Sukob ne mora obavezno biti svađa u kojoj reagujete impulsivno (napadački i odbrambeno) i govorite stvari koje ne mislite stvarno. Potpuno je razumljivo ako težite da izbegnete sukobljavanje koliko god je moguće, ali i sami znate da to nije moguće – sukobi su neizbežni, a pokušaj da ih zaobiđete može negativno uticati na vaše odnose.

Sukobljavanje može biti zrelo raspravljanje u mišljenjima, konstruktivno iznošenje svojih osećanja i prilika za rad na konfliktima, koja može osnažiti vašu vezu i doneti veću bliskost.

Kako sukobljavanje može doprineti vašoj vezi

Sukobljavanje donosi značajne promene

Konflikti bacaju svetlo na delove odnosa koji ne funkcionišu, iznose neprijatne istine na površinu, što vam omogućava da napravite neophodne promene i prilagođavanja, kako bi se vaša veza razvijala. Problemi koji se guraju pod tepih, mogu dovesti do toga da previdite velike izazove u svom odnosu, a ako se ne suočavate sa njima i ne rešavate ih na pravi način, oni imaju tendenciju da eskaliraju. Kada sukobljavanje postane neizbežno, obično izazvano nekom sitnicom, koja predstavlja okidač za pokretanje nakupljenog naboja, može biti prekasno za zdravo suočavanje, a svađa može otići predaleko. Nema ničeg lošeg u nastojanju da očuvate mir, ali uverenje da ćete ga očuvati izbegavanjem sukoba je pogrešno i donosi više štete nego koristi. Da, sukobljavanje vas čini ranjivim, ali to pokazuje da vam je stalo do odnosa i da verujete jedno drugom dovoljno, da iznesete svoje najdublje strahove, nezadovoljstva i nade. Kada izbegavate konflikte i ne ulažete napor da ih rešavate, u suštini ostavljate drugu osobu da se sama nosi sa problemima.

Gledajte na konflikte i sukobljavanje mišljenja kao na način da razgovarate o različitim percepcijama i priliku da se potrebe i osećanja izraze bez osuđivanja. Pažljivo slušajte drugu osobu, a kada saopštavate svoje gledište, činite to sa poštovanjem.

Pročitajte i ovo: Kako se svađaš – takvi su ti odnosi

Shvatite šta se zaista dešava u umu partnera

Sukobljavanje pruža priliku da se duboko shvate verovanja i želje druge osobe. Daje vam uvid u njene obrasce razmišljanja i njene granice. Ovo znanje vam pomaže da se osećate spremnije da razgovarate o problemu bez uvredljivosti i neosetljivosti. Stavite se u položaj druge osobe i potrudite se da razumete odakle dolazi njeno nezadovoljstvo. Možda postoje dublji uzroci nerviranja oko trivijalnih stvari. Pokušajte da razumete kako se partner oseća, tako ćete dopreti do suštine pravog problema.

Izbegnuto sukobljavanje može izazvati ogorčenje

Izbegnuti sukobi su problemi koje nikada niste rešili, a niste se ni pomirili sa njima, niste stvarno prihvatili situaciju takvu kakva je. Konflikti nastaju zbog različitih očekivanja i nezadovoljenih potreba, a da biste te stvari rešili, morate priznati da one postoje. Izbegavanje neće učiniti da one nestanu. Ne možete rešavati konflikte ignorisanjem svojih osećanja. Tako vam sukobljavanje može pomoći u oslobađanju i sagledavanju negativnih emocija – što se više sa njima suočavate, to će vam biti lakše da ih se oslobodite, da ne ostanete zaglavljeni u njima. Na kraju, naučite da se ne plašite takvih osećanja.

Ako stalno bežite od sukoba, ne dajete sebi priliku da razvijate sposobnost upravljanja negativnim emocijama, kada se one pojave. Da biste bolje rešavali sukobe, morate se suočavati sa problemima, nezadovoljstvom i neispunjenim očekivanjima i morate uključiti partnera u to suočavanje i dati mu priliku da i on uradi to isto. Kada to ne radite, vaš naboj će se oslobađati na nezdrave načine, kroz pasivnu agresiju, frustraciju, odigravanje sukoba sa drugim (manje važnim) osobama, odnosno, kroz remećenje vaših ostalih odnosa. Bićete sami sa svojim problemima i umesto komunikacije i poverenja, razvićete ogorčenje, a osećanje ogorčenosti vam može uništiti bliskost.

Niste autentični ako ne zastupate svoje potrebe

Ako uvek žrtvujete ono što jeste, da biste zadovoljili drugu osobu, na kraju ćete izgubiti samopoštovanje i osećaj vrednosti. Ako se previše trudite da ostanete emocionalno sigurni, zapravo sve dublje potiskujete svoja osećanja. A ako krijete svoje pravo ja, ne možete imati stvarnu vezu sa drugom osobom. Počnite da govorite o svojim stvarnim osećanjima, umesto da govorite ono što druga osoba želi da čuje. Govorite istinu o sebi. Vaš partner zaslužuje da zna vaše pravo mišljenje i osećanja. Koristite sukobljavanje kao sredstvo da osporite svoja stara uverenjai pretpostavke i stvorite prostor za produktivne razgovore. Dok se krećete kroz konflikte i pronalazite rešenja i kompromise, vaša veza se osnažuje.

Veoma je važno da promenite stavove koje imate o sukobljavanju – nemojte preptostavljati da to što imate sukobe znači da nema ljubavi. Ljubav nije apsolutno slaganje, već sposobnost da upravljate svojim odnosom i kada se ne slažete i da pronalazite konstruktivna rešenja, smelost da se založite za sebe i uđete u raspravu, ne očekujući da nametnete svoje potrebe, već da o njima diskutujete. Nije lako ostati smiren i pun poštovanja, kada vas emocije preplavljuju, zato je pametno da uzmete pauzu, dok se ne smirite i dok ne budete u stanju da jasnije razmišljate – pauza nije izbegavanje, to je priprema za konstrukivan dijalog. Koliko god vam sukobljavanje teško padalo, na kraju ćete shvatiti koliko je to važno za vaš odnos, jer ćete znati da uvek možete zajedno rešiti sve što vam se nađe na putu.

Pročitajte i ovo: 5 razloga zašto TREBA da se svađate sa dečkom

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments