Grupa Agata iz Kragujevca označila je kraj još jedne zaječarske Gitarijade i 15. Moto skupa. U ranim jutarnjim časovima 7. avgusta, kada je već počelo da se razdanjuje, uz prijatan svež vazduh i rifove koji kažu da smo “totalno drugačiji od drugih” rekli smo doviđenja manifestaciji, bar do sledeće godine. Pokušaću da rezimiram, jer je nemoguće dočarati atmosferu ove unikatne  manifestacije.

Program je izvođen na dve bine – na Trgu Oslobođenja i u park šumi Kraljevica. Za tri dana na sceni 45. Gitarijade u Zaječaru nastupili su rođeni Boranin Vlada Vučković Paja, koji je i sam davne 1988. godine učestvovao baš ovde sa grupom “Civili”, a zatim Zlatko Manojlović koji  je istakao kako je čast biti deo cele ove priče. Između ostalih, čuli smo Vasil Hadžimanov bend, kao i Death Saw.

DSC 0007A resize resize 45. Zaječarska gitarijada i 15. Moto skup

No, gotovo da ne prođe Gitarijada bez neprikosnovene Riblje Čorbe, koju možemo nazvati i počasnim domaćinom. Scenu su još ovekovečili Kultur šok, Zona B, Vlatko Stefanovski, Dado Topić, Disciplina kičme, prošlogodišnji pobednici As I Fall iz Banja Luke, koji će se, kako nezvanično saznajemo, oženiti u gradu na dva Timoka,  i Zaječarski Mind Reflection. Promociju svog drugog albuma imao je i sastav Čiča Gorio, koji predvodi  nekadašnji član kultne grupe Mama Rok, Zoran Stojković, čiji je  hit “Ena”   i dalje meta brojnih obrada.

DSC 0122A resize resize 45. Zaječarska gitarijada i 15. Moto skup

Naravno, oni zbog kojih je Gitarijada nastala – mladi neafirmisani muzičari – dali su sve od sebe. Ipak, neko je morao i da pobedi. Stručni žiri na čelu sa Branimirom Loknerom jednoglasno je odlučio da ove godine pehar ponese tročlani sastav iz Mladenovca „Cotton Pickers“, dok je publika izglasala Dok 7 iz Niša.

DSC 0636 resize resize 45. Zaječarska gitarijada i 15. Moto skup

Savršena uvertira 45. Gitarijade bio je i već tradicionalni salon rok fotografija. Raša Milojević, koji je imao nezahvalnu ulogu da se odluči za najbolju fotku, kaže da je ove godine pristiglo dosta fotografija iz inostranstva i da su pobednike odlučile nijanse.

No, red bi bio da nekoliko rečenica odvojimo i za “paklene vozače”. Moto skup nikad bolji! Nikad više bajkera, nikad luđi provod! U Zaječar su pristigla bajkerska udruženja iz Ukrajne, Rusije, Bugarske, Rumunije, Slovenije i veliki broj domaćih klubova, a organizator je bio Moto Klub “Trijumf”.

DSC 0001A resize resize 45. Zaječarska gitarijada i 15. Moto skup DSC 0022A resize resize 45. Zaječarska gitarijada i 15. Moto skup DSC 0045A resize resize 45. Zaječarska gitarijada i 15. Moto skup

Tokom dva dana, na dva defilea mogli ste da vidite razne marke i tipove motora, od sportaka Yamahe R1, preko Honde Shadow do neprikosnovenog čopera Harley Davidson. Dejan Špoljar iz Zaprešića u Hrvatskoj bio je zadužen za stantove u centru grada. Nezvanično, oborio je Guinessov rekord u vožnji na zadnjem točku. Prvobitan rekord je 89 km, dok je Dejan, uspeo da pređe čak  137 km! Pred početak manifestacije, kada je iz prepunog Rock Kampa na akustičnoj gitari  počeo da odjekuje Parni Valjak, počela je groznica. “Neda, nije više tako ohola…” su stihovi koji su najavili dobru posećenost, za razliku od prethodnih nekoliko godina.

DSC 0173 resize resize 45. Zaječarska gitarijada i 15. Moto skup DSC 0059A resize resize 45. Zaječarska gitarijada i 15. Moto skup

Zaječar je bio i ostao, kako to neki kažu – epicentar Rock n’ roll-a. Ovu činjenicu potvrđuje i nedavni mirni protest protiv popularne pevačice, koji su mediji u zemlji okarakterisali kao prvu pobunu protiv turbo-folka u Srbiji. Neki večiti buntovnici, ljudi koji su ovekovečili srpsku rock scenu, kažu da vreme prolazi ali da u stvari ne postoji. Ukoliko ne promeniš svoje ja, ono što te odvaja od drugih, i zadržiš u sebi raznolikost – sve što vreme može da uradi jeste da nabaci par bora na licu. Ukoliko imaš jedan rif u prstima – njega forsiraj, jednu notu u glavi – nju forsiraj. Rock n’ roll je buntovan, on ne spava, i opet je na udaru, ali se ovog puta ne sklanja. Osim mladih nada, klinaca koje viđate na svakom ćošku kako nose gitare, na velika vrata  se vraćaju grupe kao što su: Kerber, Parni Valjak, Prljavo Kazalište…

Gitarijada je jedan od najvećih rasadnika talenata, i prema nezvaničnim podacima, po trajanju nalazi se na drugom mestu, odmah iza festivala “San Remo”. Ako govorimo samo o rock-u… Pa, pogađajte na kojem je onda mestu, i kako se treba ophoditi prema ovom dragulju.


Milena Ilić je večiti buntovnik, u ulozi je novinara na regionalnom Tempo radiju sa sedištem u Zaječaru. Voli MC Easy Riders South Serbia,  deo je inventara cover benda “New Deal” i pozdravlja sve čitaoce.

Ivica Ivanović je naturalizovani Zaječarac i fotograf. Nikad se ne odvaja od svog fotoaparata, drugim rečima zavisnik od onog hipnotišućeg zvuka koji se čuje kad se pritisne okidač i zamrzne trenutak u vremenu i prostoru. Ljubitelj prirodnih lepota svih oblika, pojava i agregatnih stanja.

Comments