Mudrost je znati kada treba da uložite dodatni napor, a kada treba da se povučete – ili pobegnete – i da se ne obazirete na pomisao da ste možda mogli još nešto da uradite, da ne dozvolite da vas žaljenje i slabost zadrže u toksičnom odnosu. Ovo su znaci da stvari među vama mogu da funkcionišu i da je mudrije ostati i potruditi se, nego držati se povređenosti i uvređenosti i zbog ega izgubiti ljubav.

Oboje ste u stanju da priznate gde ste pogrešili i da se izvinite

Bez toga veza inače ne uspeva – ako niste svesni svojih grešaka i ne umete da tražite oproštaj, onda nećete umeti ni da se korigujete, ni da napredujete u odnosu, vrtećete se u krugu nerazumevanja i povređivanja. Ali ako vidite gde grešite, sposobni ste da shvatite partnerova osećanja i da vidite svoje ponašanje iz njegove pozicije – i ako partner ume to isto – onda imate nešto vredno, što vredi čuvati i razvijati.

Oboje ste spremni da uložite napor

Često, napor na održavanju veze i sav emotivni posao u njoj, radi samo jedan od partnera i najčešće je to žena. Žene umeju da preuzmu na sebe svu odgovornost za funkcionisanje odnosa, a muškarci umeju da i ne pokušaju da deo te odgovornosti preuzmu na sebe. Tako zajednički, umesto zdravog odnosa u kome oboje rastu i razvijaju se, stvaraju izvor problema, koje nema ko da reši, a koji se vremenom samo produbljuje. Ukoliko ste oboje svesni da je neophodno da oboje ulažete u svoj odnos i da svako treba da se potrudi – kako ume, kako želi i kako partner traži od njega, vi onda imate zrelost i svesnost, koja može da izgradi stabilno i duboko zajedništvo.

Želite iste stvari u životu

To je ono bitno pitanje zajedničkih vrednosti i ideala, koje se u praktičnom i svakodnevnom životu pretvara u pitanje zajedničkih interesa. Ako vaš partner želi da se povuče na selo i gaji biljke i životinje, a vi se užasavate ideje o farmerskom životu i želite da vodite što urbaniji, organizovaniji i luksuzniji način života, onda se razilazite u suštinskim vrednostima, u potrebama ispoljavanja svog bića. Ali, ako oboje želite da putujete, ili da stvorite dom i skrasite se, ili ste veoma ambiciozni i gradite karijeru – onda ste jači zajedno i jedno drugo možete da podržite i pomognete u ostvarenju snova.

Comments