Pandemija je mnoge stvari promenila iz korena. Pre nego što je kovid preuzeo kontrolu nad našim životima, ideja o radu kod kuće je svima bila daleka. Kancelarije su bile jedino mesto gde smo sebe mogli da zamislimo kako radimo produktivno. Međutim, kada je virus postao sveprisutan, rad od kuće postao sasvim normalna pojava. Od kuće smo radili, od kuće smo se družili i iz kuće nismo izlazili bez preke potrebe. Tada su se razne platforme za komunikaciju umešale i obezbedile nam, ponovo, “lagodan milenijalski život”.

Zbog toga što su na samom početku pandemijske situacije mnoge firme otpuštale zaposlene, radni narod je postao skeptičan. Sa ulaskom u 2022. promene u načinu rada su sve češće, pa smo izdvojili nekoliko workplace trendova koji će, moguće je, ispratiti ovu godinu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Gisou (@gisou)

Svetu se smeše četiri radna dana

Još prošlog leta smo mogli da čitamo o tome da su pojedine zemlje, poput Islanda, podvrgle svoje stanovnike radnoj nedelji od samo četiri dana. Za stopama islandske vlade pošle su i Španija i Novi Zeland. U ovom eksperimentu je učestvovao niz radničkih sektora, a ukupan broj radnika koji je prihvatio da isproba nešto inovativniji poslovni pristup je bio svega 1% ukupnog radnog stanovništva Rejkjavika. 

Cela ideja ovog eksperimenta je da se utvrdi da li ljudi rade produktivnije ako rade manje? Radnici su izjavili da se osećaju raterećenije i da su manje pod stresom. Ne dešava im se često da u toku radne nedelje dožive burnout, što je zapravo ishod kom se vlada i nadala. Takođe, istakli su i da se njihov društveni i privatni život drastično poboljšao. Četiri radna dana je praksa koju Microsoft Japan i Semco Brazil upražnjavaju već izvesno vreme, kao i pojedine kompanije u SAD. Na godišnjem izveštaju, koji se može naći na LinkedInu, možemo videti da su određeni sektori spremni da 2022. isprobaju kraće radno vreme.

Comments