Kad vam se ponavljaju obrasci veze i stalno vas privlače narcisoidni tipovi, koji vas povređuju, ne možete da se ne zapitate da li nešto nije u redu sa vama. Zašto se uvek nađete slomljenog srca, pokušavajući da verujete nekome ko zloupotrebljava vaša osećanja? Osećate da nešto nije u redu sa tim osobama, čak i ako ne možete da odredite šta im nedostaje i neodređeno ih nazivate „psihopatama“, ogorčeno se šalite na svoj račun, govoreći kako prosto volite „psihopate“, jer su zanimljiviji i uzbudljiviji od „normalnih“, verujući da ni sami niste baš „normalni“.

Svako može da „padne“ na šarm, i nikome dijagnoza ne piše na čelu, tako da je sa vama verovatno sve u redu. Samo niste naučili lekciju. I morate razmotriti osnove – dakle, šta su narcisoidni tipovi?

Spektar narcističkog poremećaja ličnosti opisuje osobe koje nemaju empatiju, kontrolišu vas, gaslajtuju, vrše mentalno i emocionalno (pa čak i fizičko) zlostavljanje, a zatim demonstriraju impresivan prikaz kajanja, dok pritom uopšte ne mogu da vide uzrok i posledicu svojih postupaka, kao razlog da zatraže pomoć. Deo poremećaja je i to da narcisoidni tipovi nikada ne bi sebe tako mogli da opišu – oni ne shvataju ideju da bi se pojam „narcis“ mogao primeniti na njih. Oni se igraju vašim osećanjima, stvaraju dramu, i vi se uvek iznova „pecate“ samo da biste bili skinuti sa udice i bačeni nazad, a zatim ponovo „upecani“, dok je vaš osećaj integriteta sve labaviji i sve više sumnjate u sebe.

Narcisoidni tipovi nas mogu uvući u romantične veze, jer su obično šarmantni i harizmatični. Čak i kad shvatamo da su manipulatori, oni i dalje, začudo, ostaju privlačni. Nude nam intelektualne i verbalne izazove, a to je zanimljivo, drugačije, seksi. Sve, samo ne dosadno. Osećamo se posebno, jer smo predmet njihove pažnje, a oni se oslanjaju na naše stalno uzbuđenje zbog toga. I to može potrajati dosta dugo, čak i kada uvidimo njihovu nesposobnost da se zdravo zainteresuju za stvari na koje bi trebalo da obrate pažnju.

Istina je da se svako može naći u vezi sa narcisodinim tipom i istrajavati u takvoj vezi, dovodeći u pitanje svoju inteligenciju i zdrav razum. Istina je i da svako u sebi ima dozu narcizma, jer zdrava doza ima svoje prednosti. Međutim, većina nas shvata kada deluje sa pozicije sebičnosti i nesigurnosti i nastavlja da koriguje svoj kurs, naročito kada nam neko na to ukaže.

Pročitajte i ovo: Huvering – lukavstva koja će vam narcis servirati da bi vas ponovo pridobio

Ipak, obrasci odnosa su važni i važno je razmišljati o tome šta nas podsvesno privlači narcisoidnim partnerima i čini nas podložnim njihovim igrama. Ali to ne znači da nešto nije u redu sa nama. To samo znači da još nismo imenovali svoj obrazac i nismo doneli svesnu odluku da ga promenimo. Nesvesno smo izabrali da „grlimo kaktus“ – to jeste stvar izbora (iako on nije svestan), jer niko nas ne može suptilno ili otvoreno zlostavljati, bez naše dozvole i pristanka.

Naši prvi uticaji i primeri u životu su, naravno, naši roditelji. Ako ste imali roditelje kojima ste želeli da ugodite, sigurno ste naučili kako da se savijate i pravite od sebe osobu koja će izazvati i zaslužiti više pažnje i ljubavi. Kao što se često govori, prihvatamo ljubav za koju mislimo da je zaslužujemo, a to uverenje o zaslužnosti nosimo iz svojih, funkcionalnih ili nefunkcionalnih porodica. Možda smo naučile od svojih majki da je umanjivanje, opravdavanje i prelaženje preko lošeg ponašanja muškarca normalan deo braka. Tek odnedavno ljudi su počeli da analiziraju odnose i da dovode u pitanje svakodnevno ponašanje partnera, koje je manje od poželjnog. Ali sada znamo bolje i imamo više izbora.

Ako ste skloni da udovoljavate drugima, sviđa vam se osećaj da ste potrebni, uživate u tome da nekome budete neophodni, to utiče da narcisoidni tipovi budu privučeni, da teže ka nama, kao i mi ka njima. Sklonost ka bezuslovnoj ljubavi je poput mete za osobu koja želi svu vašu pažnju i fokus. Imate snažnu empatiju, u stanju ste da se stavite na mesto svog partnera, u trenutku? Kada neko ispriča tužnu priču svog života (o nasilnom detinjstvu, emocionalnom zanemarivanju, lošim vezama), možete se osećati kao spasilac i sigurna luka, a to je divan osećaj, koji vas hrani, bar neko vreme.

Kada ste naivni u pogledu ovih stvari, biće vam potrebno mnogo više vremena da primetite šta se dešava u vašoj vezi. Svoju privrženost osobi koja vas loše tretira, možete videti kao lojalnosti i stabilnost, umesto da prepoznate zavisnost.

Kako razbiti obrazac i prevazići privlačnost prema narcisoidnim tipovima? Na vama je da shvatite da (bez obzira koliko dugo, pažljivo i s ljubavlju grlili taj kaktus), nećete uspeti da ubedite narcisoidnu osobu da suštinski sukobi u vezi nastaju zbog njenog poremećaja ličnosti. Možda nećete smeti to ni da joj pomenete, jer znate da će burno reagovati na bilo kakav „napad“ na njenu ličnost. To je zabranjena tema.

Razmotrite sebe – tu divnu osoba koja jeste, a naročito koja ste bili pre nego što ste se zaljubili u nekog zbog koga ste počeli da se osećate nedovoljno, ili previše, ili nezaslužno.

Pronađite terapeuta. Uz vašu spremnost da ispitate šta je dovelo do tog (ili tih) odnosa, prošlih i sadašnjih, sve će izaći na videlo, sa pravom osobom, koja sedi preko puta vas i razgovara sa vama. Vaša navika da „grlite kaktus“ imaće pažnju koju zaslužuje.

Prekidanje ovog obrasca, zatvaranje puteva kojim narcisoidni tipovi tako lako dolaze do vas, jedna je od najzdravijih stvari koje možete učiniti za sebe.

Pročitajte i ovo: Šta stvarno misli narcis kad izgovara ove fraze

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments