Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Put oko sveta: Ovo niste znali o Evropi

Put oko sveta: Ovo niste znali o Evropi

Evropljani dragi, ovo je sjajno mesto za život, zar ne? Ipak, postoji toliko mnogo stvari o Evropi koje ne znate. Na primer, da li ste znali da je kroasan izmišljen u Austriji, da Britanski muzej izlaže samo 1% celokupne kolekcije koju poseduje, a da je potrebno samo 35 minuta da iz Španije dođeš do Afrike ukoliko putuješ trajektom.

Diznilend je najposećenija turistička destinacija na kontinentu, a legenda o Čudovištu iz Loh Nesa donosi čak sedam miliona eura škotskom turzmu.

London

Današnji London svakom će pružiti neki vid zabave. Za one koji su zainteresovani za istorijsko i kulturno nasleđe grada, Tower of London je odlično mesto da se započne pustolovina. Konstruisan je u 11 veku a tokom svoje istorije nekoliko puta je obnavljan. I dalje jedna od najvećih atrakcija je menjanje vojnika u Buckingham Palace koje se izvodi svakodnevno.

london metro Put oko sveta: Ovo niste znali o Evropi

Piza

Čuveni italijanski spomenik, Krivi toranj u Pizi, ispravljen je za 2,5 centimetra nakon 40 miliona dolara vrednog projekta stabilizacije iz 2001. godine.

Ranije se 56 metara visok toranj krivio za više od milimetra godišnje i sve više bližio opasnosti od rušenja. Godine 1993. njegovo je nakrivljenje iznosilo 5,4 metra u odnosu na 3,8 metara u 1817. i 1,4 metra u 1350. godini.

piza toranj Put oko sveta: Ovo niste znali o Evropi

Berlin

Kulturna prestonica Evrope, grad koji je kroz svoje postojanje skoro do temelja srušen ali zahvaljujući trudu svojih stanovnika ponovo je podignut u rekordnom roku . Posle dugog dvoumljenja da li da se grad podigne u dobro poznatoj arhitekturi ili pak totalno modernizuje.

Kada je došlo do rušenja Berlinskog zida Istočni i Zapadni deo se ujedinjuju. Zapadni Berlin je ostao urbana gradska prestonica dok je istočni Berlin postao stecište slobodoumnih umetnika koji su se putem skvotovanja nelegalno uvukli u stare zgrade i nesmetajući ostalima živeli život na svoj poseban način.

berlin bozic Put oko sveta: Ovo niste znali o Evropi berlin kebab Put oko sveta: Ovo niste znali o Evropi

Mont Blanc

Vrh Mont Blanca je kupola od večnog sneega i leda čija debljina varira od desetak do čak 25 metra, zbog čega je tačnu i stalnu visinu planine nemoguće odrediti.

monblan Put oko sveta: Ovo niste znali o Evropi

Barselona

Antonio Gaudi se smatra jednim od onih arhitekata koji je ostvao neizbrisiv pečat na građevine u Barseloni. Njegova Sagrada Familia, katolička crkva počela je da se gradi 1882. godine, a ni sada, dugo vremena nakon smrti arhitekte nije završena. Procenjuje se da će izgradnja trajati jos najmanje 15 godina.

sagrada familia Put oko sveta: Ovo niste znali o Evropi

Brisel

U Briselu se svuda može stići pešice, kada govorimo o užem i širem centru grada, a snalaženje je krajnje jednostavno ako imate mapu u džepu. Na sve strane ćete na ulicama videti ljude sa mapama u rukama, koji radoznalo gledaju okolo i ne ustručavaju se da zaustave nekoga i pitaju kada im nešto nije jasno.

brisel aerodorom Put oko sveta: Ovo niste znali o Evropi

 

Austrija

Najstariji restoran na svetu koji još radi je „St. Peter Siftskeller“ nalazi su u Austriji. Osnovan je 803. godine i ujedno je i najstarija kompanija u Evropi.

austrija kroasan Put oko sveta: Ovo niste znali o Evropi

Lenka Gatić

Editors choice