Životne promene se obično dešavaju nakon što smo im se izvesno vreme opirali i kada više nemamo nikakav alternativni izlaz – moramo da prihvatimo promenu, ili da donesemo odluku. Ali, životne promene ne moraju biti teške i ne moraju nas uzdrmavati iz temelja – ako im se ne opiremo, već ako ih sami pravimo, na neinvazivan način. To znači da male promene u perspektivi i ponašanju mogu napraviti veliku razliku, a da ne učinimo ništa drastično i da se ništa uznemirujuće ne desi.

Jednostavne životne promene koje menjaju tačku gledišta

Preduzmite akciju

Napravite taj prvi korak, umesto da nastavljate da odugovlačite i oklevate. Želite da budete zdraviji, u boljoj formi? Krenite u teretanu, ili, još jednostavnije, izađite u šetnju. Želite da promenite karijeru? Počnite da istražujete kako da uđete u polje koje vam odgovara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Ljudi se često žale na svoj život, okrivljujući okolnosti i druge ljude za svoju situaciju – najmanji broj njih zaista preduzima korake ka tome da promeni ono što im smeta i krene ka onome što želi. Nemojte biti deo te većine – uradite nešto, sada, odmah.

Shvatite – vaše životne promene su vaša stvar

Provodimo mnogo vremena brinući zbog toga šta drugi misle i postajemo tužni kad shvatimo da drugima nije dovoljno stalo. Pa, možete da pomognete sebi na vrlo jednostavan način – prihvatite da nikoga nije briga.

Ne na način da vas niko ne voli, već na način da sagledate da je ono što radite i kako se osećate najvažnije vama i ima najveći uticaj na vaš život, drugi su „sporedni igrači“ i njihova mišljenja nisu bitna. Oni imaju svoje živote, svoje probleme i svoje promene, koje se bore da sprovedu, ili im se suprotstavljaju.

Ovaj stav menja perspektivu na još jedan način – ako nikoga nije briga, onda ste slobodni da propadnete. Slobodni ste da pokušate ponovo i ponovo i ponovo. Kad razmišljate na ovaj način, počinjete da dobijate mnogo više od života.

Započnite dan sa namerom

Ovo je zaista lako. Želite da imate dobar i uspešan dan? Odlično, vaša namera je da imate dobar i uspešan dan. Možete biti i konkretniji u tome – ako vas na poslu čeka važna prezentacija, vaša namera može biti da mirno i ubedljivo predstavite svoj projekat, ili iznesete svoja zapažanja i zaključke.

Ponovite svoju nameru od pet do deset puta (kao afirmacije) – to vam može pomoći da nameru ukorenite u svoj um i nosite je celog dana u sebi.

Životne promene – budite proaktivni, umesto reaktivni

Proaktivnost je princip u kome ste spremni na razne izazove, umesto da pasivno čekate da se nešto dogodi, a onda samo reagujete (možda bespomoćno). Ima mnogo načina da budete proaktivni i podstaknete pozitivne životne promene – pogledajte šta je ono što izbegavate, u čemu ste lenji i mrzi vas, a što predstavlja razumnu i laku pripremu. U kolima vam nedostaje rezervna guma ili komplet za prvu pomoć (i znate da će vas kazniti, ako vas „uhvate“) – nabavite ono što fali već danas. Mrzi vas da spremate obroke, ili ste obično suviše gladni da biste imali strpljenja, pa kupujete brzu hranu – dostava nudi mnogo mogućnosti za naručivanje zdravih obroka, a možete i vikendom pripremiti hranu barem za tri dana unapred. Uradite nešto proaktivno već danas i osnažite svoje samopouzdanje, na nezamenljiv način. Pripremite se za razne realne mogućnosti i imaćete jači osećaj upravljanja svojim životom.

Pročitajte i ovo: 10 odluka koje mogu da vam promene život

Stavite sebe na prvo mesto

Ispunite prvo svoje potrebe – postavite ovo kao pravilo koje vam ne dozvoljava da uradite bilo šta za bilo koga, sve dok prvo ne ispunite svoje potrebe. To je kao ono pravilo o hitnim situacijama u avionu – prvo stavite sebi masku za kiseonik, da biste bili sposobni da pomognete drugima.

