Vizuelizacija je moćno sredstvo za ostvarivanje ciljeva i snova, a kroz tehnike vizuelizacije možete praktično skočiti u budućnost i staviti se u situaciju čiji ishod želite da doživite.

Kako da shvatite i vežbate tehnike vizuelizacije

Šta je vizuelizacija

Prema definiciji, to je formiranje mentalnih slika i čin ili proces tumačenja u vizuelnim terminima, ili stavljanja u vidljiv oblik. I to je zaista tako – samo treba da zatvorite oči i zamislite šta želite da se ostvari i kako se osećate dok se to dešava.

Kako funkcionišu tehnike vizuelizacije

To nije samo „uključivanje mentalnog projektora“ i gledanje „slika u glavi“ – na neuronskom nivou, kada zamišljate određeni događaj, poboljšavate prenos između neurona, odnosno, stvarate neuronske puteve, dok se zamisao u umu poistovećuje sa radnjom u stvarnom životu. Isto se dešava i kada bilo koju drugu veštinu vežbamo i praktikujemo – stvaraju se i utvrđuju novi neuronski putevi, a naši kapaciteti se povećavaju. Možete trenirati svoj um za ono što želite da se ostvari i povećati svoje šanse da se to zaista i dogodi. Tehnike vizuelizacije koriste profesionalni sportisti, zamišljajući sebe kako izvode pobednički potez ili udarac, kako pobeđuju i trijumfuju.

Kako da poboljšate vizuelizaciju

Sve se svodi na vežbu i praksu – redovno vežbanje vizuelizacije, učiniće vas boljim u stvaranju detaljnijih mentalnih slika i pratećih emocija. Za poboljšanje vizuelizacije, možete isprobati pojedine tehnike.

Pročitajte i ovo: Kako vam vizualizacija može promeniti život

Tehnike vizuelizacije

Ako ste novi u meditaciji i tehnikama vizuelizacije, isprobajte meditaciju sa sugerisanim slikama. Možete pratiti meditaciju na Internetu, ali možete je izvesti i sami. Zauzmite udoban položaj (bolje sedeći, da ne biste zaspali u ležećem položaju), zatvorite oči, ravnomerno dišite i opuštajte se. Kada se osećate dovoljno smireno i opušteno, zamislite mesto (utočište), koje može biti stvarno ili izmišljeno, na kome se osećate bezbedno, srećno i zadovoljno. Izaberite tri čula koja ćete uključiti tokom ovog procesa – možete videti okolinu obasjanu suncem, osećati svež miris i blagi povetarac na licu – cilj je da vaše slike budu što životvornije, da ih što bolje osetite. Krećite se kroz svet u svojoj glavi i osećajte odabrane senzacije, osetite se sve smirenije i ispunjenije. Radite ovo dok se ne osetite sasvim smireno i opušteno, dok ne budete spremni da otvorite oči i završite meditaciju.

U poboljšanju vizuelizacije, pomoći će vam i progresivne tehnike opuštanja, koje će vam pomoći da se oslobodite napetosti i anksioznosti, da opustite i telo i um. Lezite na leđa, sklopite oči i usporite disanje. Usmerite pažnju na mišićne grupe, počev od nožnih prstiju – udahnite, napregnite određenu grupu mišića, izdahnite i opustite je. Ovo je efikasno, ali zahtevno opuštanje, jer treba da prođete kroz sve delove tela, od stopala do glave, spreda i pozadi, i pažnja vam može popustiti, pa je bolje da slušate vođenu meditaciju opuštanja i da samo pratite instrukcije. Tokom opuštanja, glas koji vas vodi može vam sugerisati da se osećate tako opušteno, da vam telo dublje tone u podlogu i to zaista možete da osetite. Kad jednom iskusite ovakvo opuštanje, shvatićete šta zaista znači biti opušten i moći ćete brzo da se opustite usmeravanjem pažnje na najnapetije delove tela.

Isprobajte i meditaciju širenja ljubavi, prema nekome koga znate (kome bi ljubav i saosećanje mogli biti potrebni) kao i prema sebi. Počnite na isti način, zauzimanjem udobnog položaja, sklapanjem očiju, disanjem i opuštanjem, a zatim zamislite osobu kojoj želite da pokažete ljubav i saosećanje. Razmislite o tome kako vidite i doživljavate tu osobu i šta osećate prema njoj – možda ljubav, ili imate pomešana osećanja, ili su vam osećanja neutralna. Zamislite bol koji je ta osoba (ili vi, ako zamišljate sebe) imala u životu i fokusirajte se na osećanja koja želite da joj pošaljete – mir, radost, ljubav, uzbuđenje… Dišite svesno i ujednačeno, dok se fokusirate na ta osećanja i radite to nekoliko miuta.

Meditacija vizuelizacije je ključna, i možete preskočiti prethodne (pogotovu ako su vam poznate) i raditi samo ovu: Fokusirajte se na cilj koji želite da postignete (možete ga i zapisati i pred svojim mentalnim okom držati ono što ste napisali). Zatvorite oči i zamislite da ste to što želite, već ostvarili. Kakav je to osećaj? Kreirajte što više detalja i angažujte što više čula, da biste što realnije osetili zamišljenu situaciju. Um vam može lutati i mogu se javljati misli sumnje, ili se umešati bilo koje druge ometajuće misli, a kad se to desi, samo se vratite na scenu koju zamišljate – možete podržati svoju vizuelizaciju mantrom ili afrimacijom u stilu „mogu ja to“ ili „ovo je stvarno“ ili nekom drugom koja za vas ima uverljivost. Fokusirajte se na kreiranu zamisao desetak minuta. Kako budte napredovali kroz tehnike vizuelizacije, biće vam lako i ugodno da u ovom stanju provedete i dvadesetak minuta, ili više

Podržite akcijom tehnike vizuelizacije

Kreativna vizuelizacija vam pomaže da jasno postavite i sagledate svoje ciljeve, da se mentalno i emocionalno „podesite“ na frekvenciju ostvarenja. Ali to nije dovoljno – potrebno je i da napravite konkretan korak ka ostvarenju svojih ciljeva, a to možda znači da upišete neki kurs da biste unapredili svoje kompetencije, da zakažete razgovor sa nekim, da pošaljete svoj rad, ili svoj CV na neki konkurs. Tehnike vizuelizacije su moćne, ali nisu čarobne – one traže podršku konkretnom akcijom.

Pročitajte i ovo: Šta znači biti kreator sopstvenog života

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments