Sigurno ste od uvođenja vanrednog stanja čuli i pročitali stotine saveta i predloga o tome koje filmove i serije da gledate, šta da čitate i kako možete ispuniti slobodno vreme, a da ne morate da napuštate svoj dom. Međutim, postoje i brojni načini da ostanete informisani, inspirisani i ispunjeni tako što ćete deliti svoja iskustva, bilo da je reč o knjigama, muzici, filmovima ili kreativnom stvaralaštvu sa drugim ljudima zahvaljujući društvenim mrežama koje nas neminovno, kako god ih tumačili, trenutno jedine čine povezanim. Četvrtina svetske populacije trenutno živi u karantinu, te se mnogi okreću virtuelnim društvenim zajednicama kako bi pronašli privid povezanosti sa drugima i produktivnije iskoristili svoje vreme kod kuće. Od čitalačkog kluba osmišljenog kako biste napokon pronašli vreme za ruske klasike i shvatili da, u diskusiji sa drugima, ova književnost može biti i veoma zabavna, preko filmskog kluba koji će vam biti prozor u svet do umetničkog kluba koji podstiče kreativnost dece i odraslih, sigurno ćete pronaći zajednicu kojoj ćete jedva čekati da se priključite!

The book club: Yiyun Li’s #TolstoyTogether

Budimo iskreni: Koliko smo samo puta poželeli da pročitamo neki klasik domaće ili svetske književnosti ili počeli da čitamo, a nismo nastavili, pod izgovorom da nismo imali dovoljno vremena za “tešku literaturu”? Ako ste oduvek želeli da pročitate Tolstojev “Rat i mir”, sada je pravo vreme za to! Poznata kinesko-američka autorka Yiyun Li pokrenula je, u saradnji sa književnim časopisom “A Public Space”, virutelni književni klub u kome namerava da o Tolstojevom delu razmenjuje čitalačka iskustva sa ostalim ljubiteljima književnosti iz zajednice, tri meseca, čitajući samo 12 do 15 stranica dnevno. Ona deli zanimljive odlomke na društvenim mrežama, nudi komentare i poziva sledbenike da se pridruže razgovoru koristeći haštag #TolstoyTogether. Očekujte burne, zabavne i inspirativne diskusije i povratak ruske klasične literature na velika vrata.

The film club: Carol Morley’s #FridayFilmClub

Već ste deset puta odgledali sve omiljene filmove i serije na Netflixu? Ponestaje vam inspiracije za nove filmske naslove? Pravo je vreme da počnete da pratite britansku filmsku producentkinju Carol Morley na Twitteru, gde je osnovala Friday Filmski Klub koji publici predstavlja manje poznate dragulje svetske kinematografije. Svake nedelje ona bira novi naslov koji je besplatno dostupan u javnom domenu i moli filmske fanove da ga emituju od 20h po letnjem britanskom vremenu (ili naknadno, kad je to moguće). Nakon toga sledi diskusija čiji je cilj da oživi zajedničko iskustvo filma da se o filmu prodiskutuje iz više različitih uglova. Njena prva dva filmska izbora takođe su delo pionirskih žena režisera- “The Bigamist” Ide Lupino iz 1953. i “Sita Sings the Blues” Nine Paley.

Comments