Veliki mesec mode je zvanično iza nas, a svi znamo koliko se Nedelje mode pamte po inovativnosti kada su u pitanju revije i čitava njihova organizacija. Svake godine nas očekuje pregršt modnih događaja – od Njujorka, Londona, Milana do Pariza i brojnih drugih gradova, te dizajneri uvek nastoje da pripreme pravi spektakl koji do tada nije bio viđen, u nadi da će se baš o njihovoj reviji što više govoriti.

Ono što se može primetiti je da u poslednjih nekoliko godina velike dizajnerske kuće žele što više da se istaknu tako što svoje revije organizuju van centra grada u kome se Nedelja mode odigrava, i često za to biraju veoma egzotične i ekstravagantne lokacije. Prema tome, danas smo odlučili da vam predstavimo neke od tih lokacija, a koje možete posetiti i ako u te države putujete.

Jacquemus (2022) – Salin de Giraud, Camargue, Francuska

U junu ove godine, Simon Jacquemus je svoje zvanice pozvao na putovanje na slane planine Salin de Giraud u svojoj rodnoj Francuskoj. Ovaj neodoljivi predeo ponudio je ovoj reviji baš ono što joj je bilo potrebno – neverovatnu prirodnu belu pozadinu za kolekciju po imenu Le Papier. Iako su ove planine tehnički bile set, dizajnirane su da imitiraju nestvarni predeo koji se može videti u Francuskoj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JACQUEMUS (@jacquemus)

Fendi (2007) – Kineski zid

Prva revija koja je bila vidljiva i sa Meseca, s obzirom na njenu lokaciju, bila je upravo Fendijeva revija za kolekciju proleće/leto 2008. Revija je održana na posebnom delu od 88 metara, severozapadno od Pekinga. Ova revija je još više proslavila Kineski zid kao turističku atrakciju, jer je na događaju bilo prisutno više od 500 zvanica iz različitih delova sveta.

Pročitajte i ovo: Padova Italija – kratki vodič 

Pročitajte i: 5 lokacija iz filmova i serija koje možete da iznajmite

 Chanel krstarenje (2016) – Paseo del Prado, Kuba

Čini se kao da je 2016. godina bila puna imaginativnih lokacija za modne revije, što se verovatno može pripisati ogromnim budžetima modnih kuća. U maju 2016. Brend Chanel je pod rukom Karla Lagerfelda preneo 700 zvanica na predivne ulice Kube u vidu krstarenja. Ovom prilikom, modeli su bili obučeni u siluete inspirisane Karibima i prošetali su Paseo del Prado, centralnom promenadom koja deli novi grad i Staru Havanu, koju krasi barokna i neoklasična arhitektura.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visitar Cuba (@visitarcuba)

Chanel (2020) – Château de Chenonceau, Francuska

Ne treba da nas čudi to što Chanel ume da priredi neverovatne revije. Kultna pariska modna kuća 2020. godine je organizovala reviju u jednom francuskom šatou u dolini Loare, koji je poznatiji kao Le Château des Dames, ili “Damski šato”. Ova lokacija predstavlja arhitektonsko čudo i delo je generacije različitih žena koje su bile na tronu, uključujući i Katarinu Mediči, koja je u svoje vreme važila za modnu ikonu. Dobra vest je ta što ovaj zamak možete posetiti i vi, jer je otvoren za posete.

Christian Dior (2019) – El Badi palata, Maroko

Revija koju je Dior održao u Marakešu, u El Badi palati predstavljala je omaž Yves Saint Laurentu, koji je mnogo poštovao Diorov talenat i zanatske veštine kada je u pitanju moda, i koji je veliki deo svog života provao u ovom gradu. Atmosferi je doprinelo tri hiljade upaljenih sveća koje su na čitav događaj bacale nežno i toplo romantično svetlo, gde je bilo prikazano 113 različitih odevnih kombinacija.

El Badi palata je sagrađena u 16. veku, kada je na vlasti bio sultan Ahmed Al Mansur, koji ju je ukrasio najluksuznijim materijalima koji su mu tada bili dostupni. Danas je ova palata dom velikog broja umetničkih dela i fotografskih izložbi koje se redovno održavaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by G e l i ✨ (@geliblanco)

Pročitajte i: Kako da odredite koliko stvari, zapravo, treba da spakujete za put?

Dolce & Gabbana (2019) Alta Moda – Dolina hramova na Siciliji

D&G su poznati po tome što umeju da naprave veoma ekstravagantne modne revije, a to je bio slučaj i 2019. godine kad su odlučili da jedan od svojih događaja organizuju na mestu koje je pod zaštitom UNESCO-a – Dolini hramova na Siciliji. Ovaj lokalitet se sastoji od osam predivnih grčkih hramova i ruševina, i jedan je od najpoznatijih arheoloških nalazišta ovog prostora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sweet Detours (@sweetdetours)

Naslovna fotografija: instagram.com/geliblanco

Nenad Grubanoski

Comments