“Lagerfeld Confidential” (2007)

Dokumentarac “Lagerfeld, u poverenju” prikazuje svakodnevni život slavnog nemačkog dizajnera koji je oduvek voleo da njegova ličnost njegov život budu prekriveni velom tajne, a naročito kada su u pitanju njegove godine. Godinu dana nakon smrti ovog modnog maga, kreativnog direktora modne kuće “Chanel”, pravi je trenutak da se podsetimo ovog dokumentarnog filma. “Ne želim da budem stvaran u glavama drugih ljudi”, govorio je pred kamerom, “želim da budem privid”.

“L’Amour Fou” (2010)

Ovaj dokumentarni film, snimljen dve godine nakon smrti Iv Sen Lorana, usredsređen je na veliku, posthumnu prodaju zapanjujućih umetničkih dela koja je decenijama skupljao, zajedno sa svojim partnerom Pjerom Beržom. “Luda ljubav” u ovom naslovu može se odnositi na ljubav između ovih ljudi, njihovu zajedničku ljubav prema skupljanju lepih stvari ili Iv Sen Loranovu duboku, strastvenu romansu sa odećom.

“Dior and I” (2014)

Na mesto kreativnog direktora prestižne francuske modne kuće “Dior”, 2012. godine, tj. 55 godina nakon smrti Kristijana Diora, dolazi dizajner veran minimalističkoj, decentnoj i jednostavnoj modi, Raf Simons. Imao je samo osam nedelja da osmisli svoju debitantsku kolekciju visoke mode, a ovaj film otkriva kako je taj proces izgledao. Film obiluje detaljnim i zumiranim scenama na krojački rad tima u ateljeu čuvene modne kuće, te predstavlja poslasticu za sve ljubitelje mode kao vrhunske primenjene umetnosti.

“Diana Vreeland: The Eye Has to Travel” (2011)

Diana Vreeland je prvi svetski modni urednik. Modom je počela da se bavi kao kolumnistkinja “Harper’s Bazaar”-a, a zatim i kao urednica mode od 1936. o 1962. godine. Osnivač je izložbe kostima u Metropoliten muzeju u Njujorku i zaista izvanredna ličnost. U ovom dokumentarcu govorila je o tome kako su je rad u “Harper’s Bazaar”-u i ispravni pedikir promenili, ali i kako su sve one male, a važne stvari koje čine život i karijeru, uticale na nju tokom godina.

“Dries” (2017)

Belgijski dizajner Dries van Noten poznat po svojoj intelektualnoj nezavisnosti i povučenosti, ipak je filmskom reditelju Rejneru Holzemeru dozvolio da zaviri u njegov život i rad na godinu dana postane blizak sa njim. Rezultat toga je dokumentarac koji prikazuje njegovu jedinstvenu modnu filozofiju koja započinje kritikom same kategorije: “Moda znači nešto što je gotovo nakon šest meseci”, razmišlja Van Noten pred filmskim objektivom, “želeo bih da pronađem reč koja je bezvremenska”.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Vladislava Milovanović

Comments