Posle svih napetih, snažnih i simboličnih planetarnih aspekata koji su delovali retrogradno i zahtevali od nas da se preispitujemo, radimo na svojim unutrašnjim sadržajima, osvešćujemo nesvesno, tumačimo snove, isceljujemo sebe i druge, pronalazimo u sebi zahvalnost i oproštaj i integrišemo svoja osećanja, 2022. godina završava se u velikom stilu – Merkur je retrogradnim hodom krenuo od 29. decembra i predstavlja poslednju retrogradnost ove planete u ovoj godini, ali i prvu u novoj 2023. 

Verovatno ste već osetili preretrogradni uticaj Merkura, planete koja vlada  umom i glasom, komunikacijom i tehnologijom, koji će potrajati do 18. januara (i nekoliko dana posle, koliko treba „senci“ da se povuče).  

Drevni astrolozi su verovali da kada planeta krene retrogradnim hodom, ona putuje kroz podzemni svet, prikupljajući skrivene i izgubljene poruke i donoseći ih iz senke u svetlost. Neposredno pre ulaska u podzemni svet, Merkur se poravnava sa Venerom, planetom ljubavi, lepote, veza i novca i njihov poljubac na rastanku obojiće naše iskustvo ove retrogradne energije.

Naši odnosi su u prvom planu i možemo pronaći mnoge Merkurove poruke usredsređene na naše odnose ne samo sa voljenim osobama, već i sa sobom. U tihom periodu koji sledi, samoisceljenje može biti glavni zadatak, koji ćemo obaviti kroz prakse samopomoći i pronalaženja načina da se osećamo dobro zbog sebe, da nam bude udobno u sopstvenoj koži i prijatno u sopstvenom društvu. 

Retrograni uticaj Merkura pridružuje se retrogradnom uticaju Marsa, planete akcije, energije i motivacije, koja je na putu kroz podzemni svet do 12. januara 2023. Zajedno, definitivno će pojačati ukupne retrogradne efekete koje doživljavamo. 

Kad god neka planeta krene retrogradno, to je znak iz Univerzuma da razmislimo, vratimo se na stvari preko kojih smo „pretrčali“, obratimo pažnju na poruke i informacije koje nismo uzeli u obzir i da oslušnemo šapat svoje intuicije. 

Dok su Merkur i Mars na svom retrogradnom putu, možemo se osećati malo tromo, ili se naći u igri „korak napred, dva koraka nazad“,  a takođe nam može nedostajati jasnoća razmišljanja sa mesta hladne racionalnosti. Pokušavamo da vidimo kroz maglu i odlučimo šta je najbolje za nas, ali se oblici odluke ne ukazuju i to nas frustrira. Pošto Merkur vlada komunikacijom i misaonim procesima, biće dobro da obratimo posebnu pažnju na to šta izgovaramo i da svesno biramo reči koje ćemo nekome uputiti. Vatreni Mars ne doprinosi jasnoći i sabranosti, upravo potpiruje nepromišljenost i impulsivnost pod nabojem osećanja, pa će biti daleko lakše reći i uraditi stvari zbog kojih sledi kajanje, nego pružiti otpor i ostati odmeren i taktičan. 

Pročitajte i ovo: 5 horoskopskih znakova koji u 2023. godini menjaju svoj ljubavni status

Ako se borite sa preplavljujućim emocijama u ovom periodu, svakako bi vam bilo najmudrije da se usamite i posvetite povezivanju sa svojim osećanjima, daleko od buke i uticaja drugih ljudi – i daleko od prilika da govorite pre nego što razmislite i da nekoga povredite, ili stvorite neprijatelja. 

Imajte ovo na umu prilikom porodičnih susreta tokom praznika – retrogradni uticaj Merkura udruženog sa Marsom, osećaju svi oko vas, a koliko njih je spremno da se obuzda, da razmišlja objektivno i izražava se jasno (uključujući i vas)? Ako vodite razgovore o teškim temama, pokušajte da budete empatični prema drugima (ali i prema sebi), postavljajte pitanja, budite radoznali i ostanite otvorenog uma. Ukoliko osećate da je to previše za vas, pokušjate da ostanete neutralni i da se fizički izmestite iz okruženja koje vas uvlači u drame. 

Dozvolite sebi da se odmarate (možda i više nego što mislite da vam treba), usporite, dajte sebi vremena za razmišljanje pre delovanja i držite čvrsto svoje granice. Ne morate da prisustvujete svakom skupu i događaju ako to ne želite i ako to nije dobro za vas. 

Vreme praznika može biti teško za one koji tuguju, a sa retrogradnim Merkurom i Marsom, možete se utopiti u tuzi koju osećate, ili vas može preplaviti tuga zbog stvari za koje ste verovali da ste ih preboleli. Ne odbacujte ta osećanja i ne pokušavajte da se odbranite – šetnja stazom osećanja u vrtu sećanja u ovom periodu ima terapeutsko dejstvo. Posvetite svoje misli i osećanja onima koje ste izgubili (i emotivno i fizički), ukažite počast svojoj izgubljenoj ljubavi, setite se s nežnošću voljenih osoba koje više nisu među nama, izrazite svoju ljubav i poštovanje kroz neki čin, koji za vas ima značenje – upalite sveću, spremite omiljeno jelo te osobe, razgovarajte sa njom u mislima, ili glasno. 

Ako u ovom periodu putujete, svaki detalj proverite više puta – cene, rezervacije, kovid ograničenja, pravila o prtljagu. Pripremite rezervni plan, u slučaju kašnjenja, otkazivanja letova i drugih tehničkih problema, koje retrogradni Merkur rado i redovno uzrokuje. Ali, to nije zlurad postupak (iako vas može izludeti) – to je način na koji vas retrogradni uticaj Merkura navodi da shvatite da se sve dešava sa razlogom i da ste uvek tamo gde treba da budete i da treba da verujete Univerzumu, čak i kada se rezervacije gube, letovi otkazuju i promene nastupaju u poslednjem trenutku. 

Merkur nam pomaže da dostignemo i održimo otvorenost uma za mogućnosti koje Univerzum donosi i da ih prepoznamo tamo gde obično vidimo ograničenja i uskraćenost. 

Astrolozi upozoravaju da početak 2023. sa retrogradnim Merkurom i Marsom, nije baš pravo vreme za donošenje novogodišnih odluka, ali da je zato dobro vreme za „privezivanje labavih krajeva“ i preispitivanje projekata, snova i zadataka kojima želite da se posvetite. 

Retrogradno kretanje Merkura spada u prirodni ritam i kosmički ciklus i kada se otvorite za rad sa ovom energijom, možete ustanoviti da vam je intuicija pojačana – tada su vam poruke koje vam retrogradnost donosi iz podzemnog sveta dostupnije i jasnije. Možete steći dublje uvide kroz svoje više ja i kroz duhovne vodiče. Sa Merkurom u podzemlju, sposobnost povezivanja sa podsvesnim umom, magijskim carstvom i psihičkim uvidima može se mnogostruko povećati, zato nemojte propusti ovu vožnju unazad! 

Ako stvari nemaju mnogo smisla u spoljašnjem svetu, vratite se u unutrašnji, poručuje retrogradni Merkur, glasnik bogova, čuvar izgubljenih poruka, strogi učitelj, koji nas vraća na lekcije koje nismo naučili – u svrhu našeg isceljenja, rasta i razvoja. 

Pročitajte i ovo: Evo koji horoskopski znaci mogu da funkcionišu zajedno

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments