Ne postoji ništa što može brže da vam pokvari zabavu, kao cipele u kojima posle nekog vremena ne možete ni da stojite, a kamoli da igrate. Ne želite da provedete praznične žurke sedeći, krišom se izuvajući ispod stola, a želite da nosite svoje divne nove sandale? Visoke štikle su imperativ prazničnog autfita, sve ste već osmislili i opremili se šljokicama, srcima, zvezdicama i mašnicama, spremni da zakoračite u Novu godinu, najglamuroznije moguće. Ali taj korak ne treba da vas boli i ne treba da osakatite stopala zbog lepote. A bilo bi dobro i da možete da podnesete hodanje u obući i kad praznici prođu. Dakle, imate vremena da preduzmete potrebne korake – za bezbolne korake – i pripitomite svoje visoke štikle, pre nego što se bacite u provod.

Evo kako da nosite visoke štikle bez žuljeva i bolova

Razgazite ih pre zvaničnog obuvanja

Ima nečeg posebno primamljivog u obuvanju novog, svetlucavog para sandala direktno iz kutije – miris im je poseban, nigde nisu presavijene, đonovi su glatki – vaše visoke štikle izgledaju čarobno, kao iz „Pepeljuge“ i vi se u njima osećate kao da idete u susret sudbini. To je nešto što svaka žena razume, pošto verovatno imamo neki poseban moždani centar za romantiku. Ali praktičnost vam neće oduzeti taj osećaj, zato mudro razgazite svoje nove visoke štikle, pre nego što provedete u njima celu noć. Kako ćete to najlakše učiniti? Obujte deblje čarape, navucite cipele i zagrejte ih fenom dok su vam na nogama. Vodite računa da fen ne priljubite uz materijal, ne želite da ih oštetite, već samo da ih ugrejete, na ključnim mestima. Kombinacija toplote i debelih čarapa, oblikovaće ih prema vašim stopalima, kao da ste ih nosili nedeljama. Tragovi nošenja će biti zanemarljivi, a kriza sprečena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Visoke štikle zahtevaju veštinu kretanja

Hodanje je nešto što umete, zar ne? Ali visoke štikle nisu isto što i starke – hod u njima ne ide baš spontano i zahteva malo promišljanja. Pošto ne želite da nabadate, jedva održavajući ravnotežu i delujete kao da samo srećom izbegavate da pri svakom koraku padnete na nos, morate uvežbati da ne spuštate celo stopalo odjednom, već prvo petu. Takođe, moraćete da promenite težište – prirodno ćete težiti da se nagnete malo unapred, kako biste održali ravnotežu, ali pokušajte da doživite svoja kolena kao amortizere, da zadržite uspravna leđa (sa blagom tendencijom da „povučete“ malo unazad), kako biste izbalansirali težinu i lakše hodali u visokim štiklama.

Pročitajte i ovo: Visoke potpetice nekad i sad (GALERIJA)

Usporite (zaljuljajte kukovima)

Visoke štikle će vas sprečiti da održavate tempo na koji ste navikli. Pored vežbanja da zakoračite prvo petom i održavate ravnotežu, morate usporiti korak. U visokim štiklama morate hodati kao da imate svo vreme ovog sveta – nema žurbe, a naročito nema trčanja. Uspostavite stabilnost, zamislite opruge u kolenima, olabavite kukove i krenite lagano – vi ste vitka galija koja plovi pod noćnim nebom i svetlucavim zvezdama, potpuno ste opušteni, nigde ne žurite i odlično se provodite (vizuelizacija će pomoći da osnažite nesiguran hod). Ako se ispostavi da morate malo više ljuljati kukovima da biste „lagano plovili“ samo napred, upotrebite balans zadnjeg trapa i zabavite se u ulozi fatalne zavodnice.

Visoke štikle – koliko je to u centimetrima?

Ako niste navikli da nosite štikle, osećaćete se kao da gubite tlo pod nogama na bilo kojoj visini. Ali tada zaista ne pokušavajte sa dvanaesticama – držite se štikli visokih do 7 ili 8 centimetara (i to će biti dovoljno izazovno). Ako ste veteran na štiklama, možete nositi najviše moguće (i gaziti sopstvene rekorde u vrtoglavosti).

Budite spremni

Priprema za preživljavanje provoda u štiklama znači asortiman raznih proizvoda za prilagođavanje obuće stopalu. Koliko god da su vaše nove visoke štikle otvorene i dekadentne, na nekim mestima se moraju držati za stopalo – i tu će pritisak biti najveći. Čak i ako ste ih razgazili i ako vam ne naprave otvorene rane, boleće vas mesta na kojima stopalo naviše pritiska obuću. Strateška mesta su pete, malići i palčevi, a ako vaše fensi štikle imaju kaišiće i kopče, verovatno ćete ih osećati pri svakom koraku. Dakle, nabavite silikonske uloške za pete, flastere i sve drugo što može biti od pomoći. Imajte ih u tašni, čak i ako mislite da vam neće biti potrebne.

Carstvo štikli nasuprot kraljevstva praktičnosti

I najzad, budite krajnje, neromantično i ubitačno delotvorno praktični – ponesite rezervni par štikli. Ma ponesite i baletanke. Ispozirajte u prvom delu večeri (dok su svi još realitivno trezni), napravite fotke i snimka i izreklamirajte svoje nove štikle (i svoje noge u njima), a onda, kad se atmosfera zagreje i počne da isparava, izvadite iz torbice (sigurno ste svesne šta sve može da stane u torbicu) visoke štikle od prošle godine, one koje ste razgazili i nosili više puta i koje su vam daleko udobnije i diskretno ih zamenite. Možete se kladiti da niko neće primetiti promenu. Osim možda u vašem izrazu lica, koji će postati opušteniji i prirodniji. A ako stvari postanu zaista otkačene i poželite da se penjete na stolove, ili da skačete naokolo i bacakate se, pređite na baletanke (možete i bosi, ali nije preporučljivo – sigurno se nešto negde već razbilo i prosulo).

I ne zaboravite – ne postoje toliko lepe i značajne visoke štikle, zbog kojih biste trpeli bolove, ili još gore, propustili ludovanje!

Pročitajte i ovo: Voliš da nosiš štikle? Predstavljamo ti 10 najskupljih cipela sa visokim potpeticama na svetu

Naslovna fotografija: instagram.com/jlboutiquestore1

Brankica Milošević

Comments