Ulazite u brak verujući da ćete od sada, pa nadalje sve deliti sa partnerom, da će vam život biti lakši i da više ni o čemu nećete morati da odlučujete sami, ili da u bilo čemu budete prepušteni sami sebi. Ili strahujete da ćete izgubiti nezavisnost i da više nećete moći samostalno da donosite odluke. Oba uverenja ćete u braku izgubiti – razbićete romantične iluzije o simbiozi, naučićete šta zajedništvo za vas znači i gde da postavite granice. Pojedine lekcije iz samostalnosti najbolje ćete savladati upravo u braku.

Ovo su osnovne lekcije iz samostalnosti koje ćete naučiti u braku

Potreban vam je lični prostor

Možda vaš partner voli da se posle posla opušta na kauču uz pivo i editorijale o majstorisanju sa Jutjuba, a vi možda više volite da napravite toplu kupku, ili da večerate na fotelji, sa knjigom u ruci. Šta god svako od vas dvoje voleo da radi sam za sebe, za to mu je potrebno malo ličnog prostora, samoće i razumevanja partnera. Vi ste ljudi sa različitim interesovanjima, sklonostima, potrebama, a to znači da ćete se često odvajati, da bi svako uživao sam, nezavisno od partnera. Ponekad će biti dovoljno da sedite svako na svom omiljenom mestu i u tišini se bavite svojim stvarima – taj osećaj da ste komotni i opušteni kao da ste sami, a da je partner prisutan, predstavlja neopisivo zadovoljstvo duboke bliskosti. Ako ste sposobni da ne ometate jedno drugo dok delite prostor, bićete u stanju i da se fizički odvojite bez osećanja krivice.

Ima parova koji uživaju u zajedničkom odmoru na vrlo praktičan individualan način – ako jedan od njih voli da obilazi kulturno-istorijske spomenike i muzeje, a drugi da šeta, čita, izležava se na plaži i lenstvuje, onda prosto svako radi ono što voli (pored dana koje provedu zajedno u aktivnostima koje ih oboje zanimaju, ili u opuštanju na plaži) i za večerom jedno drugom prepričavaju svoje utiske i dogodovštine. Oni jedno drugom daju vreme i prostor i ne opterećuju se zbog toga. Nema ničeg lošeg u tome da svaki slobodan momenat provodite zajedno, ali u redu je i da povremeno svako od vas organizuje svoje vreme bez prisustva partnera, koje će posvetiti druženju, hobijima i drugim aktivnostima. Potrebno je da svako od vas neguje svoja prijateljstva, stiče nova saznanja i bavi se svojim interesovanjima – otvaranje prostora za individualnost pomaže da praktikujete brigu o sebi i da ostanete zanimljiva i dinamična osoba kakva ste bili kada vas je partner upoznao i zavoleo.

Podrška i poverenje spadaju u lekcije iz samostalnosti

Imate svoje snove koje želite da ostvarite, ali ste neodlučni i nemate dovoljno poverenja u sebe, a možda ih ima i partner. U nezdravim vezama, partner hrani vašu nesigurnost, da bi osigurao vašu zavisnost i uverio se da ga nećete napustiti zbog drugoga, koga ćete upoznati radeći nešto zanimljivo i autentično. Međutim, u zdravom odnosu je upravo suprotno – jedan partner podržava drugog u ostvarenju njegovih snova, podstiče ga i veruje u njega. Osnažuje njegovo samopouzdanje govoreći mu koliko je talentovan i kako duguje sebi da ispuni svoje ambicije i iskaže sebe.

Među najvažnije lekcije iz samostalnosti spadaju podrška i poverenje, jer oni govore o ljubavi iznad straha od gubitka, o priznavanju vrednosti druge osobe, o zrelosti partnera koji ne želi da bude prepreka, već želi da svakog dana bude izabran. Zdravo partnerstvo omogućava samostalnost – odnos je baza u kojoj svako od partnera nalazi sigurnost, stabilnost, toplinu, utehu, prihvatanje, razumevanje, pomoć i podršku i zbog koje je u stanju da raširi krila i iskaže sebe na svakom nivou. Iz čega sledi duboka zahvalnost i poštovanje.

Pročitajte i ovo: Bračni kriterijumi koje je neophodno ispuniti

Lekcije o samostalnosti vas uče o potvrđivanju sopstvene vrednosti

Možete gledati svog partnera i sa zadovoljstvom razmišljati o tome kako ste dobar izbor napravili, koliko ste imali sreće i kako je on super tip. Sigurno znate da on oseća to isto kad posmatra vas i razmišlja o tome kako je imao sreće, ili se pita čime je zaslužio takvu sreću. A kad se pogledate u oči, tačno znate kako se svako od vas oseća, iako spontano pitate „o čemu razmišljaš“. To je još jedan blagoslov koji mogu da iskuse zadovoljni parovi – trenutak skromnosti i saznanja da je njihov partner divna osoba i da bi ga uvek ponovo izabrali, da bi se uvek iznova u njega zaljubili. Vrednost ovog momenta povećava to što on potvrđuje vašu sopstvenu vrednost – sigurno ste zaslužili partnera koji je dobar i divan, jer i vi ste dobri i divni, vredni ste ljubavi, kao što je i on vredan ljubavi. U najboljim odnosima, oboje se osećate kao da ste dobili premiju!

Fleksibilnost i komunikacija

Lekcije iz samostalnosti u braku, uče vas da je nezavisnost mač sa dve oštrice – morate da saopštite drugoj osobi šta vam je potrebno, ali morate biti fleskibilni u svojim očekivanjima. Ne možete partneru reći „ja hoću ovako i u moj život se uklapaš na ovaj način, ako ti se ne sviđa, zbogom“, jer to je sebično i nezrelo, osim što je nerealno. Morate razumeti da je partner posebna osoba, sa sopstvenom prošlošću, obrascima, kompleksnim uverenjima i potrebama, sa višedimenzionalnom sadašnjošću i otvorenom budućnošću – kao i vi. I kad izrazite svoje želje i potrebe, partner možda ne može da vam izađe u susret (ili vi njemu) i morate raditi na tome da pronađete načine da podržite jedno drugo i da svoje razlike koristite za unapređenje odnosa, da svojom individualnošću doprinosite zajednici.

Pročitajte i ovo: Kako da budete srećniji bez oslanjanja na partnera

Celinu čine – dve celine

Lekcije iz samostalnosti u braku ne sadrže priču o dve polovine koje čine jedno celo, već o dve kompletne i celovite osobe, čije zajedništvo uključuje, obuhvata i nadilazi njihovu individualnost. Partner ne može i nije dužan da zadovolji sve vaše potrebe i ispuni sve vaše želje, ali je tu da vas podrži u načinu na koji se razvijate i osvajate sposobnost da neke svoje želje i potrebe ispunite sami, na način koji ne ugrožava zajedništvo, već mu doprinosi. Svako od vas dvoje treba da bude ispunjena i celovita osoba, da biste ostvarili taj sveobuhvatan nivo zajedništva koji zajedno gradite. U posvećenom odnosu, svako stavlja na prvo mesto zajednički interes – ponekad, to znači da će prioritet biti na stvarima koje vas pojedinačno čine srećnim i ispunjavaju vas, kako biste tu pozitivnost preneli u svoj odnos i svoj dom.

Zato budite svoji i nezavisni i odbacite težnju ka savršenom odnosu. Umesto toga ostvarite zdrav, funkcionalan odnos, za najviše dobro svakog od vas, sa nekim ko ispunjava vaše najvažnije potrebe u oblastima koje su ključne. Ne treba vam neko da vas dopunjava (ili vi njega), već neko potpun, pored koga ćete se i sami osećati potpuno.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments