Verovatno vam je više puta u životu rečeno „opustite se“ – od strane terapeuta za masažu koji postavlja raspoloženje, dobronamernog partnera koji pokušava da pomogne, ili onog prijatelja koji izgleda uvek ostaje hladan, bez obzira šta se dešava. Ali taj poziv na opuštanje često nije imao efekta. Ponekad ste ga doživeli i kao uvredu. Toliko toga zavisi od konteksta, ali zavisi i od toga kakve su vaše veštine opuštanja.

Da, opuštanje je veština. To nije magija koja izaziva stanje smirenosti i nije dugme koje možete da pritisnete da biste odjednom prešli u „režim hlađenja“. Možda zvuči razočaravajuće, ali može biti i olakšanje.

Možda ste i sami sebi mnogo puta rekli da treba da se opustite, samo da biste otkrili da niste u stanju da sledite sopstvene instrukcije. Zapravo, prisilan pokušaj da se opustite, može pogoršati stres i napetost.

Opuštanje ne možete da uključite i isključite poput prekidača za svetlo, ali možete naučiti da baratate alatima za lagano dovođenje u opušteno stanje. A baratanje tim alatima je veština opuštanja, koja se razvija u praksu i postaje podrazumevano stanje. Kada dođe do stresa, spremniji ste da se sa njim nosite.

Kada zamišljate opuštenost, možda imate u glavi sliku sebe na tropskoj plaži, sa koktelom u rukama, ali veštine opuštanja ne zavise od luksuzne geografske lokacije i osvežavajućeg napitka. Kada razvijete relaksaciju kao veštinu, možete je koristiti gde god se nalazili.

Ovo su neke strategije za izoštravanje veštine opuštanja

Napravite prostor

Stvaranje prostora je prvi korak za negovanje veštine opuštanja. I tu nema žurbe. Ne možete forsirati opuštanje i takmičiti se sa satom. Kreiranjem prostora za opuštanje, eliminišete verovatnoću da ćete morati da se uključite u neku aktivnost, bilo da jurite da zauzmete parking mesto, ili da stignete na posao. Umesto toga, opuštanje može biti pijuckanje čaja ili kafe, pre nego što izađete iz kuće, sa osećanjem da imate svo vreme ovog sveta na raspolaganju. Ili korišćenje pauze za ručak da prošetate, umesto da još nešto završite „na brzaka“. Nenerviranje što ste zaglavili u saobraćajnom „crvenom talasu“ i shvatanje gužve i zastoja kao prilike da slušate muziku. Naravno, opuštanje može imati mnogo oblika, ali kvalitet je isti – ono nastaje kada imate vremena i prostora da to sebi dozvolite.

Kako, dakle, da kreirate prostor? Zamislite taj prostor kao postavljanje margina, na kojima označavate teritoriju – na primer, ako vaš radni dan započinje uzastopnim sastancima, ili rešavanjem hitnih predmeta, možda ćete želeti da se odmah bacite na posao, da biste što pre završili sa najvećim obavezama. Umesto toga, pokušajte da odvojite nekoliko trenutaka da se prvo „smestite u sebe“, odnosno u sadašnji trenutak – to je jedna od važnijih veština opuštanja. Možete otići do toaleta, iako ne morate, da biste se prošetali, možete doneti čašu vode, ili jednostavno sedeti i osećati svoje telo. Kakve su senzacije? Možda deluje beznačajno, ali ovi mali trenuci se sabiraju!

Šta može sabotirati veštine opuštanja

Znajte da uznemireni um – mrzi prostor. Jer to je prazan prostor, prazan hod, a uznemiren um, anksioznan, ili pod stresom, mrzi prazan prostor i želi da popuni sav koji može. Veruje da je više bolje. Ako to ne uradi, možda ćete morati da osetite neprijatna osećanja koja se pojavljuju u prostoru, a um želi da izbegne nelagodnost, po svaku cenu.

Prostor vam nije dat, to je privilegija i nemate uvek isti pristup. Kada satima putujete na posao, imate malu decu, stare roditelje, radite dva posla – prostor je ograničen i time još dragoceniji. A isto važi i za opuštanje. Može biti izazovno da pronađete malo mogućnosti za izdvajanje prostora u bilo kojoj situaciji. Jer, imate pravo na to. A što češće sebi stvarate prostor, to vam lakše i prirodnije ide.

Veštine opuštanja može sabotirati i osećaj da dva minuta svesnog disanja pre počekta posla ne prave neku razliku. Ali, pedeset dvominutnih disanja raspoređenih tokom radne nedelje – itekako ima uticaja. To je kao da sebi dajete male odmore redovno, umesto da čitav godišnji odmor potrošite u jednom mesecu. Malo po malo, oslobađa se pritisak, tako da nivoi stresa ostaju niski.

Takođe, vaše veštine opuštanja sabotiraće svi oko vas, i zato morate čuvati svoj prostor. Jednom kada ga kreirate, morate da ga održavate i branite, jer će biti napadan sa svih strana. Sve i svi u vašem životu, težiće da vam oduzmu taj prostor – vaš partner, deca, pas, računi, komšija, prijatelji, majstori…život se dešava, a prostor nestaje, ako ga pustite. Morate ga čuvati kao nešto najdragocenije (što i jeste) – to je kao postavljanje zdravih granica. Vaše potrebe su važne i imate pravo da ih ispunite. I to je sve što ikome možete ponuditi kao objašnjenje, ako i toliko.

Veštine opuštanja – veza između uma i tela

Kada imate prostor kao osnovu, možete ga koristiti da se dublje povežete sa sobom, da stupite u kontakt sa onim što vam je potrebno i što je od vitalne važnosti za vaš mir i mentalnu stabilnost. Da biste to izveli, možete se opuštati vežbom zatezanja i opuštanja mišića – jedan po jedan mišić na celom telu, ili sve odjednom, za brzu relaksaciju. To može biti nešto najbliže prekidaču za uključivanje i isključivanje opuštanja.

Veštine opuštanja koje nudi Joga nidra, kao i drugi lagani oblici joge, nenadmašna je. Posle svake asane, ide Savasana – ležite na leđima, dišete i opuštate se. Tako se obnavlja energija i umiruje um.

Hodanje je još jedna dobra opcija – mnogi ljudi primećuju da jasnije razmišljaju kad se kreću, a to je zato što im se um opušta i oslobađa. Najbolja je šetnja u prirodi, ali i jedan krug oko bloka u pauzi za ručak, takođe radi!

I, setite se Šveđana – oni praktik5 uju fiku, odnosno, prave dnevne pauze da pijuckaju kafu, pojedu parče torte, druže se sa prijateljima. I to rade svakog dana. To je izgubljena umetnost stvarnog uživanja u opuštenim trenucima.

Pročitajte i ovo: 5 aplikacija za meditaciju i opuštanje

Izađite iz glave

Veći deo vremena, razmišljate. Čak i kad se ne bavite nekom određenom temom, misli vam prolaze kroz glavu i kovitlaju se, velikom brzinom, u velikim količinama. A veliki deo stresa i anskioznosti dolazi od vrtloga misli. Neophodno je da povremeno izađete iz glave, a to ćete učiniti fokusiranjem na svet fizičkih senzaicja – vežbanje, ples, rad u bašti, heklanje, sport, borilačke veštine, joga…

Veštine opuštanja i upravljanje mislima

Pratite svoje misli, odvajajući one na koje želite da se fokusirate od onih koje želite da odbacite. Ove druge mogu biti naročito lukave i nametljive i teško je osloboditi ih se, pa ih možete prepoznati i označiti uz pomoć kognitivnih izobličenja. To su crno bele misli, kao i preterana generalizacija, najgori scenariji, shvatanje svega lično, a to su i pretpostavke da znate šta neko misli (čitate mu misli), odbacivanje pozitivnosti (sve dobro se dešava slučajno), kritkovanje sebe i osećanje stida zbog svojih postupaka, uverenje da su sve vaše emocije odraz apsolutne istine, etiketiranje sebe i drugih (glup, lud, neodgovoran). Uhvatite sebe u ovim kognitivnim distorzijama i prepravite scenario. Pišite – izolujte beskorisnu misao, primetite emociju koja ide uz nju, pronađite koja je distorzija u igri, smislie uravnoteženiju i objektivniju misao, konstatujte emociju koja proizilazi iz revidirane misli.

Idite tamo gde energija teče

Sedite sami sa sobom, posmatrajte svoje misli, osećajte svoja osećanja, pratite senzacije u telu, to vas dovodi u intimnu vezu sa vašom energijom. Jednom kada upoznate tu vezu, možete pratiti energiju, da biste sebi iz trenutka u trenutak pružali ono što vam treba. A to može biti obrok sa više proteina, dremanje kada ste iscrpljeni, ili bilo šta drugo, što podržava ili obnavlja vaš energetski protok. Veštine opuštanja spadaju u načine da brinete o sebi.

Veštine opuštanja na nivou umetnosti

Ugrađivanje opuštanja u svoju svakodnevicu, usvajanje ove prakse, postaje vaše prirodno stanje i odbrana od sveta koji je oko vas u hiperpogonu. To je način da upoznate mesto unutrašnjeg mira i načine da se nađete na tom mestu, uvek kada vam je potrebno. Da to mesto smatrate svojom normalom. A to veštine opuštanja podiže na nivo umetnosti – postajete majstor, kada ih praktikujete prirodno i spontano, a ta umetnost je zapravo, umeće praktikovanja ljubavi prema sebi.

Pročitajte i ovo: Trenutak za opuštanje – napravite SPA dan kod kuće

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments