Sve više je ljudi koji svoj posao obavljaju od kuće, pa samim tim u jednom trenutku odluče da sebi obezbede radni prostor – jer, realno, ako ste više od nedelju dana radili iz kreveta, znate da to ima i svoje mane. Da, možda na prvu pomisao nije tako jer rad od kuće znači da ste u toku dana neobavezno obučeni (možda i u pidžami?), pijete kafu, laptop prenosite iz prostorije u prostoriju i stižete da vodite računa i o kući dok istovremeno radite. Naravno, posle nedelju dana izležavanja, shvatate da vam ipak nedostaje da imate određenu rutinu i da vam i ne prija toliko da svakog dana radite iste stvari jer polako, ali sigurno ulazite u monotoniju koja kasnije može da dovede i do anksioznosti.

Odlučili ste da izaberete jednu sobu ili kutak u stanu i po svom ukusu ga preuredite u malu kancelariju. S obzirom na to da i nama ta tema nije strana, odlučili smo da podelimo nekoliko jednostavnih trikova za preuređenje koji će osvežiti i ulepšati vaš radni prostor.

Pronađite adekvatan kutak ili prostor

Jasno je da nemaju baš svi jednu odvojenu sobu koju mogu da preurede u kancelariju, zato možete da izaberete kutak koji u stanu najviše volite. Većini prija da ima kontakt sa spoljnim svetom, pa bira mesto kod prozora ili balkona, pa će to biti i naš predlog. Radni sto centrirajte tako da bude ispred prozora, ali ostavite mesto između prozora i stola da možete da cirkulišete ili u tom prostoru odlažete potrebne kutije ili papire. Važno je da imate dovoljno prirodnog svetla i da često vetrite svoj radni prostor jer ipak tu provodite više sati. Osim toga, pogled na park, druge zgrade i komšije koje uživaju na terasama će vam sigurno doneti razonodu i lepu energiju.

Pročitajte i ovo: Nova godina, novi prostor – kako da osvežite enterijer dnevne sobe

Minimalizam na radnom stolu

Verovatno se dešava da imate toliko posla u toku dana da na samo kraju na radnom stolu ostane hrpa papira, olovaka, markera i šoljica od kafe. Za početak, obezbedite jednu zanimljivu kutiju u kojoj ćete odlagati sve papire jer nema potrebe da ih gomilate na radnom stolu. Na kraju radnog dana olovke odložite u posebnu posudu i raspremite sto. Minimalizam na radnom stolu je važan jer ne može da vam odvlači pažnju u toku radnog dana.

Klasifikujte papire i napravite TO DO listu

Ovo je još jedan od sjajnih načina da ulapšate svoj prostor, pa zato, kao u onim zabavnim kancelarijama iz filmova, kupite fascikle na kojima ćete pisati datume i rokove, u njih klasifikujte papire i odložite ih na policu ili deo u garderoberu koji je prazan. Poenta priče je da ne opterećujete previše svoj radni kutak i da upravo na TO DO listi napišete šta su vam prioriteti za taj dan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ash Pink (@pink.ash_)

Uskladite boje

Većina komercijalnih kancelarijskih prostora teži sivoj i beloj boji, ako je to ono što vam je stvaralo nelagodu, boje u svom kutku uskladite po sebi, ali ipak, bilo bi dobro da zbog koncentracije to budu zemljane ili neutralne boje.

Unesite toplinu uz detalje

Važno je da radite u prijatnoj atmosferi, a nekoliko detalja će tome doprineti, a samo neki od njih su stona lampa, markeri, rokovnici. Uz sve detalje, bitno je da imate udobnu i kvalitetnu stolicu ili fotelju, dekorativno jastuče i mali prekrivač.

Svakog dana se trudite da svoj radni prostor učinite udobnim kako biste brzo i efikasno rešavali svoje zadatke, ako ćete više nedelja ili meseci raditi online. Bilo bi dobro da imate svoj kutak za rad jer ćete se tako osećati lepše i bolje.

Pročitajte i ovo: Trendovi u dizajnu enterijera na koje treba da obratite pažnju u 2023.

Naslovna fotografija: instagram.com/tapetexwallmaterials

Dragana Stojanović

Comments