Nedostatak saosećanja

Sociopati imaju veoma ograničene emotivne kapacitete – oni prosto nisu u stanju da zamisle kako se neko oseća ili da osete nečiju bol i neraspoloženje. Empatija im u potpunosti nedostaje – zapravo nedostaje ljudima koji ih okružuju i koji ulaze sa njima u interakcije, dok oni ne znaju da im nedostaju emocije koje ne poznaju.

Takođe nemaju ni osećanje kajanja i stida

Osobe koje pate od antisocijalnog poremećaja ličnosti ne osećaju grižu savesti, nemaju osećaj krivice ili stid. Zbog toga nisu u stanju da se preispitaju i pronađu šta nije u redu u njihovim postupcima – ne postižu uvid, ne shvataju zašto bi trebalo da se loše osećaju zbog nečeg što je drugima pričinilo štetu, ili ih povredilo. Zato će sasvim sigurno ponavljati ponašanja koja drugima stvaraju probleme i nanose im bol.

Smireni su u strašnim situacijama

Baš zato što im nedostaje osećanja empatije, mogu da ostanu pribrani i hladni i u najgorim situacijama. Njih strašni prizori ne uznemiravaju, jer ih ne opterećuju zamislima o tome kako se neko oseća u nekoj jezivoj situaciji. Oni nisu naročito uplašeni ni za sebe, ostaće ravnodušni na lične pretnje, kao i na kolektivnu nesreću.

Neodgovornost i izrazita impulsivnost

Sociopati nisu usredsređeni na planove i ciljeve, nemaju širu sliku svog života i budućnosti. Mogu da budu sasvim neodgovorni kada je reč o novcu i obavezama prema drugim ljudima i obično idu od jednog do drugog postignuća reagujući i delujući sasvim impulsivno.

Comments