Šta je to zumba, kakav je to ples, sigurno se pitate. Krenimo ispočetka.

Fitnes trener poznatih ličnosti, “Beto” Perez (Alberto “Beto” Perez), započeo je svoj koncept fitnesa inspirisan latino muzikom u svojoj rodnoj zemlji Kolumbiji sredinom devedesetih godina prošlog veka, sasvim spontano. Jednog dana dok je dolazio na čas shvatio je da je zaboravio muziku potrebnu za čas aerobika, te mu je jedina opcija bila da vežba uz muziku koju je imao u svojim kolima, tradicionalna latino salsa i merenge, uz koje je odrastao. Bio je to izazov – da osmisli ceo čas koristeći muziku koja nije uobičajena muzika za aerobik. Praveći improvizaciju, potpuno neočekivano, rodio se revolucionarni fitnes program – zumba!

SLIKA 119 Zumba: Najbolja zabava današnjice

Ovi časovi fitnesa kombinovani sa latino muzikom postali su najpopularniji u okruženju

Nakon velikog uspeha u Kolumbiji, ovi ritmovi se postepeno šire, i osvajaju svet. Godine 1999. Beto Perez, zajedno sa Albertom Perlmanom (Albert Perlman) i Albertom Agionom (Albert Aghion), osniva globalnu kompaniju zasnovanu na psihologiji Zumba fitnesa. Godine 2002. Perlman i Agion započinju saradnju sa poznatom multimedijalnom kompanijom i na  svetskom nivou prodaju milione DVD izdanja. Fantastična prodaja kreirala je pomamu za zumba trenerima te je pokrenut program obučavanja trenera. Zaključno sa julom 2009. godine, zumba se održava na preko 40,000 lokacija u 75 zemalja, prodato je preko milion DVD kopija i uticala na kvalitet života miliona ljudi širom sveta.

Ali šta je to što zumbu čini tako jedinstvenom? Šta je to uzdrmalo svet?

Vežbati ali i uživati, osnovni je cilj ovog fitnes programa. Zumba fitnes daje dugoročne efekte – uz erupciju adrenalina sagorevate kalorije, obnavljate energiju i savlađujete korake koji će vas “zaraziti” za ceo život. Ako treningu, tokom koga se konstantno smenjuju brz i spor ritam uz trening opterećenja koji oblikuje telo istovremeno sagorevajući masti, dodate malo latino vreline dobili ste zumba čas. Ne postoji pravilo koji ples kombinovati sa fitnesom. Svi plesovi dolaze u obzir: samba, cha cha, salsa, pa čak i moderni plesovi kao što je hip hop. Važno je samo da se opustite i uživate i nećete ni primetiti kada je prošlo sat vremena, koliko obično traje jedan zumba trening.

oto6 Zumba: Najbolja zabava današnjice

Vežbanje iako zdravo I sa pozitivnim uticajem na opšte psihofizičko stanje, često nije niti lako niti zanimljivo… sve do sada!

Treneri obično za svoje časove biraju brze ritmove i poznate muzičke hitove, jer je to još jedan od načina da se polaznicima programa dopadne i olakša vežbanje. Sigurno se pitate da li je potrebno neko predznanje kada dođete na ovaj čas? Apsolutno ne! Nije važno da li ste ranije nešto trenirali ili ne, važno je da časove zumbe doživite kao relaksaciju, nikako kao obavezu. Ukoliko posle prvog treninga niste baš “pohvatali” sve korake, ne očajavajte i nikako nemojte odustajati. Koraci se ponavljaju svakog časa, iznova i iznova, sve dok ih i poslednji član grupe ne savlada. To je zlatno pravilo zumba treninga! Zumba program koji spaja zanosne latino ritmove sa jednostavnim pokretima koji se stapaju u jedinstveni fitnes program sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Uživajte!


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Comments