Živimo u svetu koji vrednost vezuje za produktivnost, ali da li je moguće biti isuviše produktivan kada je sva odeća oprana i ispeglana, kada su sve stavke sa to do liste precrtane, kada odradite sve što ste zamislili u danu? Odgovor je da, to je toksična produktivnost. Kako da znate kad je vaša produktivnost prešla svaku granicu i da vam je potreban odmor i da naučite da ne držite stvari pod kontrolom u tolikoj meri.

Kako da znate da li ste toksično produktivni?

Da se razumemo, produktivnost nije ništa loše, ona pokreće svet i čini da stvari budu odrađene. Ali, ona ima i svoju tamnu stranu. To je razmišljanje da uvek morate nešto da radite, da ne možete da se smirite, da ne znate da odmarate i imate osećaj da će se svet raspasti ukoliko vi ne radite nešto produktivno.

Dakle, ona negativno utiče na vaše mentalno i fizičko zdravlje. To dovodi do nagomilanog stresa, anksioznosti, depresije i burnouta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Toksična produktivnost je kad vam posao oduzme čitavu ličnost. U redu je ako to bude privremeno dok ne dobijete unapređenje ili zato što ste procenili da je sada potrebno da se fokusirate na karijeru. Ali, produktivnost postaje toksična kada “proguta” sve druge delove vašeg života. Kada zbog nje počnete da preskačete treninge, da zanemarujete svoju porodicu i prijatelje. I taj period ne prestaje, već traje mesecima i godinama.

Uvek nalazite nov izgovor zašto je baš sada neophodno da budete produktivni i dajete sve od sebe. A u suštini ne znate ni kako biste se odmorili, ne možete da zamislite sebe da određeno vreme ne radite ništa što ima veze sa vašom karijerom.

Pročitajte i ovo: Lagali su nas kad su rekli “samo rad je potreban za uspeh”

Toksična produktivnost se uglavnom odnosi na karijeru, ali može da se prenese i na ostale segmente života. Ako se pronalazite u narednim pasusima, to može značiti da ste preterano produktivni i da morate da naučite da usporite.

Konstantno osećate potrebu da nešto radite

Da li ste ta osoba koja nikada nije otišla na bolovanje, već je radila kod kuće? Ne znate kako da odmorite i da ne budete produktivni. Ubeđeni ste da će nešto loše da se desi ako ne držite stvari pod kontrolom. Ne umete da se opustite i osećate potrebu da stalno budete aktivni.

Ako još niste doživeli burnout ili neki zdravstveni problem, zaista ste srećnici. Morate da usporite dok ne počnete da radite sebi na štetu. Nemojte raditi duže od radnog vremena, uzimajte godišnji odmor, isključite mobilni telefon kada ne morate da radite i ne nosite svoj posao kući.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Osećate krivicu kada niste produktivni

Kada niste produktivni, mislite da ste manje vredni, da ne doprinosite. Treba da naučite kolika je važnost odmora i koliko je odmor presudan za zdravlje. Na duže staze više doprinosite svom poslu ako za vikend uopšte ne mislite na posao, umesto da ga provedete za računarom. Zašto? Pa, zato što ćete biti produktivniji ako ste zdravi.

Vaše fizičko i mentalno zdravlje vam je na poslednjem mestu

Konstantno odlažete odlazak kod lektara, jer vam je nešto drugo uvek važnije? Ne smete da ignorišete redovne preglede ili simptome koji vam ukazuju na to da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Zdravlje mora da bude na prvom mestu bez obzira na druge prioritete u životu, jer ako nemate zdravlje, ne možete ničemu drugom da se posvetite.

Pročitajte i ovo: Kako da ostanemo produktivni kada je napolju lepo vreme

Ne znate da se zabavite

Kada je bio poslednji put da ste se istinski zabavili? Da ste radili nešto u čemu istinski uživate, a da nije u pitanju posao? Da li imate hobije, prijatelje? Kada ste poslednji put imali romantičan dejt sa partnerom? U redu je da vam je karijera važna, ali je potrebno da postoje i druge stavke kako vam život ne bi postao prazan.

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Jovana Petković

Comments