Pitanje hrabrosti i rešenosti

Lako je voleti nekog, kad te osećanja nose, pa čak i kad se osećaš kao da gubiš sebe i da moraš da se spaseš iz vrtloga u koji upadaš – dramatična ljubav nas uvlači i nosi, pušta nas da povremeno dođemo do daha, a zatim nas ponovo preplavljuje i snaga emocija je stalno prisutna (čak i kad su te emocije neprijatne i negativne i dalje ne sumnjamo da su one odlika ljubavi). Potrebna je izvesna hrabrost da se istraje u dramatičnom odnosu, ali veća hrabrost i rešenost su potrebni da se odnos osvesti, da se drama shvati kao postavka problema koji treba razrešavati, jer dramatični odnosi samo daju utisak dubokih odnosa, a ne reflektuje tu dubinu u relanosti.
Stvarnost i svakodnevica u kojoj zrela ljubav opstaje uvek je više dosadna i zahtevna, nego što je dramatična i strastvena. Kad smo svesni toga, onda nam je jasno da je potrebno da uložimo trud, da budemo rešeni i da istrajemo u pronalaženju pravih vrednosti, umesto da se samo prepuštamo impulsima i emocijama (što je daleko lakše, ali je destruktivno na duže staze).

Donošenje odluka i pravljenje izbora zahtevaju svesnost i hrabrost i ne trpe površnost i impulsivnost. Put zrele ljubavi nije privlačan i nije za one koji lako odustaju i nisu spremni da se suoče sa sopstvenim istinama, da se oslobode iluzija i preteranih očekivanja, da pruže ljubav i razumevanje i onda kad je teško, kao i onda kad je dosadno i kad odnos ne predstavlja izazov, ali zahteva negovanje i ulaganje.
Da bismo dostigli duboku povezanost sa drugim bićem, potrebno je da se duboko povežemo sami sa sobom, da budemo svoji i nezavisni i da svesno biramo partnerstvo i odnos, kroz koji ćemo dublje osvestiti sebe i svoje potrebe i pronaći veće razumevanje za potrebe druge osobe.

Zreli partneri ne očekuju od ljubavi da ih isceli i spoji u jedno. Oni su svesni sopstvene individualnosti i individualnosti partnera i trude se da jedno drugom pruže podršku u razvoju, da svojim različitostima obogaćuju zajedništvo i da jedno drugom žele sve najbolje – a to nije impuls, nego kultivisan odnos u kome ponekad potrebe i želje partnera treba da stavimo ispred svojih i da pružimo bezuslovnu ljubav i podršku.

Pročitajte još i ovo:

Suptilni znaci partnerove toksičnosti koji ti poručuju – beži!

Znaci da se tvoj partner sprema da raskine sa tobom

Pitanja koja sebi treba da postaviš da bi bila sigurna da je on onaj pravi

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.instagram.com
Naslovna: @santacruzmedia

Brankica Milošević

Comments