Obavezni dani mentalnog zdravlja

Ovo je problem koji je potrebno rešiti u najskorije vreme. Mnogi poslodavci ne prihvataju psihičke tegobe, poremećaje i probleme onako kako prihvataju kad se neko razboli od virusa. Iako se kao društvo kolektivno trudimo da napravimo prostora da pružimo podršku ljudima koji se suočavaju sa psihičkim tegobama, to ipak nije slučaj kada je posao u pitanju.

Opadanje produktivnosti ili skoro potpuna odsutnost želje za radom postaju problemi današnjice. Kultura overworked and underpaid potpuno je obuzela milenijalce i danas se svaka druga osoba suočava sa određenim vidom psihičkih tegoba ili poremećaja. Shodno tome se ovaj problem mora rešiti.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели DJERF AVENUE (@djerfavenue)

U nedavnoj studiji koju je sproveo BetterUp, više od pola ispitanika je izjavilo da se barem jednom u tri meseca oseća nesposobno da obavlja svoj posao zbog određenih psihičkih tegoba. Stoga, u 2022. možemo očekivati da se stvari promene u vidu većeg angažovanja HR sektora svih firmi i edukacija, kako zaposlenih tako i poslodavaca, jer je mentalno zdravlje jednako važno koliko i fizičko.

Bolji uslovi za roditelje

Još jedna posledica kulture overworked and underpaid je nedostatak želje da se mladi oprobaju kao roditelji. Ovakvu odluku može osuditi svako ko je uspeo da u ovom brzom vremenu odluči da postane roditelj, ali se mnogi za to nisu odlučili, a možda i neće. Nezahvalna stambena situacija, socijalna pomoć, nezaposlenost ili loši uslovi za rad, prvi su razlozi koje mladi navode kad im stariji postave čuveno šta čekaš pitanje.

Nekoliko velikih kompanija, poput Accenture, odlučilo se za to da svojim radnicima pomogne subvencijama, dok je Adobe radnicima dozvolio da kreiraju svoje radno vreme, bez vremenskog ograničenja od 9 do 5.

Ono što možemo da očekujemo je da 2022. godine ovakve vesti čitamo svuda! Od smanjenja radnih časova do olakšica za sve koji se bore s mentalnim problemima, ili nailaze na povremene prepreke koje im stvara neprilagođenost i neprijatnost koju osećaju na radnom mestu. Promene se približavaju i mnoge su u korist radnika – što je sve što smo želeli da čujemo!

Naslovna fotografija: instagram.com/gisou

Milica Antić

Comments