Kada ste sa nekim već u zajednici, kad živite zajedno, isto je kao da ste u braku, iako svoj odnos niste ozvaničili na bilo koji način. I kad dođe dotle da više ne želite da budete sa tom osobom, prekid zajedničkog života je malo manje kao raskid, a malo više kao razvod – ulozi su veći, povezani ste na više nivoa i odvajanje je kompleksnije i teže.

Svuda gde postoji ljubav, otvorena je i mogućnost slamanja srca, a vi ste započeli zajednički život zato da tu ljubav isprobate i testirate svakodnevicom. Test je pokazao da je na redu slamanje srca – ljubav nije dovoljna za opstanak odnosa i prekid zajedničkog života se pojavljuje kao jedina opcija, nakon svega što ste uradili da bi odnos napredovao. I sada ste tu, suočeni sa neuspehom, što je samo po sebi grozno, sa osećanjem da ste suviše uložili u nešto što niste uspeli da izgradite onako kako ste zamišljali i sa pomišlju od koje vam se ježi potiljak – da se sada sve to ruši i da ćete u nekom trenutku (sa nekim) morati da krenete ispočetka. Ali, dok je razgradnja u toku, ne možete ni da zamislite nešto novo i nekog novog – tek ste na početku kraja.

Ipak, ljubav koju ste delili, može vam pomoći da odnos razgradite pažljivo i sa poštovanjem i da omogućite jedno drugom da lakše prođete kroz bol i prazninu, koju ćete sigurno oboje osećati.

Kako da se pripremite za prekid zajedničkog života

Veze se završavaju (iz milion razloga)

Možda je vreme deljenja životnog prostora rasvetlilo nekoliko ključnih problema – kasne noće izlaske bez komunikacije, nepoštovanje vašeg ličnog prostora, neangažovanje u kućnim poslovima. Možda ste u početku ignorisali te probleme, nadajući se da će se sami rešiti. Kada se to nije dogodilo, pokušali ste da se njima pozabavite, ali bez efekta. Specifične okolnosti u kojima se odlučujete za prekid zajedničkog života mogu se razlikovati, ali kada shvatite da nema napredovanja, okončanje stvari na vreme, može vam uštedeti vreme i bol

Odlučite kako da pokrente prekid zajedničkog života

Sigurno ste proveli dosta vremena razmišljajući o prekidu, pre nego što ste doneli konačnu odluku. A sada, kad ste siguri, još uvek ne znate kako da pokrenete prekid, šta da kažete partneru. Ako ste zaglavljeni, bez obzira na vašu specifičnu situaciju, ove smernice vam mogu biti od pomoći:

Budite iskreni – može biti primamljivo ublažiti udarac belim lažima (ne želite da ispadnete negativac i ponesete svu odgovornost), ali zaista je bolje i poštenije da partneru saopštite šta nije u redu i zašto ne mislite da se to može promeniti.

Neka stvari budu jednostavne – ograničite svoje objašnjenje na nekolko glavnih pitanja, umesto da sastavljate obimnu optužnicu.

Izbegavajte prebacivanje krivice – nikome neće biti od pomoći da bude glavni krivac, ni onome ko preuzima krivicu, ni onome kome se ona prebacuje. Zato ostanite neutralni – zajedno ste u tome i ne uspeva vam, ne pomarate se sa mrtve tačke i verujete da je prekid zajedničkog života najbolje rešenje.

Pročitajte i ovo: Da li putovanje nakon raskida zaista pomaže da ga brže prebolimo?

Pripremite se da odgovarate na pitanja

Partner je možda maglovito svestan vašeg nezadovoljstva, a možda je i potpuno nesvestan, a čak i ako sve vreme oseća da se odnos bliži kraju, može biti pogođen i zaprepašćen. I želeće odgovore na neka pitanja. Neće mu pomoći da iznosite detalje kao što su „nikad ne slušaš šta ti govorim“, ili „uvek zaspiš uz uključen TV“, ali morate ponuditi neko objašnjenje svoje odluke. Razumljivo je da žalite što ga povređujete, ali ovde ste sami sebi prioritet i zato smislite odgovore koji odražavaju vaše potrebe, a ne partnerove greške.

„Mislim da se ne razumemo, komunikacija nam jednostavno ne ide.“

„Potrebno mi je da sa nekim delim iste prioritete u vezi finansija i kućnih obaveza.“

„Naša interesovanja su toliko različita, da ne osećam povezanost, kad vreme provodimo zajedno.“

Dajte partneru vremena da prihvati prekid zajedničkog života

Kada kažete šta imate, partner se može osećati slomljeno, ljuto, zbunjeno, izdano. Ne možete mu pomoći oko toga, ali možete ponuditi saosećanje i ljubaznost, tako što ćete mu dati vremena za procesuiranje. Čak i ako ste sve smislili i kao najjednostavnije rešenje odabrali da se iselite po kratkom postupku, sačekajte malo pre nego što realizujete prekid zajedničkog života. Nemojte se odmah pakovati, ali možete otići sa osnovnim stvarima na noćenje kod prijateljice (ili gde ste već pronašli utočište) i odrediti vreme kada ćete doći po ostatak svojih stvari.

Ako živite u vašem stanu, partneru će biti potrebno neko vreme da pronađe mesto za boravak, a za to vreme unesite ograničenja u zajednički život – pređite na kauč u dnevnoj sobi, ili u drugu sobu, ako je imate.

Ukoliko delite troškove, morate odlučiti o mnogo tehničkih detalja, a od pomoći će biti ako ste prethodno razmislili o tome i napravili listu obaveza i postupaka, kako ne biste propustili nešto bitno u situaciji koja može postati napeta ili emotivna.

Uključite podršku

Pozovite bliske osobe da vam olakšaju naredne korake. Prekid zajedničkog života može izazvati mnogo neprijatnosti i pomešanih osećanja, pa vam je potrebna podrška. Iako ste odlučili i inicirali raskid, možda i dalje volite partnera i žalite zbog gubitka koji osećate i praznine koja nastaje u vašem životu. Prijatelji i porodica mogu ponuditi utočište i utehu, dok vam pomažu da se preselite.

Pročitajte i ovo: Kako da ostanete prijatelji posle raskida

Držite se praktičnih pitanja

Morate razgovarati o finansijskim stvarima, kao što je podela troškova oko preostalih računa, stvari koje ste zajedno kupili, uključujući elektroniku, kućne aparate i nameštaj. Ako imate kućne ljubimce, morate se dogovoriti oko toga ko će preuzeti brigu o njima. Sve to može biti dugotrajno i bolno, čak i ako se razdvajate u najpozitivnijim okolnostima, bez ogorčenja i drame.

Šta ako ostanete zaglavljeni neko vreme

Možda nemate finansijskih mogućnosti da odmah promenite svoju životnu situaciju, što bi vas moglo naterati da odložite prekid zajedničkog života, ali generalno, najbolje je da o tome razgovarate, umesto da održavate vezu, pod lažnim izgovorom. Možda partner ponudi pomoć i rešenje, iako to niste očekivali.

Kada je gotovo, šta dalje

Ne forsirajte održavanje prijateljskih odnosa nakon prekida, naročito ako je raskid za partnera bio iznenađenje i udarac. Povucite se i dajte mu prostora da prihvati ono što se desilo, da se sabere i nastavi sa svojim životom – a to je posao koji i sami morate da obavite. Vremenom će se možda ukazati prostor za prijateljsku podršku, ali dok se to ne dogodi, usredsredite se na sopstveni proces žaljenja zbog gubitka i – čuvajte sebe.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments