Konstantna konfuzija. Partner na vas viče često. Ali kada pokušate da se suprotstavite i dokažete da ste u pravu, možda i padnu na kolena i ponize se samo da bi se naizvinjavali dovoljno, kako bi ponovo zadobili vašu pažnju.

Okrivljeni ste i za stvari koje nisu vaša krivica. Krive vas za stvari koje nisu vaša krivica. Za ponašanje vašeg prijatelja, za ponašanje dece, za razvod kućnih prijatelja ili za bilo šta drugo. Ponekad, partner ume da se izdere na vas zbog nečega što se dogodilo na programu koji gleda!

svađa Znaci emotivnog zlostavljanja koje ste možda prevideli (1. deo)

Posesivna ljubomora. Partner uvek ima da kaže nešto negativno o vašim prijateljima, naročito onima suprotnog pola. Vaš partner prezire kada vas neko zove telefonom i stalno zahteva da prekinete vezu. Ne dopada mu se ideja da imate društveni život.

Samopouzdanje vam je ubogaljeno. Partner vam uporno govori kako ste loši i bezvredni i ljuti se što se oslanjate na njega. Ali ako pokušate da uradite nešto za sebe, on je prvi koji će vam reći da niste sposobni to da postignete, te će učiniti da se osećate loše i glupo sve vreme.

Dvoličnost. Partnerovo ponašanje i stav često vas zbunjuju. U jednom trenutku je predivan i pun pažnje i ljubavi. U drugom je veoma zao, bezobrazan i vređa vas. Prosto, ne možete da predvidite šta vas čeka narednog dana.

Suštinski sadista. Partner vam se oseća mnogo bolje ako istakne vaše mane i ako vas kritikuje. Često je srećan i radostan onih dana kada ste primetno pod stresom zbog sopstvenih grešaka.

Poniženje. Partner vas ponižava najružnijim opaskama, naročito dok ste okruženi ljudima koji vam se dive.

Kao što smo vam već naveli gore, ovo je samo deset pokazatelja emotivnog zlostavljanja. Ostanite uz nas i očekujte još ovoliko. A do tada… čuvajte se i ne dajte na sebe.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments