Sve žene ikad – žele da izgledaju dobro, a da se ni malo ne pomuče i da željeni rezultati dođu što pre. Zar ti ovo već u startu ne zvuči nerealno? Tako sam i mislila. Upravo iz te želje da što pre završimo i sa tim (i precrtamo stavku “smršati do leta” sa našeg spiska životnih ciljeva), često pravimo ove greške na koje nas fitnes instruktori upozoravaju, kako zbog samih rezultata koje želimo da ostvarimo, tako i zbog zdravlja.

Mislimo da ćemo, ako vežbamo više, postići bolje rezultate

Izgleda da u svakom aspektu života uvek pre vodimo računa o kvantitetu, nego o kvalitetu, a to se odražava i na naše fitnes aktivnosti. U uverenju smo da, ako vežbamo više i jače, brže ostvarujemo dobre rezultate i zacrtane ciljeve, ali to je zapravo mit. Vežbajući na ovaj način, pre će se desiti da iskusiš pretreniranost, što zaista ne želiš. Zato, važno je da vežbaš mudro, a ne jako! Ovo znači da je potrebno da se pre svakog treninga dobro zagreješ, a da sam trening prilagodiš svojoj formi i kondiciji – bolje je uraditi manje serija trbušnjaka, ali pravilno, nego više serija, nepravilno i uz moguće povrede i mučenje. Istezanje na kraju treninga je takođe važno, kao i činjenica da ćeš zapravo sve vreme slušati svoj organizam – vežbaćeš slabije kada osećaš da tako treba, ali ćeš zato isto tako pojačati intezitet vežbi kada osetiš da je tvom organizmu to potrebno. Dakle, mudro, promišljeno i u skladu sa sobom. 

6 stvari koje fitnes instruktori žele da prestanemo da radimo e1592824497190 6 stvari koje fitnes instruktori žele da prestanemo da radimo

Često konzumiramo proteinske barove verujući da su bolja zamena za slatkiše

Ne mora da znači! To što se nešto klasifikuje kao zdravo, ne mora da bude zaista zdravo, naročito ukoliko govorimo o kupovnim prerađevinama. Ako si već učinila nešto veliko i važno za sebe time što si trenirala i dobro se oznojila, nemoj da upropastiš sve odabirom neadekvatne užine. Uvek biraj što prirodnije i što zdravije varijante, a mi ti dajemo nekoliko ideja.

Ignorišemo male pobede

Jedini razlog zbog kog nakon nekog vremena odustajemo od svojih fitnes ciljeva je taj što ne računamo i ne slavimo svoje male pobede. Nemoguće je za dva dana ostvariti zacrtani cilj – zategnuti i ojačati mišiće, izgubiti kilograme viška, poboljšati kondiciju… Za sve je potrebno vreme. A ako nisi zahvalna na tome što si danas uradila jednu seriju vežbi više nego juče ili pak bila brža i sa manje napora savladala zacrtano, naravno da ćeš posle nekog vremena odustati jer ne napreduješ brzinom koju si sama sebi zacrtala. Promeni filozofiju vežbanja i ugao gledanja na stvari i videćeš napredak!

Comments