Kada ostanete u drugom stanju, to ne znači da seksualni čin treba da izbegavate narednih devet meseci jer samo začeće i trudnoća može ojačati vašu vezu sa partnerom i nikada se nećete osećati bliskije. U jednoj studiji 41 odsto trudnica izjavilo je da se tokom trudnoće ne osećaju poželjno, ali je 75 odsto njih reklo da ih partneri ne smatraju manje poželjnim. Generalno, da li će trudnica imati želju za seksom je vrlo individualna stvar: još jedna studija pokazuje da 40 odsto žena želi više seksa nego pre trudnoće, dok je 1/3 imala manju seksualnu želju. Međutim, nekim muškarcima se smanjuje seksualna želja nakon začeća bebe. Evo nekoliko razloga zašto se to dešava. Plaše se da ne povrede bebu.

Jedan od razloga za smanjeni libido kod muškarca su i finansijske brige. Buduće tate često brinu o novim odgovornostima koje ih očekuju. Pitaju se da li će moći da priušte sve što je potrebno bebi. To je atmosfera koja nikako ne odgovara romantičnom raspoloženju. Lepi maniri. Ako trudnica ne želi seks, njen partner je neće pritiskati. Ljubomora. Neki muškarci osećaju da ih je trudnoća stavila u drugi plan jer je sada sva pažnja usmerena na bebu. Manjak interesovanja. Treba priznati da neki muškarci jednostavno ne mogu da imaju seks sa trudnom ženom. I to je, takođe, normalna pojava. Možda svoju partnerku trenutno ne doživljavaju kao atraktivnu, seksualnu ženu, a možda im ni ono što su hormoni od nje napravili nije privlačno.

trudnoca2 Živi zdravo: Seks tokom trudnoće

Ženin orgazam nije opasan za bebu. On se oseti u maternici, ali bebi nije neugodan, niti joj šteti

I na kraju, ne zaboravite da kada se beba rodi, nema seksa između šest i osam nedelja. Verovatno ćete u početku zbog bebe biti i pod stresom i seks će vam biti poslednja stvar na listi. Seks je možda drugačiji tokom trudnoće, ali iskoristite tu prednost i uživajte u njemu pre nego što se vaši intimni trenuci zauvek promene. Važno je znati da ako je trudnoća uredna, ako nema nikakvih smetnji ni problema, seksualni odnos je prihvatljiv i nije opasan za bebu. Beba je u maternici veoma dobro zaštićena, okružena plodnom vodom i penis u vagini ne može doći blizu deteta niti ugroziti bebu dok god je trudnoća uredna i dok je grlić maternice čvrsto zatvoren. Važno je da trudnica na pregledu razgovara s ginekologom i traži njegovo/njeno mišljenje kako bi smanjila zabrinutost.

Neki položaji će s rastom trudnoće postati nemogući. I tu vredi pravilo – koristite one položaje koji su vam ugodni:

– Oboje leže na boku, muškarac iza žene.

– Muškarac leži, žena na njemu. Ovim položajem žena može da kontroliše dubinu penetracije.

– Položaj na kolenima od pozadi – varijacija je da se žena ne oslanja na kolena i ruke, već da postavite dosta jastuka koji će olakšati položaj.

– Sedeći položaj – muškarac sedi na stolici ili krevetu, žena sedi u njegovom krilu okrenuta leđima. U ovom položaju penetracija je plitka, što odgovara mnogim ženama.

– Žena leži na krevetu, a muškarac legne ispred nje, u suprotnom smeru. I u ovom položaju penetracija je plitka.

Drugo važno pravilo je: istražujte i eksperimentišite. Seks nije samo snošaj. Ako vas muče zebnje zbog penetracije, praktikujte oralni seks, masirajte se, stimulišite genitalije rukom, činite sve što vas uzbuđuje a ne zabrinjava, pružajte jedno drugome orgazam na različite načine bez snošaja.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments