Ovo je često iskustvo parova koji su upravo započeli zajednički život – bili su uzbuđeni i puni entuzijazma, dok nisu počeli da opremaju stan. A onda su otkrili da su pitanja uređenja i dekoracije naizgled nepresušan izvor nesporazuma i nesuglasica. Partner ima svoju kožnu fotelju, koje bi se odrekao isto tako rado kao i desne ruke, vi imate svoje rustične prekrivače za krevete, zavese i prostirke koje naprosto definišu vaš jedinstveni stil i izražavaju vaš karakter, ali se nikako ne slažu sa partnerovom foteljom i omiljenim stočićem za kafu. Vaš dom nema dovoljno prostora da svako opremi po jednu sobu po svom ukusu, ali svakako morate pronaći rešenja i postići kompromise, jer ćete ubuduće deliti životni prostor i potrebno je da se u njemu oboje osećate dobro i komotno i kao da tu pripadate.

Čak i kad kupujete nov nameštaj i opremate potpuno prazan prostor biće kratkih spojeva i sukoba, ali treba da znate da je moguće stvoriti prostor koji oboje volite i kome se radujete. Radi se i o stavu i predubeđenjima koje imate i – pomirite se sa tim – nešto od svega (i stavova i stvari) moraćete naprosto da odbacite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by differ (@differ.design)

Ovo su najčešći momenti opremanja doma koji postaju izvor nesporazuma

Mislite da se stvari vašeg partnera neće uklopiti sa vašim stvarima

Vaša strahovanja su verovatno opravdana, jer postoje pojedini komadi koji izražavaju ekstremni stil (ili nedostatak istog) vašeg partnera i vi ih naprosto mrzite. Isto tako i vi imate određene dekorativne sklonosti koje užasavaju partnera. Ovde morate napraviti vrlo težak kompromis. Inkriminisane komade nameštaja i ostale elemente dekoracije morate izbaciti. Zato oboje morate razmisliti i odlučiti koje su to stvari – možda vama ta njegova fotelja ne smeta toliko kao lovački ili „ratni“ trofej koji apsolutno ne možete da smislite i u tom slučaju, fotelja ostaje, trofeji ne.

Možda ćete uspeti da zadržite svoje pokrivače i prostirke, ako se odreknete pastelnih tonova za krečenje i goblena vaše bake. Kad odlučite šta će ko od vas „žrtvovati“ na oltaru budućeg uživanja u udobnosti zajedničkog doma, preostale stvari možete maštovito uklopiti i dopuniti. Njegova fotelja može biti pokrivena vašim pokrivačem, njegov stočić može stajati na vašoj prostirci, a pošto ste se oko kauča složili, nabavite tabure, police i lampe koje vam se oboma sviđaju i koje će povezati „moje“ i „tvoje“ dodatkom „našeg“.

Izvor nesporazuma može biti i neadekvatan kompromis

Verujte da je ovo najčešći razlog za svađu – ako par ne može da odluči šta se kome baš sviđa, a šta nikako ne dolazi u obzir, bira nameštaj koji najmanje vređa ukus svakog od njih. I onda dobijate bezličan i dosadan prostor u kome se niko ne oseća komotno, jer nema ničeg za šta je emotivno vezan, što unosi lični pečat, što je zanimljivo i što „ima dušu“.

Ako ste se već našli u ovoj situaciji, ipak možete popraviti stvari – prostor se može oplemeniti izborom detalja, unošenjem boja i osvetljenjem. Štampajte fotografije sa zajedničkog odmora koje posebno volite, uramite ih i poređajte na zidove. Nabavite policu za knjige i napunite je knjigama koje volite, umesto lustera za osvetljenje prostora upotrebite nekoliko lampi, unesite jastučiće jarkih boja, uzmite sobnu biljku koja ne zahteva posebne uslove. Uz malo truda, od bezličnog prostora možete napraviti udoban i prijatan dom.

Pročitajte i ovo: Započnite zajednički život bez grešaka koje mladenci najčešće prave

Ne možete se odlučiti za paletu boja koja se oboma dopada

Vi prosto obožavate boju breskve, ona sama po sebi stvara atmosferu, jer je nežna i prijatna, i slaže se sa svim ostalim prirodnim bojama – bojom drveta, crvenim šarama na tepihu, narandžastom lampom. Ali partner voli hladne boje i ne vidi zašto dnevna soba ne bi bila plava ili siva, sa crnim detaljima, to ostavlja tako snažan utisak. Postoji jedno jednostavno rešenje – ako ne možete da se dogovorite oko boje zidova, krečite u belo. Najjednostavnije je i odgovaraće i kad želite da postignete svetlu i vedru atmosferu, i kad želite da je zatamnite i prigušite svetlost. Usredsredite se na teksturu, kako bise oživeli stvari i izbegli ovaj izvor nesporazuma. To znači čupavu ćebat, meke tepihe, plišane prekrivače, pletene korpe i kutije za sitnice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by differ (@differ.design)

Poklanjate previše pažnje detaljima i ne možete da se odlučite

U celini i ukupnom utisku koji vaša soba ostavlja, postoji mnogo delova i oni ne moraju svi da budu u istom maniru. Možete imati starinsku komodu koja vam se dopala u njegovoj staroj seoskoj kući, pa ste je uzeli kao glavni komad nameštaja za dnevnu sobu, ali to ne znači da futuristički stočić ne može naći svoje mesto. Ne moraju svi komadi nameštaja biti u istom stilu i boji, možete uklopiti komade sa rezbarenim detaljima sa jednostavnim geometrijskim linijama drugih komada, staklo i metal sa drvetom, a kontrast je ono što ih može povezati, kao i raspored i boje. Bitno je da prostor odiše toplinom i da ukupan utisak bude prijatan. Posmatrajte predmete u kontekstu celine, a ne svaki za sebe, da biste proširili percepciju i obogatili svoje viđenje i doživljaj topline doma.

Uređenje doma nije zabavno i oboje više ne želite time da se bavite

Ako ste zapali u ovo stanje letargije i želite da odustanete, znači da vam je izvor nesporazuma i sukoba isisao životnu energiju i da ste razočarani, a to stanje može biti toksično, naročito na početku zajedničkog života. Od čega to, zapravo, želite da odustanete? Počinjete da sumnjate da je vaše zajedništvo promašaj? Ne upadajte u tu zamku. Stvari se naprosto ne odvijaju onako bajkovito kao što ste zamišljali i to je dobro, jer svakodnevni zajednički život nije ni bajkovit, ni romantičan. Nije sam po sebi, jer ni odnos nije takav sam po sebi – vi unosite romansu, toplinu, razigranost, životnost, u svoj dom i u svoj odnos.

Zato sedite i razgovarajte o tome, priznajte svoje srušene iluzije i strahovanja, dok prelistavate časopise za uređenje doma i razmatrate zašto partner misli da su crveni zidovi u spavaćoj sobi dobra ideja. Ostanite zajedno u tome, nemojte gubiti povezanost i možete se iznenaditi kad pronađete zajednički jezik tamo gde to niste očekivali. U najmanju ruku, steći ćete bolji uvid i bolje razumevanje za želje i nadanja partnera, pa ćete moći da shvatite šta svako od vas želi od svog doma i od svog života i kako da jedno drugo u tome podržite.

Pročitajte i ovo: Zajednički život – njegove stare stvari koje ne smeš ni da pipneš

Naslovna fotografija: instagram.com/differ.design

Brankica Milošević

Comments