Ono što jedete za doručak može uticati na vaš ceo dan. Istraživanja su pokazala da je jednostavnije praviti zdravije izbore u toku jutra pre nego što vas volja mine, što znači da je jednostavno da se počastite zdravim, hranljivim izborom. Ali šta zapravo znači “zdravo”? Lako se možemo zbuniti u eri prezasićenosti informacijama kad je u pitanju ishrana, posebno kad izgleda da je veliki broj saveta međusobno kontradiktoran. Da li bi trebalo da jedemo namirnice na biljnoj bazi? Da li bi trebalo da unosimo velike količine proteina? Mnogo opcija vas može odvratiti od nečeg zdravog, pa se ipak opredelite za slatki mafin i latte. Srećom, stručnjaci su u jednoj stvari saglasni u pogledu dijete i zdravlja, a to je da mogućnost upale treba da držimo na najnižem nivou.

Upala (zapaljenje, inflamacija) je odgovor imunog sistema koji se dešava usled oštećenja ćelija, ističe Amy Shapiro, osnivačica portala Real Nutrition. Ona dodaje da organizam tad ispušta hemikalije, antitela i proteine koji uvećavaju protok krvi. Usled hronične upale ovakav odziv traje, na kraju izazivajući oštećenje organa ili tkiva. Ipak, nisu sve upale loše, jer predstavljaju prirodni odgovor našeg organizma kako bi se zaštitio od štete. Zato, postoje namirnice koje umanjuju upalu, a sačinjene su od antioksidanata, vitamina i minerala. Isto tako, upala se može uvećati ako je hrana puna šećera, prerađenih sastojaka i hemikalija. Iz tog razloga, predstavljamo vam nekoliko opcija za zdravi doručak…

Ovsena kaša sa orasima i bobičastim voćem

Žitarice bez glutena sadrže mnogo vlakana koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola i balansiranju šećera u krvi. Orasi usporavaju varenje i obezbeđuju dozu omega-3 masnih kiselina, koje deluju protiv upale. Maline ili borovnice dodaju sladak ukus bez mnogo šećera. Bobice imaju antocijanine koji smanjuju upalu i rizik od bolesti.

Voće sa bademovim puterom

Za doručak u pokretu, uzmite jabuku ili bananu sa teglicom bademovog putera za zadovoljavajući i prenosiv obrok. Voće je puno antioksidanata koji sprečavaju slobodne radikale da stvaraju oštećenja i bolesti u našim telima, a sadrže i vlakna koja pomažu u izbacivanju toksina. Uparite to sa puterom od orašastih plodova koji sadrži proteine, vlakna, zdrave masti, vitamine i minerale i sprečićete bolest.

Voće i jogurt

Proteini i zdravi sojevi bakterija u jogurtu imaju antiinflamatornu ulogu, pomažu u varenju i održavaju vas sitim. Uparite jogurt sa bobicama bogatim antioksidansima i imaćete moćan doručak pun proteina, vlakana i hranljivih materija.

Comments