un assaggiatore. Uz to je i gurman, ali za sada, oprobavajući samo tuđe specijalitete.

Editors choice