U traumatičnoj vezi ste zarobljenik, baš kao u ratu. Trpite zlostavljanje, na razne načine. Taoc ste svojih sopstvenih osećanja, koja su intenzivna, obavezujuća, oprečna i zbunjujuća. Najteže je izvući se iz traumatičnih toksičnih odnosa, jer oni imaju dinamiku osnaživanja, u kojoj se periodi ugroženosti smenjuju sa periodima obilja ljubavi, strasti, privrženosti i povezanosti, a ako inače patite od straha od napuštanja, on će se pojačati i sprečavati vas da pobegnete.

Evo tipičnih znakova, da ste u traumatičnom toksičnom odnosu.

Svesni ste šta se dešava, da ste obmanuti i izmanipulisani, ali ne možete da pustite

Niste glupi i slabi, razumni ste i pronicljivi i vidite šta toksična osoba radi, čitate joj misli i namere i svesni ste da vas ta osoba ugrožava. Čak povremeno uspevate da se držite ljutnje i da napravite distancu, ali kad god se suviše udaljite, osoba koja vas povređuje posegne ka vama, zaspe vas naklonošću, ili dramom, ili ucenom (ili mešavinom svega toga) i vi joj opet dajete šansu, otvarate se (jer ste i inače otvoreni), opet vidite u njoj ono bolje i najbolje (jer sigurno ima i toga) i započinjete sledeći krug ove brutalne igre sa sopstvenim srcem i umom.

Dajete sve od sebe, čak i kad zauzvrat ne dobijate ništa sem bola

Jer vam se čini da je toj osobi potrebna pomoć (verovatno i jeste) i ne možete da priznate da ne možete da joj pomognete. Toksična osoba manipuliše vama čak i kad izražava svoju slabost i nemoć i moli vas za razumevanje i pomoć i tvrdi da ste joj najvažniji u životu i da samo na vas može da se osloni. I to je, jednim delom istina, ali takva osoba ne želi da rešava svoje probleme, nego da ima sigurnu žrtvu, nekoga ko je uvek tu i koga iznova može da povređuje računajući na oproštaj i da se hrani njegovom (vašom) životnom snagom. Pritom, vremenom se navikavate na ovakav odnos, gubite kontakt sa realnošću i više ne znate šta je normalno i dopustivo, a šta bolesno i nedopustivo. Kada neko vama blizak izrazi zabrinutost i kaže vam da niste svoji i da vas ta osoba iscrpljuje i uništava, vi je branite i opravdavate i stalno vam se čini da možete još nešto da učinite i da vi negde grešite i ne dajete dovoljno, zaboravljajući da treba da zaštitite sebe.

Comments