Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

U traumatičnoj vezi ste zarobljenik, baš kao u ratu. Trpite zlostavljanje, na razne načine. Taoc ste svojih sopstvenih osećanja, koja su intenzivna, obavezujuća, oprečna i zbunjujuća. Najteže je izvući se iz traumatičnih toksičnih odnosa, jer oni imaju dinamiku osnaživanja, u kojoj se periodi ugroženosti smenjuju sa periodima obilja ljubavi, strasti, privrženosti i povezanosti, a ako inače patite od straha od napuštanja, on će se pojačati i sprečavati vas da pobegnete.

Evo tipičnih znakova, da ste u traumatičnom toksičnom odnosu.

Svesni ste šta se dešava, da ste obmanuti i izmanipulisani, ali ne možete da pustite

Niste glupi i slabi, razumni ste i pronicljivi i vidite šta toksična osoba radi, čitate joj misli i namere i svesni ste da vas ta osoba ugrožava. Čak povremeno uspevate da se držite ljutnje i da napravite distancu, ali kad god se suviše udaljite, osoba koja vas povređuje posegne ka vama, zaspe vas naklonošću, ili dramom, ili ucenom (ili mešavinom svega toga) i vi joj opet dajete šansu, otvarate se (jer ste i inače otvoreni), opet vidite u njoj ono bolje i najbolje (jer sigurno ima i toga) i započinjete sledeći krug ove brutalne igre sa sopstvenim srcem i umom.

Dajete sve od sebe, čak i kad zauzvrat ne dobijate ništa sem bola

Jer vam se čini da je toj osobi potrebna pomoć (verovatno i jeste) i ne možete da priznate da ne možete da joj pomognete. Toksična osoba manipuliše vama čak i kad izražava svoju slabost i nemoć i moli vas za razumevanje i pomoć i tvrdi da ste joj najvažniji u životu i da samo na vas može da se osloni. I to je, jednim delom istina, ali takva osoba ne želi da rešava svoje probleme, nego da ima sigurnu žrtvu, nekoga ko je uvek tu i koga iznova može da povređuje računajući na oproštaj i da se hrani njegovom (vašom) životnom snagom. Pritom, vremenom se navikavate na ovakav odnos, gubite kontakt sa realnošću i više ne znate šta je normalno i dopustivo, a šta bolesno i nedopustivo. Kada neko vama blizak izrazi zabrinutost i kaže vam da niste svoji i da vas ta osoba iscrpljuje i uništava, vi je branite i opravdavate i stalno vam se čini da možete još nešto da učinite i da vi negde grešite i ne dajete dovoljno, zaboravljajući da treba da zaštitite sebe.

Editors choice