Čini se da kad imamo što više informacija o pojedinim stvarima, sve manje znamo o njima. Otkrivanjem novih mogućnosti dolazi do raspleta i zbog toga uvek deluje kao da smo na početku. Da li ste nekada imali osećaj da uvek krećete od nule kada je, recimo, nega kose u pitanju? Promenili ste frizera i u samom startu dobili nove, korisne informacije. Preporučio vam je određenu masku i određena ulja i dao vam garanciju na proizvode. U nedoumici ste jer ste promenili nekoliko frizerskih salona i svaki put dobili druge savete. Možda je vreme da napravite konkretni plan nege svoje kose, ali pre toga odredite njen tip. Nakon samo nekoliko dana, rezultat će vas oduševiti.

Naravno, žene uvek mogu da pričaju o kozmetici i proizvodima koje koriste, naročito kada je tema nega kose. I same znate koliko ste puta poslušale savete prijateljica i same pravile šampon od prirodnih sastojaka ili masku za duboku hidrataciju. Ali pre nego pronađete proizvode koji će oporaviti vašu kosu, potrebno je da proverite da li osnovne stvari radite pravilno (kao što je, recimo, pranje kose).

Šta je ključno za brži rast kose do željene dužine?

Kako pravilno oprati kosu

Prilagodite proizvode svom kvalitetu kose. Ako vam je kosa gusta – izaberite proizvode koji su namenjeni gustoj kosi. Tri do pet minuta kvasite kosu mlakom vodom, potom nanesite prvi, pa drugi sloj šampona, masku za kosu koja će dubinski da je hidrira, učini mekšom i sjajnom, a na samom kraju sprej za raščešljavanje. Nakon što ste osušili kosu, na njene krajeve dodajte kokosovo ulje.

Šampon za rast kose

Kosa raste u proseku 1-2 cm mesečno. Ako želite da vam kosa bude duga, potrebno je da je podšišate na svakih šest meseci, time ćete se rešiti ispucalih i suvih krajeva, koji će ostati jaki i zdravi.

Pravilna nega počinje izbegavanjem loših navika, poput prečeste primene hemijskih i toplotnih tretmana. Nastavlja se odabirom pravog šampona za redovnu upotrebu proteinskih maski, hranljivih ulja i drugih tretmana za negu kose.

Pročitajte i ovo: Faux-Out tehnika koja će preporoditi vašu kosu

Izbegavajte hemijske tretmane bojenja kose češće od dva puta mesečno. Suncokretovo, arganovo i laneno ulje, kao i ulja makadamije i semenki grožđa. Svakodnevno stilizovanje kose aparatima koji emituju toplotu, može dovesti do isušivanja vlasi i pojave ispucalih krajeva. Ukoliko želite da ubrzate rast kose, redovno hidrirajte kožu glave i održavate skalp čistim. Ovo je jednako važno kao i pravilna nega kose i snabdevanje folikula dlake hranljivim materijama.

Pročitajte i ovo: Frizure koji će biti u trendu 2023. godine

Kako da izberete pravi šampon za brži rast kose

Birajte proizvode sa nekim od sledećih sastojaka: beli luk, kopriva, ruzmarin ili ricinusovo ulje. Kopriva pospešuje cirkulaciju, čisti skalp od masnoće, ublažava upalne procese, ojačava kosu iz korena, daje joj sjaj i sprečava njeno opadanje. Takođe, možete sebi da priredite masažu glave jer tako poboljšavate cirkulaciju, a ćelije brže dopremaju kiseonik i proteine do korena kose i na taj način se stimulišu folikuli dlake. Za masažu izaberite ulje koje hrani i hidrira kosu i kožu, podstičući brži rast zdrave kose.

Pegla i figaro

Pokušajte da iz upotrebe izbacite peglu i figaro. Umesto toga, kosu možete da fenirate ili uvijate na četku, a ako niste spretni u tome, možete da je uvijate na viklere. Naravno, nekada jednostavno nemate vremena i u žurbi vam preostaje samo da iskoritite figaro, ali to svedite na minimum.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZULI (@lia_hairdesign24)

Pročitajte i ovo: Samo jedno slovo vas deli od bujne kose!

Naslovna fotografija: instagram.com/iris_ermine

Dragana Stojanović

Comments