Na sinoćnoj 69. dodeli Zlatnih globusa trijumfovao je film “Umetnik” (The Artist), i to potpuno očekivano. Omaž nemom filmu koji je imao najviše nominacija u ovogodišnjoj trci za zlatnu statuu, kući je odneo tri. Film je osvojio nagrade za najbolju komediju ili mjuzikl, najbolju filmsku muziku, dok je treća nagrada otišla glavnom glumcu ovog filma Žanu Dužardenu (Jean Dujardin).

Slika 14 Zlatni Globus: Najbolji su Umetnik i Potomci

Najveće zvezde smenjivale su se za podijumom

Malo manje uspeha imao je film Džordža Klunija (George Clooney), “Potomci” (The Descendants), koji je dobio dva Zlatna globusa, za najbolju dramu i najboljeg glumca u toj kategoriji. Priznanje za najbolju glumicu, opet očekivano, pripalo je Meril Strip (Meryl Streep) za njeno fantastično predstavljanje “Čelične dame” (Iron Lady).

Za najboljeg režisera proglašen je Martin Skorseze (Martin Scorsese), koji je to priznanje dobio za svoj film “Hugo”.

Slika 218 Zlatni Globus: Najbolji su Umetnik i Potomci

Meril Strip osvojila je nagradu za najbolju glumicu u drami

Što se kategorije sporednih glumaca tiče, trijumfovali su Kristofer Plamer (Christopher Plummer) i Oktavija Spenser (Octavia Spencer). Nagrada za najbolji strani film otišla je iranskoj priči o razvodu, filmu “Razdvojenost” (A Separation).

Nećemo zaboraviti ni televizijska ostvarenja, pa su sinoć nagrađene serije “Moderna porodica” (Modern Family) koja je kući odnela statuu za najbolju seriju u kategoriji komedije. Ista nagrada, samo u kategoriji drame, pripala je seriji “Zavičaj” (Homeland). Za glumu u televizijskim serijama nagrađeni su: Kelsi Gramer (Kelsey Grammer) za ulogu u seriji “Šef” (Boss) i Kler Dejns (Claire Danes) koja je nagradu zaradila svojom ulogom u seriji “Zavičaj”. Ništa manje bitna priznanja otišla su Lauri Dern (Laura Dern) i Metu Leblonu (Matt LeBlanc).

Slika 316 Zlatni Globus: Najbolji su Umetnik i Potomci

Bezobrazni voditelj bio je nešto lakši na rečima ove godine

S obzirom na to da “Zlatne globuse” poslednjih par godina vodi Riki Džervejz (Ricky Gervais), ove godine je mogao da nas šokira samo svojom ljubaznošću, što se i činilo kao njegov plan kada govorimo o ulozi domaćina dodele nagrada. Tokom uvodnog dela, njegov govor nije bio toliko šokantan kao prošlogodišnji, jer se slavni komičar uglavno držao “bezbednih tema”, kao što su Džastin Biber (Justin Bieber), NBC televizija, Kim Kardašijan (Kim Kardashian) i njen brak koji je trajao svega 72 dana. “Sedeo sam duže na govorima Džejmsa Kamerona (James Cameron)”, izjavio je domaćin.


Nemanja Kutlešić je zavisnik od novina, magazina i tehnologije. Budući je stanovnik Njujorka, a da ne baca novac na domaće i strane časopise, više bi putovao. Obožava miris mora, jagode sa šlagom i “Vanity Fair”.

Comments