Ima u ljudskoj prirodi nešto što čini da se “upali crvena lampica” kad čujemo da je nešto zabranjeno. Sama činjenica da je određena stvar skandalozna ili šokantna, a posebno to što je neko odlučio da nešto zabrani – dovoljna je da nas zaintrigira i da nam zagolica maštu. Kad govorimo o istoriji književnosti, možemo da primetimo da je ogroman broj knjiga kroz istoriju bio zabranjivan. Razloga za to može biti mnogo, ali iz naše perspektive, odnosno perspektive čitalaca 21. veka, ti razlozi izgledaju potpuno banalno. Zabraniti knjigu jer govori o seksu, sada nam se čini kao smešna stvar, ali ranije nije bilo tako. Zato smo izdvojili 7 najkontroverznijih i najskandaloznijih romana 20. veka koji su nekada davno izazivali šok, a danas spadaju u klasike svetske književnosti.

Rakova obratnica, Henry Miller

Prvo na listi skandaloznih knjiga ipak mora biti ovo autobiografsko delo Henryja Millera, koje je ranije opisivano kao erotski roman, a danas se karakteriše kao klasik američke književnosti. Ovo je knjiga koja zaista obiluje scenama seksa, ali je izuzetno važno delo za celokupnu istoriju književnosti upravo jer je pomerilo granice, ali i zbog toga što je neverovatno dobro napisano.

Ljubavnik, Marguerite Duras

Ukoliko spojimo pojmove skandalozno i autobiografija, dobijamo kombinaciju koja će definitivno privući čitaoce jer je u našoj prirodi želja da zavirimo u tuđi život. Marguerite Duras je francuska scenaristkinja, esejistkinja i književnica, koja je kroz svoj roman Ljubavnik opisala vezu četrnaestogodišnje devojčice sa mnogo godina starijim muškarcem, a knjiga je, usled tajnovitosti autorke, bila okarakterisana kao istinita priča. Prema tome, zaista razumemo zašto je ovaj roman bio etiketiran kao kontroverzan.

Nepodnošljiva lakoća postojanja, Milan Kundera

Ovo je još jedna knjiga koja je nepravedno dobila epitet skandalozne knjige i još jedna koja je klasik koji morate pročitati. Priča prati četvoro ljudi čije su priče isprepletane, a glavni junak je ženskaroš koji vara svoju suprugu. Nepodnošljiva lakoća postojanja je knjiga u kojoj su seks i požuda bitni činioci priče, ali u suštini je ovo jedno filozofsko delo koje na divan način diskutuje o ljubavi i ljudskoj prirodi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by | (@pagesofblonde)

Lolita, Vladimir Nabokov

Da je napisana danas, Lolita bi najverovatnije bila etiketirana kao delo koje treba bojkotovati, pre svega zbog teme kojom se bavi. Da podsetimo – radi se o čoveku koji se zaljubljuje u devojčicu, ali napisano je bez ijedne vulgarnosti, tako da na kraju zaista shvatite da ste izmanipulisani i da ste sve vreme razmišljali o tome kako on nju stvarno voli, prenebregavajući činjenicu da je čovek mentalno oboleo. U svakom slučaju, Lolita je neosporiv klasik i delo koje zaista morate pročitati.

Comments