Životne promene – smanjite skrolovanje

Zavisnost od društvenih medija je stvarna. Čak i ako niste zavisnik, skrolovanje po Internetu, može vam oduzeti mnogo vremena, koje provodite potpuno neproduktivno, pa i nesvesno, bez ikakve dobrobiti. Zamislite da dva, tri sata koje provodite „na telefonu“ imate samo za sebe – šta biste mogli da uradite? Uzmite sebi već danas tih nekoliko sati i uradite nešto što želite, ili nešto što je dobro za vas, a već duže vreme to odlažete. Ako vam je teško da se odvojite od svoje virtuelne navike, instalirajte aplikaciju koja nadgleda vaše aktivnosti i meri vam vreme na mreži – podaci ne lažu i videćete gde gubite vreme.

Životne promene toksičnih obrazaca

Većina nas ima više toksičnih obrazaca i navika. Možda uvek „padate“ na emotivno nedostupne tipove, ili vas prijatelji odbacuju uvek iz istog razloga, ili vaše zasluge ostaju neprimećene i nenagrađene. Nije do drugih, do vas je. Primetite svoje toksične obrasce ponašanja i posvetite se njihovoj promeni. Kako možete da radite stvari drugačije? Šta možete poboljšati i promeniti?

Recite NE

Iscrpljeni ste i umorni, ali možda se plašite da nešto ne propustite, ili da se drugi ne naljute na vas. Setite se – ovo prvo je verovatno toksičan obrazac, a ovo drugo spada u „nikoga nije briga“. Reći NE, znači postaviti granice, a to znači staviti sebe i svoje potrebe na prvo mesto. I to spada u životne promene koje možete započeti već danas – prosto nemojte prihvatiti poziv na druženje koje vas zamara.

Meditirajte

Uvođenje meditacije u svakodnevnu praksu, može pokrenuti značajnije životne promene – utišavanje uma je navika koja zaista menja stvari. Prednosti meditacije su brojne – od smanjenja stresa i anksioznosti, preko boljeg upravljanja osećanjima do veće jasnoće, kreativnosti i samosvesti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Ekološke životne promene

Mi smo rasipna vrsta – koristimo plastiku, bacamo hranu i uopšte, nismo baš jako savesni zaštitnici prirode (iako se trudimo). Jedna mala stvar koju u svom životu možete promeniti danas i utkati je u promenu sveta jeste korišćenje onoga što već imate. Nemojte kupiti novu haljinu za neki događaj – sigurno u svom ormaru možete pronaći nešto čime ćete biti zadovoljni. Nemojte naručiti picu, zato što vas mrzi da seckate pečurke, koje će propasti i moraćete da ih bacite, ako ih ne upotrebite. Budite malo savesniji i osećaćete se – mnogo bolje.

Više se krećite

Ništa ekstremno, samo malo redovnije – postoji nebrojeno mnogo dokaza da je kreatnje od vitalne važnosti za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Brza šetnja oko bloka, nekoliko čučnjeva, ustrčavanje uz stepenice – itekako se računaju!

Mudre životne promene

Dalaj Lama je rekao: „Kada govorite, samo ponavljate ono što već znate. Kada slušate, možda ćete naučiti nešto novo.“ Dakle, manje pričajte, više slušajte. Mnogi od nas slušaju samo da bi uhvatili pauzu u koju će ubaciti ono što oni žele da kažu, zato slušajte aktivno, fokusirajući se na informacije koje primate, bez prosuđivanja i zaključivanja. Slušajte drugu osobu i osluškujte svoj osećaj – to je gotovo kao meditacija i svakako će vam pomoći da se promišljenije izražavate, da bolje razumete i tačnije procenjujete motive i namere drugih.

Male stvari koje učinite danas, pokreću procese i donose veće životne promene, širu perspektivu, dublju mudrost, veću ispunjenost i zadovoljstvo.

Pročitajte i ovo: Male promene za dugoročna postignuća i bolje zdravlje

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments