Profesor žudnje, Philip Roth

Takođe, ne smemo zaobići Philipa Rotha – pisca koji je veoma otvoreno pisao o muškoj seksualnosti, muškoj požudi i tome kako se muškarci osećaju u muško-ženskim odnosima. Ovog pisca su vrlo često zbog toga prozivali, ali veličina njegovih dela je neosporna. Profesor žudnje je knjiga koja govori o profesoru Davidu Kepeshu i o njegovoj unutrašnjoj borbi. On je lik koji bi voleo da želi da se skrasi i da živi po merilima društva, ali jednostavno ne može – njegova požuda je jednostavno prevelika.

Satanski stihovi, Salman Rushdie

Evo knjige koja nije bila zabranjena zbog toga što govori seksu već zbog toga što govori o jednoj drugoj veoma tricky stvari – religiji. Salman Rushdie je godinama bio pod kletvom iranskog vođe Ayatollaha Khomeinija, jer je u ovoj knjizi navodno uvredio islam i proroka Muhameda. Ovaj ekstremizam je išao toliko daleko da je jedan prevodilac knjige ubijen, a Rushdijeva glava je jako dugo bila ucenjena, te se on skrivao i živeo u egzilu veoma dugo.

Američki psiho, Bret Iston Elis

Za kraj smo vam ostavili roman koji je jedna savršena analiza konzumerizma i kapitalističkog društvenog poretka, a u centru zbivanja ove priče je mladi broker sa Vol Strita – Patrick Bateman. Patrick je veoma lep, fin i uspešan, ali je takođe i neko ko, kada padne noć, izbacuje svoje frustracije tako što ide i kolje ljude. Po ovoj knjizi je snimljen istoimeni film, koji je takođe genijalan.

Opširnije o ovim knjigama možete čuti i u videu ispod:

Naslovna fotografija: instagram.com/noo.art_

Comments