Sigurni smo da se svaka žena susrela sa pitanjem – A kada planiraš da imaš decu? Razumemo, mame se raduju da budu bake, bake žele da budu prabake. Ali, na ovo pitanje se gotovo uvek očekuje potvrdan odgovor. Planiram ih uskoro, planiram u bliskoj budućnosti, planiram kada ostvarim karijerne ciljeve. Međutim, šta se dešava onda kada neko kaže – Ne planiram, jer ne želim decu. Uglavnom, tada dolazi do rasprave ili ubeđivanja da će osoba koja ne želi decu sigurno da se predomisli i poželi ih, i da jednostavno sada možda nije spremna za to. Zašto ovo nije prihvatljiv odgovor?

Mnoge žene ne planiraju da imaju decu, zbog čega se susreću sa konstantnom borbom i traženjem objašnjenja i izgovora za svoju odluku. Kako se od njih očekuje majčinski instinkt i kako im se vrednost pridodaje samo ako su majke – one pokušavaju da objasne da se možda plaše trudnoće, da se boje da dete neće biti dobro, da je okruženje surovo, da nisu spremne na orgomnu odgovornost donošenja novog života na ovaj svet, a kamoli odgajanja istog. Daju razloge i pravdaju se, kada bi samo jedno “ne želim” trebalo da bude sasvim dovoljan razlog. Nažalost, živimo u društvu u kojem to često nije tako, što žene koje nemaju želju da budu majke stavlja u nezavidnu situaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

Ne želim decu – zašto je to nemoguće za razumeti?

Kad o tome malo bolje razmislimo, zašto bi iko bio primoran na nešto što ne želi? Naročito ako to nešto sa sobom nosi najveću odgovornost, i to za ceo život. Da li smo stvarno u stanju da pomislimo da će išta dobro izaći iz toga što će žena biti primorana da postane majka, što će ići protiv sebe i najverovatnije (ne čak ni namerno) preneti traumu na svoje neželjeno dete? To što bi neko možda bio dobar ili podoban roditelj ništa ne znači, ukoliko osoba to prosto i jednostavno ne želi. Svako dete koje se rodi na ovom svetu zaslužuje da bude željeno, zaslužuje ljubav, pažnju, nežnost, majčinsku ljubav. Zašto mu to uskratiti?

Zato, sledeći put kada vam sestra, kuma ili prijateljica kažu da ne žele da imaju decu, nemojte odmah skakati u svoje zaključke. Razmislite o tome da možda govore istinu. Možda su introvertne, vole svoje vreme i prostor, žele da žive život bez odgovornosti prema drugom, malom ljudskom biću. Mogu imati jedan ili sto jedan razlog za svoju odluku, ali njihova je – i kao takvu trebalo bi da je poštujete. Zamislite da neko od vas zahteva da radite nešto što ne želite i ubeđuje vas da vi to zapravo želite? Sigurno biste osetili bes i nelagodu. A sada zamislite da vam se to dogodi u svakom drugom razgovoru. Nije prijatna pomisao, zar ne?

Pročitajte i ovo: Razgovori koji ne uključuju posao, decu i politiku

Pružite devojčicama opcije dok odrastaju

Mnoge devojčice odrastaju sa ubeđenjem da će kada odrastu postati majke, udati se i živeti porodičan život. To je ono što im je uglavnom “servirano” i ponuđeno, nema tu mnogo opcija. A onda, odrastu i shvate da slika života u kojoj su odrasle uopšte ne mora biti njihova realnost i da mogu same da odluče kako vide sebe. I to je, takođe, sasvim u redu. Ne moramo želeti ono što smo želeli pre deset godina (a možda i bolje da ne). Jer kada bismo devojčice ranije pitali šta žele i kada bismo im ponudili više opcija toga kako njihova budućnost može izgledati, možda bismo se iznenadili onime što bi nam rekle.

Svaka žena zaslužuje svoje pravo na odluku o majčinstvu, i to je jedini ispravan način. Štaviše, to je jedini način da na svet dođe dete koje će kasnije u životu biti srećno, zadovoljno i osećati ljubav prema sebi. I kao što ne želite da vama, koji želite decu, ljudi koji ih ne žele kažu – Ma predomislićeš se, proći će te. Šta će ti dete, žena bi trebalo da radi a ne da rađa, nemojte ni vi govoriti drugima da rade onako kako vi mislite.

Na pitanje da li ćeš želiš da imaš decu, svaki odgovor je ispravan, sve dok je iskren. 

Pročitajte i ovo: Izazovi sa kojima se suočavaju mlade majke

Naslovna fotografija: instagram.com/comely.way

Jovana Pantić

Comments