Izgleda da svi mrze vašeg novog momka– barem ga sigurno ne podnose vaša mama i vaša najbolja prijateljica. A za njih dve se ne može reći da se slažu ili da imaju slične stavove. I dok vas ova situacija malo brine i ostaje da „kljuca“ negde u dnu mozga, novi momak se lomi oko vas i ponaša se najromantičnije moguće, tako da zaboravljate strepnje. Međutim, mama i prijateljica ne propuštaju priliku da vam ukažu na to da je on suviše snob, da se ustremio na vas poput jastreba iz ko zna kojih razloga i da je hladan prema njima, jer mu je jasno da se one mogu pokvariti njegove (ko zna kakve) planove i da se trudi da vas pridobije i da vas je prosto hipnotisao. Pitate se da li to može biti istina i da li ste zaista toliko zaslepljeni da ne vidite ono što njih dve (toliko različite) jasno vide?

Ovo je vrlo nezgodna situacija, jer morate sumnjati ili u novog momka, ili u sebe, ili u svoju mamu i prijateljicu – ili u sve – a to ne dovodi do veće jasnoće, nego vas samo još više zbunjuje. Ipak, razmislite razložno i pokušajte da shvatite šta to zapažaju vaša mama i prijateljica, a vi ne zapažate. Jer, moguće je da je novi momak zaista lažnjak, ali moguće je i da ne ispunjava kriterijume vaše mame, ili da vašu prijateljicu podseća na bivšeg koji ju je izneverio, pa su obe vrlo subjektivne iz različitih razloga. One imaju najbolje namere i žele da zaštite vaše interese, ali možda to čine na pogrešan način.

Kako da utvrdite da li je vaš novi momak toksičan, ili ga vama bliski mrze iz subjektivnih razloga?

Posmatrajte njegovo ponašanje nezavisno od vaše veze

Sjajno je što vas novi momak obasipa pažnjom i lepim gestovima, ali uzmite u obzir i to kako se ponaša prema ostalima. Da li je zaista hladan prema vašoj majci i prijateljici? Da li je čak arogantan, ili pokazuje suptilne znake da se sa njima takmiči – i da će pobediti – u borbi za vašu ljubav i poverenje? Kako se odnosi prema svojoj porodici i prijateljima? Prema kolegama? Konobarima, taksistima, prodavcima, nepoznatim ljudima sa kojima svakodnevno dolazi u kontakt? Slušajte šta govori o bivšim devojkama i gledajte kako se ponaša prema drugima. Ako je dosledno ljubazan i srdačan, to je verovatno njegovo prirodno ponašanje; ako je arogantan i ima skrivene namere, okliznuće se negde i podići će se crvene zastavice, koje vam neće biti prijatno da primetite. Pokazatelj njegovog pravog lica je ono što radi za druge kada vi niste uključeni, ili kada misli da ne obraćate pažnju.

Pročitajte i ovo: Drugarice sudije: Zašto bi im se dopao tvoj dečko?

Da li novi momak ispunjava osnovne kriterijume

Kada ga sa nekim upoznate, novi momak koji je pažljiv i dobar, potrudiće se da pokrene razgovor, postavljaće promišljena pitanja i biti više pristojan nego šarmantan. Možete lako videti – ako želite to da vidite i ako hoćete da obratite pažnju na ono što vas bocka u dnu uma – da li on koristi svoj šarm kao osvajačko oružje, nastojeći da pridobije vaše bližnje, jer ako ga prihvataju (zapravo moraju da ga obožavaju), onda mu neće smetati.

Kada ste na kasi u prodavnici, ili na večeri u restoranu, da li se vaš novi momak odnosi pristojno i sa poštovanjem prema onima koji vas uslužuju, ili ih tretira kao sluge, stavlja primedbe i kritikuje?

Šta govori o osobama koje nisu prisutne? Da li minimizira njihove zahteve i osećanja, da li ogovara i ima ružne primedbe o bilo kome koga poznaje (nije važno da li vi poznajte tu osobu) iza leđa? Da li vi to radite, pa vam je ovakav ton prijatan, ili shvatate da je to velika crvena zastava?

Šta njegovi prijatelji govore o njemu? Ako još ni jednog niste upoznali, to je već samo po sebi znak upozorenja. Možda ne želi da dođe u situaciju da prijatelji pred vama kažu nešto što vam se neće dopasti, a možda vaš novi momak nema bliske prijatelje (najveća crvena zastava!)

Kada ga posle izvesnog vremena usput pitate o tome šta je radio nekoliko dana pre toga (a već vam je rekao gde je bio i sa kim se video), da li govori istu stvar, ili mu se priče ne poklapaju? Možda se osećate kao istražitelj u sapunici i nije vam prijatno da to radite, ali uz malo detektivske logike, ležernog plasiranja pravih pitanja i pažljivog slušanja, steći ćete jasniji uvid.

Pročitajte i ovo: Znaci da tvoj novi dečko uopšte nije spreman za vezu

Razgovarajte sa mamom i sa prijateljicom – posebno

Pitajte svaku od njih da vam kaže zašto joj se vaš novi momak ne sviđa. Slušajte i ne pokušavajte da ga branite – samo slušajte bez predrasuda, da biste mogli što objektivnije da procenite ono što vam govore. Da li se one slažu u proceni da je neotesan i arogantan i da ima skrivene namere, da je iskompleksiran, neljubazan i da se pretvara da je bolji nego što jeste i šta on to radi da ostavlja takav utisak? Možda one izvode zaključke na osnovu njegovog nervoznog lupkanja nogom, izbegavanja kontakta očima, ili imaju predrasude zbog njegovog porekla, nacionalne pripadnosti i tome slično? Uporedite njihova zapažanja sa svojim.

Ako je vaš dečko ljubazan samo kad od toga ima koristi, to je nešto što želite da znate o njemu. Takođe, ako smatrate da vaša mama i prijateljica nisu objektivne u svojim procenama, želite da promislite o tome i da postavite granice oko svoje veze.

Na kraju, što pre shvatite i razjasnite da li je vaš momak problematičan, ili su problem stavovi osoba koje su vam bliske, to bolje za vas.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments