Kao deci (a i sada kad smo odrasli), uvek nam je omiljeno jelo bilo pohovano meso sa pireom i salatom. Ovo jelo se često moglo naći na stolu kada se nedeljom svi okupimo na ručku. S godinama smo isprobavali razne načine da malo “začinimo”, pa smo pravili uz njega sos od višanja, pire od cvekle i druge zanimljive priloge. Ali meso je uvek manje-više isto. Ukoliko vam je pohovana piletina jedno od omiljenih jela, donosimo vam 5 potpuno novih načina da je pripremite.

Fajita Pepper Rings piletina

Iseckajte jedan crveni luk i propržite ga na srednjoj vatri. Zatim ubacite dva komada pilećih grudi koje ste prethodno isekli na kockice. Kada luk dobije kristalan izgled, a piletina porumeni, dodajte 2 kafene kašike fajita začina (ima ga u svim većim supermarketima), i 2 kafene kašike crvenog salsa umaka (takođe ga ima u supermarketima). Dodajte 30 grama narendanog sira – to može biti čedar, kačkavalj, mocarela – šta god volite. Iscedite zatim polovinu limete ili dodajte dve kašike kupovnog soka od limete. Sve to dobro izmešajte, zatim ugasite ringlu, a smesu koju ste dobili ostavite u tiganju. Dok se to malo prohladi, vi isecite svežu papriku na tanke kolutove. Da bi vam ovo jelo uspelo, morate da izaberete što veću papriku. Kolutove poređajte na pleh preko koga ćete staviti papir za pečenje, pa ispunite njihovu unutrašnjost smesom od piletine koju ste napravili. Stavite ih u zamrzivač da malo očvrsnu da biste mogli da ih pohujete. Kesu tortilja čipsa izmrvite u secku (ili oklagijom ako nemate secko), i to ćete koristiti umesto prezla. Ovog puta vam brašno ne treba, već zaleđene kolutove paprike uvaljajte prvo u jaja, pa potom u čips. Ispohovane kolutove vratite na pleh i ubacite u rernu. Pecite ih 20 minuta na 200 stepeni pa potom poslužite uz umake kao što je sour cream, nachos umak ili crveni salsa umak koji ste koristili na početku recepta.

Chinese Take-Away-Style piletina sa limunom

120 grama piletine iseckane na komadiće stavite u posudu. Dodajte im izrendanu koru od polovine limuna, 1 kafenu kašiku izgnječenog belog luka, i 1 kafenu kašiku soja sosa. Posolite i pobiberite piletinu, i zatim sve dobro izmešajte. Kockice piletine onda uvaljajte u brašno, jaja i prezle, kao što inače uradite kada pohujete. Pecite ih u dubokom ulju 3 minuta, pa izvadite da se ulje ocedi. U vok ili dublji tiganj sipajte 60 ml pileće supe, izrendanu koru od one druge polovine limuna, pa zatim taj limun iscedite i sok takođe ubacite u tiganj. Onda dodajte 4 kafene kašike šećera, kašiku vode, pola kašike kukurznog brašna. Sve to dobro upržite, pa potom dodajte pohovanu piletinu. Kada piletina upije sos koji ste napravili, jelo je gotovo i možete ga poslužiti uz pirinač.

Piletina u limunu i parmezanu

U posudu sipajte sledeće sastoje: 100 grama prezli, 80 grama parmezana, 50 grama brašna, izrendanu koru limuna (dovoljan je jedan limun), kafenu kašiku belog luka u prahu i peršuna, malo soli i bibera. Sve to dobro izmešajte. Zatim pileće grudi isecite na 4 jednaka dela. Posolite ih i pobiberite, pa uvaljajte prvo u razbijeno jaje, pa potom u smesu od prezli i parmezana koju ste napravili. Poređajte na pleh i pecite u rerni 10 minuta na 180 stepeni. Piletinu okrenite, a na pleh stavite i čeri paradajz, papriku, luk i koje god povrće da volite. Polijte ih maslinovim ulje. Pre nego što vratite pleh u rernu, polijte sok od limuna i preko piletine i preko povrća, pa isto uradite i sa parmezanom. Vratite u rernu na još 10 minuta i nakon toga je spremno za posluženje.

Comments