Depilacija voskom je najjednostavnija u salonu za depilaciju – odete, kažete šta hoćete, izdržite i vratite se kući, bez nereda, zaostalih komadića voska i savijanja u čudnim položajima. Ali, ako više volite da sami doterujete svoje intimno područje (i potrošite manje vremena i novca), brzo se možete izveštiti i sa malo truda i vrlo efikasno obavljati depilaciju kod kuće.

Ok, nije problem kada je u pitanju depilacija nogu – možda malo više boli na unutrašnjoj strani butina i oko zglobova ili je malo teže naneti vosak na zadnje delove butina, ali depilacija voskom osetljive bikini zone, može delovati zastrašujuće. Međutim, samo treba da pratite uputstva stručnjaka i sa sigurnošću obavite depilaciju bez oštećivanja nežne kože.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Depilacija voskom bikini zone kod kuće

Proverite da li su dlake prave dužine

Ako su dlake predugačke, morate ih prvo skratiti makazicama, jer se dugačke dlake mogu otkinuti, umesto da se iščupaju iz folikula. Ako su prekratke, vosak neće moći da ih uhvati i moraćete da sačekate da malo porastu – oko 5 milimetara, najmanje.

Odgovarajući proizvod za depilaciju voskom

Stručnjaci savetuju da se odlučite za komplet vrućeg voska, koji će najbolje uhvatiti sve dlačice i za koji nisu potrebne trake. Hladni vosak i trake za depilaciju više odgovaraju dlakama na nogama, koje su tanje i lakše se uklanjaju. U intimnom području, dlake su deblje i teže se uklanjaju iz folikula i depilacija voskom koji se nanosi u toplom stanju je idealna.

Depilacija voskom počinje pranjem

Čiste dlake će se bolje zalepiti za vosak i zato se pre depilacije operite sapunom. Veoma je važno da koža i dlake budu potpuno suvi, pre nego što pristupite depilaciji, a za to nije dovoljno samo brisanje peškirom. Sačekajte desetak minuta (bez veša) da se potpuno osušite, a pre nego što nanesete vosak, još jednom „otapkajte“ ovo područje mekim frotirom ili ubrusom. Čista i suva koža i dlake, obezbeđuju bržu i manje bolnu depilaciju voskom.

Nabavite grejač za vosak

Ovo je investicija koja će vam se isplatiti – grejač za vosak će vam pomoći da čitav proces bude uredan (da ne ulepite ringlu voskom) i bezbedan – držaće ujednačenu temperaturu i nećete rizikovati da opečete kožu, niti da izgubite efekat jer se vosak suviše ohladio.

Pročitajte i ovo: Kako da pripremite kožu za depilaciju voskom

Efikasna depilacija voskom

Koji god proizvod da nabavite, pratite uputstva za zagrevanje. Ako nemate grejač, šta god radili, ne zagrevajte vosak u šerpi tople vode. Na pola procesa vosak će se ohladiti i moraćete da ga dogrevate (i skakućete naokolo polugoli). Takođe, uz vosak obično dolazi štapić ili spatula kojom se nanosi, ali savet stručnjaka je da upotrebite meku četku, koja je široka otprilike kao i traka bikini zone koju depilirate. Nanošenje toplog voska četkom je mnogo efikasnije – treba vam samo jedan potez odozgo na dole da premažete bikini zonu odgovarajućim slojem voska i možda kasnije još jedan, da uklonite dlačice koje su vam promakle, ili produbite liniju depilacije.

Depilacija voskom zahteva odgovarajući položaj

Verovatno će vam biti malo nezgodno, ali najbolji položaj za depilaciju prepona jeste da stojite, sa jednom nogom podignutom na ivicu kade ili stolice. Podignutu nogu možete dovoljno „otvoriti“ u stranu, kako biste imali bolji prilaz, a ako je preglednost loša, namestite ogledalo i obezbedite dodatno osvetljenje.

Ukoliko vam je udobnije da sedite, namestite se ispred ogledala, odnosno stavite ogledalo nasuprot sebe (najbolje je da sedite na podu), savijte kolena i široko raširite noge. Da bi vam bilo udobnije, poduprite donji deo leđa jastukom.

Nanošenje voska

U zavisnosti od toga da li depilirate samo prepone, ili uklanjate dlačice i sa pubičnog dela, kao i sa unutrašnje strane karlice, biće vam potreban jedan ili više poteza. Nemojte namazati sve delove pa zatim pristupiti skidanju voska, mažite i skidajte deo po deo. Sloj treba da bude takve debljine da ostane providan (vidite kožu kroz njega), širok oko tri centimetra i dugačak desetak centimetara. Uvek nanosite vosak u pravcu rasta dlaka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Depilacija voskom – tehnika čupanja

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih depilacija voskom kod kuće ne ide po planu, jeste taj što ljudi skidaju vosak pre nego što se dovoljno ohladi, tako da na kraju dobiju samo gnjecav nered. Pustite da vosak odstoji tridesetak sekundi, trebalo bi da na dodir bude čvrst, ali i dalje savitljiv. Zategnite kožu jednom rukom, a drugom povucite u smeru suprotnom od rasta dlaka. Učinite to odlučnim, ujednačenim i brzim pokretom – ne odlepljujete vosak, nego čupate dlake. Boleće vas, to je sigurno. I to je sevajući bol, koji vas ostavlja bez daha, zato bi bilo pametno da pre čupajućeg poteza udahnete duboko i da zatim snažno ispustite vazduh u istom trenutku kad povlačite traku voska. Disanje ima direktan uticaj na simpatički nervni sistem i može vam pomoći da smanjite bol.

Depilacija voskom – završni potez

Kad završite sa čupanjem dlaka, obrišite depilirano područje pamučnim jastučićem (ili tuferom) na koji ste naneli maslinovo ulje. Nežno prebrišite sve depilirane delove i uklonite lepljive ostatke. Maslinovo ulje će pružiti adekvatnu negu iritiranoj koži i pomoći će da se odlepe komadići koji su zaostali na koži. Nakon depilacije voskom, biće vam prijatnije da neko vreme provedete bez donjeg veša, kako bi se maslinovo ulje upilo u kožu, a crvenilo i iritacija umirili.

Pročitajte i ovo: Osam saveta da brazilska depilacija bude manje bolna

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments