Kriterijumi prevare se razlikuju, ali u suštini, prevara je svaka povezanost koju partner ima sa drugom osobom, a koju krije od vas. I većina žena se slaže  da je emotivna prevara teža i neoprostivija od fizičke. Znaci emotivne prevare su suptilni, ali postepeno sve vidljiviji i postaje vam jasno da nešto nije u redu – takođe, ako sebe prepoznajete u ovim znacima, nemojte se zavaravati da je to bezazleno, jer, to je neverstvo.

Poveravanje drugoj osobi, koje isključuje partnera

Vi ne možete znati da li se partner poverava drugoj osobi, ali možete primetiti da prestaje da se poverava vama. Takođe, on povremeno uzgred pomene tu osobu, kao nekog sa kim je razgovarao o nečemu (o čemu nije razgovarao sa vama), a možda i ne primećuje da je sve češće pominje, pozivajući se na njeno mišljenje u kome nalazi podršku. U redu je da partner ima prijatelje i da ih i vi imate, i da sa njima imate veliku prisnost i vodite poverljive razgovore, ali prijatelje obično “zateknete” kada uđete u vezu – znate ko su i koliko ih je. Kada neka nova osoba počne da se pojavljuje i vrlo brzo dobije tretman poverljive osobe, onda se tu radi o nečemu drugom, naročito ako osećate da se partner u potpunosti okreće toj osobi i da o svemu priča sa njom, dok vas sve više isključuje.

View this post on Instagram

Hair on fleek @novitskaiaa

A post shared by MAJOR STREET STYLE (@majorstreetstyle) on

Primedbe na partnera koje se iznose drugoj osobi

To je pre svega ogovaranje, a u kombinaciji sa emotivnim povezivanjem i zbližavanjem, predstavlja kompletnu izdaju. Svi mi to radimo – žalimo se prijateljima na svoje partnere, jer partneri ne reaguju na naše pokušaje da im se približimo i rešimo probleme, ili uporno ne izlaze u susret našim željama i nisu spremni na kompromise. Kad se požalite prijatelju, to vam omogućava da razgovarate i da možda sagledate problem iz šire perspektive. Ali kad se neko žali na partnera osobi sa kojom se sve više zbližava, tu nema ničeg usmerenog na održavanje i poboljšanje veze.

Defanzivnost

Odbrambeni stav partnera prilkom sukoba, ili osećaj da je napadnut kad ga nešto pitate i odmah počinje da se brani, vrlo je upadljiva crvena zastavica, naročito ako pokušavate da razgovarate sa njim o odnosu koji ima sa tom osobom koju pominje. Defanzivnost ukazuje na nečistu savest – onaj ko razvija i neguje emotivnu vezu van partnerskog odnosa, oseća krivicu i na svako pitanje reaguje odbrambeno.

Comments