Svakog proleća pravimo red u našem ormanu, stanu, podrumu, pa čak i u glavi, a ovog proleća bi trebalo da napravimo red i u našem organizmu. Detoksikacija jeste postala trend u poslednjih nekoliko godina, ali kao i farmerke sa visokim strukom – to je sa dobrim razlogom. Svakodnevnim unosom otrovnih hemikalija, veštačkim dodacima u našoj hrani, metalima i zagađivačima, narušavamo telesni balans. Da bismo ga povratili, moramo da se oslonimo na pomoć prirode, a u tekstu saznajte na kojih 5 inovativnih načina možete da započnete prolećni detoks.

Napravite domaći “Gomasio”

Gomasio je mešavina susama i soli, i dobar je kao dodatak vašoj ishrani jer ima detoksikaciona svojstva. Služi kao zamena za čistu so, i sem što je preporučljiv onima koji iz zdrastvenih razloga moraju da izbegavaju so, ima pregršt prednosti. Na stranu što ima savršen ukus, on aktivira metabolizam i poboljšava probavu. Sadrži obilje minerala i vlakana, ali i kalcijum, gvožđe, vitamin B i proteine. Priprema se od prženog susama i morske soli. Pržite 14 kašika susama na tiganju bez ulja dok ne porumeni. Izvadite ga iz tiganja i dodajte zatim kašiku do dve morsku soli. Smesu zatim ubacite u blender samo na par sekundi, da postane prah ali da se susam ne usitni potpuno. On vam može potpuno zameniti so kao začin u bilo kom jelu.

avdalyan 4MxD wt9cas unsplash scaled e1617975903659 5 inovativnih saveta za prolećni detoks   saznajte šta je Gomasio

Koristite ječam od celog zrna

Čovek je oduvek koristio ječam u svojoj ishrani. Međutim, kako je došlo do moderne tehnologije, odbacila se upotreba celog zrna jer se ono prerađuje. Tako smo se odrekli jednog od ključnih sastojaka u našoj ishrani, koji su naši preci vekovima kultivisali. Upotreba celog zrna u ishrani poboljšava proces detoksijacije, jer čisti jetru i pomaže u smanjenju telesne masti. Nutricionisti preporučuju da se dodaje u supu, rižoto, žitarice… Zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata, ječam od celog zna će vam dati energije koja vam je prekopotrebna.

Comments