Da li ste primećivale da vam se na nogama pojavljuju male tamne tačkice kada se brijete? To su začepljene pore, koje izgledaju kao da su mitiseri, ali nisu. Ove začepljene pore se nekad više vide na jednom tipu kože, nego na drugom. Uzroci začepljivanja pora su različiti, ali dešava se da žene koje imaju tamnije dlake i šire pore – imaju problem sa strawberry kožom.

Ovaj kožni problem možemo da uporedimo sa začepljenim porama na koži lica, jer ćemo na taj način moći da zamislimo šta se zapravo dešava na našoj koži. Široke pore mogu da se zapuše bakterijama i sebumom koji naše telo prirodno luči, što u kombinaciji sa vazduhom stvara te crne tačkice po nogama.

Ukoliko imate ovakav problem, verujem da želite da uradite sve kako biste očistili kožu kako bi bila čista i menkana, bez tačkica. Prvo što treba da uradite je da ispratite nekoliko koraka:

– Pre nego što se brijete obavezno odradite eksfolijaciju kože,

– Kožu ugrejte toplom vodom kako bi se pore otvorile i kako biste lakše uklonile dlake,

– Koristite dobar i oštar brijač,

– Pre brijanja namažite noge penom ili gelom za brijanje,

– Brijač pomerajte u pravcu u kom rastu vaše dlake, nikako u suportnom,

– Nakon brijanja dobro hidrirajte kožu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Francesca | ThePetiteSerum 💚 (@thepetiteserum)

Na koje načine možete da pripremite svoju kožu, odnosno, da odradite eksfolijaciju? Dry brushingo kom smo već pisali, najviše vam može pomoći kada je strawberry koža u pitanju. Za ovaj tretman postoje određene četke kojma možete da četkate kožu.

Pored dry brushinga možete koristiti i fizičke eksfolijante koji se kupuju u drogerijama, ili praviti prirodne eksfolijante kod kuće. Ukoliko pijete domaću kafu, možete sačuvati talog i u talog ubaciti jednu do dve kašike meda, zatim promešati i time odraditi eksfolijaciju kože.

Korišćenje dobrog brijača je pola zdravlja lepe kože. I zaista jeste. Ako koristite tup brijač ili onaj koji ste koristili više puta i ostavili pored kade da čeka sledeće korišćenje, onda ćete istim tim brijačem da razvučete bakterije i da učinite da vaša koža izgleda još gore.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели OUI the People (@ouithepeople)

Pojavljivanje zapušenih pora može da bude izazvano lošim brijanjem, pre svega korišćenjem tupog brijača, pa onda brijanjem u suprotnom pravcu od kog rastu dlake (na ovaj način se šire pore). Kada koristimo oštar brijač, onda nema potrebe da u toku brijanja pritiskamo brijač, što neće povređivati našu kožu.

Koristite gel ili penu za brijanje, to je, takođe, obavezna stvar, jer će na taj način koža biti dovoljno pripremljena za prolazak brijačem.

Tehnika koja može da vam pomogne da vam se ne pojavljuje strawberry koža je, definitivno, depilacija. Bilo da se odlučite za depiliranje voskom, šećernom pastom ili epilatorom, koža će se drastično promeniti upravo zato što depilacijom skidate površinski sloj i izvlačite dlaku iz korena, zbog čega mnogo smanjujete mogućnost upalnih procesa.

Nakon depilacije se preporučuje korišćenje hladnog rolera, kao onaj koji koristimo za lice, kako bi smanjio upalne procese na koži. Kada je u pitanju bilo kakvo skidanje i odstranjivanje dlaka, najbitnije je hidrirati kožu kako bi imala vremena i mogućnosti da se povrati. Ukoliko je dovoljno ne hidrirate, sve izumrle ćelije kože upadaće u pore koje su ostale prazne nakon uklanjanja dlaka, i tako će se stvarati upalni procesi, a samim tim i strawberry legs.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Milica Antić

Comments