Sigurno ste nekada u restoranu poručili pečeno meso preko kog se naravno nalazio ruzmarin. Ova biljka sve češće je “tajni sastojak” u raznim jelima jer daje specifičnu i prepoznatljivu aromu. Osim toga, miris ruzmarina je često prisutan i u aromaterapiji jer se veruje da pozitivno utiče na nervni sistem tela. Istraživanja su čak pokazala da ulje ruzmarina ima anagletički efekat sličan lekovima protiv bolova. Ali njegova najvrednija upotreba jeste upravo u svetu lepote jer gotovo da ne postoji preparat za negu koji u svom sastavu ne sadrži ovu neverovatnu biljku, a u poslednje vreme ulje ruzmarina koristi se i za kosu.

Na koji način ulje ruzmarina utiče na vašu kosu i da li je istina da sprečava gubitak kose ili stimuliše novi rast? A možda i jedno i drugo?

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CLU (@clujarobi)

Pročitajte i ovo: Kako da održite glow kože tokom praznične sezone

Ruzmarin je, dakle, lekovita biljka koja se koristi za lečenje raznih bolesti, uključujući i iritaciju kože i gubitak kose. Veruje se da ulje ruzmarina ima snaža antiinflamatorna svojstva koja podstiču rast kose i vlasišta. Poboljšava cirkulaciju pa samim tim može efikasnije da deluje. Može se reći da je oporavak kose uljem ruzmarina brz, ali tu nije kraj njegovog dejstva. Ulje ruzmarina takođe sprečava gubitak kose, hidrira je i čini gušćom u jačom. Ovo je potpuno prirodan način za rešavanje gotovo svih problema koje sa kosom imate, od alopecije do opadanja prouzrokovano stresom, brzim načinom života i manjku vremena da se prosto posvetite sebi u potpunosti. Ovo ulje će poboljšati vaše opšte zdravlje i zdravlje vaše kože glave.

Kome je namanjeno ulje ruzmarina

Dokazano je da je ulje ruzmarina pogodno za sve, ali se posebno ističe da je sjajno za one kojima se kosa često masti, uz to narvno i onima koji su kosu na neki način oštetili, ulje će ujednačeno da deluje na celo vlasište i da je oporavi. Preporučuje se da ako poželite da svoju kosu lečite uljem ruzmarina, neposredno pre početka procesa, kosu osvežite šišanjem krajeva jer ćete tako obezbediti dobar temelj za rad. Svakako, oštećeni krajevi koje niste šišali će usporiti rast kose i dejstvo ulja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marlène Rougier (@marlene_rougier)

Pročitajte i ovo: Neverovatni trik koji će vaše usne učiniti punijim

Na koji način se ulje koristi

Možete da ga kortsite za lečenje kose i kože glave na različite načine. Međutim, preporučuje se da to bude vaša noćna rutina jer ruzmarin takođe umiruje i prijaće vam da spavate uz njegov miris, san će vam biti zdraviji. Upotreba ulja može da bude u toku vikenda ili u toku slobodnog dana (nanesete ga noć pre), jer bi bilo poželjno da ga na kosi držite nekoliko sati. Ulje utrljajte u koren, a zatim ga četkom razvucite do krajeva. Kosu možete da vežete u rep ili punđu, ali ne zatežite previše. Nakon samo nekoliko upotreba videćete razliku, a shvatićete i koliko je ovo ulje dobro da ćete ga ubaciti i u rutinu nege kože lica, a čak i tela.

Postoje proizvodi koji u sebi ssadrže ulje ruzmarina, ali njihovo dejstvo će biti slabije, zbog toga se preporučuje da uzmete čisto ulje.

Opadanje kose je čest slučaj i kod muškaraca i kod žena, zbog toga se trudite da kosu negujete prirodnim preparatima i budite uporni i istrajni jer rezultati ne mogu da dođu preko noći. Potrebno je određeno vreme da priroda uradi svoje, ali i sami znate da će ona izvući maksimum i da nećete biti razočarani!

Naslovna fotografija: instagram.com/clujarobi

Dragana Stojanović

Comments